Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. február 24., 23.46

Az ajtó nyitva marad

Írta: Gál Zoltán
2015. június 26., 11.00 Péntek / Arad

„A tanítók csak az ajtót nyitják ki, belépned neked kell!” – Kínai közmondás

 

Az elmúlt hetekben zengett a Gaudeamus, ballagtak (már) a vén diákok, s pusztulásra szólították Adyval a bilincses iskolákat diákok, pedagógusok és szülők. A nagyszülők már visszafogottabbak, rendszerint a vakációban nagyobb kihívások várnak rájuk.

Arad megyében 102 pedagógus iratcsomókat készített – nyugdíjba vonulnak. Tetszik, nem tetszik, egy bizonyos korban (esetleg akár közhelynek számít), a jól megérdemelt pihenés következik. De a szimbolikus ajtót, amit kinyitottak a gyermekek előtt, nem lehet becsukni, a tanító vagy tanár élete végéig pedagógus marad. Családban, az utcán vagy akár csak emlékezésekben, odaszól, dicsér vagy korhol, néha értékel – mert ez benne van a több évtizedes kialakult mindennapjában.

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Arad megyei vezetősége köszönti azokat a magyar oktatókat, akik anyanyelven tanítottak, akik ezt úgy is vállalták, hogy bizony nem volt felhőtlen a sorsuk.

NAGY FRANCISKA a szentpáli elemi iskola tanítójaként, 37 éves munka után megy nyugdíjba. Nem volt könnyű, hiszen legtöbbet osztatlan osztályban oktatott, évek óta négy osztály diákjait tanította. Ha csak (egy kicsit matematizálva) heti 20 órával számolunk osztályonként, hétfőtől péntekig legalább 80 leckét kellett előkészítenie és leadnia. De más megoldás hiányában a vallás tantárgyat, illetve az angol nyelvet is a tanító néni tanította a kis iskolában. Nagy Franciska nem panaszkodós, siránkozó tanító. Tette, amit tennie kellett, vagy amit a helyzet megkövetelt, még ha nem is volt az ő dolga. Amikor olyan diákja volt, mesevetélkedőre, Zrínyi Ilona-matematikaversenyre vitte a gyermekeket Aradra, de ünnepeken, falunapokon táncoltak, szerepeltek a kicsinyek.

KISS LÁSZLÓ matematika szakos tanár utolsó aktív időszakában a Csiky Gergely Főgimnázium és a zimándújfalui Móra Ferenc Általános Iskola pedagógusa volt. De tanított Ágyán, az aradi 1-es Iskolában és az 1-es Ipari Líceumban is. Több mint négyévtizedes pályafutása alatt diákok százainak magyarázta a matekfeladatokat, javított vizsgák és versenyek tucatjain. Kimondottan jó kolléga – sokszor szólni sem kellett, mert segített, helyettesített vagy átvállalt feladatokat.

De köszönettel tartozunk Berta Károly fizika szakos tanárnak is, hiszen abban az időben, amikor a 2-es Ipari Líceumban magyar osztályok voltak, ő oktatta anyanyelven tantárgyát. Megköszönjük Gerold Katalinrajztanár munkáját, aki a Gyermekek Palotájában a magyar gyermekeket mindig anyanyelvükön segítette az alkotói szépséghez közelíteni.

Hogy mit sikerült elérniük a most (iskoláiktól) búcsúzó pedagógusoknak, az majd csak évek, esetleg évtizedek múlva derül ki. De az, hogy munkájuk hasznos volt, az egészen biztos. Más lehetőség hiányában így csak egy szóval köszöntöm őket kis és nagyobb közösségeink nevében: köszönjük!

Matekovits Mihály,

az RMPSZ Arad megyei elnöke

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Juhász Béla / Szombat, 2015. június 27., 21.34 Válaszoljál rá!

Nem várok elismerést, sem köszönetnyilvánítást.Azt megkapom egykori diákjaimtól és hozzátartozóiktól.A teljesség kedvéért viszont, megemlíteném: a Faipari Líceumban pár évig tanítottam magyarul a fizikát, 2001-től folyamatosan tanítottam (magyarul) a Csikyben, 2010-től a Csiky Gergely Főgimnázium igazgatója voltam, 2013-ig, és magyarul tanítottam a fizikát. S még annyit: a betegség nem tepert le, meggyógyultam, és egykori osztálytársaim, Berta Károly és Kiss Lászlóhoz hasonlóan, én is idén vonulok nyugdíjba.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu