Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. augusztus 04., 02.09
Ünnepség az óvodában

„Az alapkőletétel a reményről, a jövőről szól”

Írta: Pataki Zoltán
2019. június 12., 20.00 Szerda / Temes

A temesvári 10-es számú Napközi óvoda új épületrészének alapkőletételére került sor 2019. június 12-én. Az ünnepi eseményen részt vett dr. Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos, Halász Ferenc, az RMPSZ partiumi alelnöke, Farkas Imre temesvári alpolgármester és Tamás Péter, Magyarország tiszteletbeli temesvári konzulja.

A jelképes alapkőletétel résztvevőit dr. Erdei Ildikó, a Bartók Béla Elméleti Líceum igazgatója köszöntötte, kiemelve hogy a magyar középiskolához tartozó óvoda bővítése Magyarország Kormányának támogatásával, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében valósul meg a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége lebonyolításával. „Alapkőletételre invitáltuk Önöket, de valójában a jövő számára egy időkapszulát fogunk elhelyezni a már meglévő alapokba” – mondta dr. Erdei Ildikó. Hogy milyen gyönyörű lesz az új óvodaépület, azt a Szabó Mónika step by step előkészítő osztályos kisdiák révén elszavalt versből tudhatták meg az ünnepség résztvevői.

Dr. Grezsa István köszöntőjében arról beszélt, hogy az alapkőletétel a reményről, a jövőről szól, és sokkal erősebb ez az érzés, ha szórványvidéken kerül sor egy ilyen eseményre, hiszen a szórványban többet jelent az a helytállás, amit nemzeti identitásnak szoktak nevezni. „Minden iskolás ismeri a mondást: adjatok egy fix pontot, és kifordítom sarkaiból a Földet. Ez az óvoda lehet egy ilyen fix pont, hiszen eltelt 100 év Trianon után, és újra elkezdünk gyarapodni. Kevesen vagyunk, a jelenkor időnként kilátástalan, de mi magyarok mindig ilyen helyzetből indultunk meg fölfelé és előre. (...) Rendületlenül kell higgyünk abban, hogy nekünk magyaroknak küldetésünk van ebben a geopolitikai térségben. Biztos vagyok benne, ha ezt az óvodát olyan lelkülettel fogják működtetni, amilyen lelkülettel a temesvári magyar szórvány ügyeit intézi a Bartók Béla Elméleti Líceum vezetősége, akkor nem kell a jövőtől tartani, függetlenül attól, hogy hányan mennek külföldre dolgozni. Jó helye a világnak a Kárpát-medence, és ez nekünk magyaroknak és a testvérnépeknek is köszönhető. Kívánom, hogy ez az óvoda ősszel nyissa meg a kapuit, és minél több gyerek jöjjön ide, minél több szülő gondolja úgy, hogy nem a román óvodába fogja a gyerekét járatni, mert a mesevilágot az anyanyelvén fogja magáévá tenni a gyerek, a fantáziája, az álmai az élete végéig sokkal gazdagabbak lesznek, ha vállalja az azonosságot önmagával” – mondta dr. Grezsa István.

Halász Ferenc, az RMPSZ partiumi alelnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy mit jelent Temes megye számára az óvodafejlesztési program. „Ez az épület kb. 140 millió forintos beruházást jelent. Lugoson magyar bölcsőde épül 80 millió forintos beruházással. A megyében 8 játszótér létesül, 32 millió forint értékben és 8 óvoda kap felszereléseket 10,4 millió forint értékben, ez összesen 262 millió forint (820 ezer euró).” Temes megyében a magyar oktatás fejlődik, anyaországi támogatással, a bölcsődétől az egyetemig, hiszen ezen az őszön nemcsak az óvoda új épületét, hanem az egyetemi szórványkollégiumot is felavatják – mondta befejezésül Halász Ferenc.  

Farkas Imre temesvári alpolgármester köszöntőjében hangsúlyozta: ha Temesváron vannak olyanok, akik hisznek a jövőben, akkor lesz is jövő. Az utóbbi években növekedésnek indult a gyereklétszám és fontos a megfelelő oktatási körülmények kialakítása gyerekeink számára, mondta a magyar alpolgármester, aki családapaként is felelősséget érez ebben a tekintetben.

Tamás Péter tiszteletbeli konzul dr. Mile Lajos kolozsvári konzul üdvözletét tolmácsolta, megköszönve a magyar kormánynak, hogy a Józsefvárostól a belvároson keresztül egészen a Gyárvárosig, számos magyar intézmény építését, fejlesztését, bővítését támogatja. „Ezeket a csodálatos ajándékokat csak úgy hálálhatjuk meg, hogy lélekkel, élettel, itthon maradással megtöltjük őket” – mondta a tiszteletbeli konzul.

Következett az alapkő ünnepélyes letétele, az időkapszula elhelyezése, amelybe dr. Erdei Ildikó és Tasi Ottilia, az RMPSZ Temes megyei elnöke helyezték el a 10-es számú óvodát, a Bartók Béla Elméleti Líceumot bemutató anyagokat, szórólapokat, valamint egy adathordozót, amely az óvoda új épületszárnyának a terveit tartalmazza. A lezárt időkapszulát dr. Grezsa István miniszteri biztos és Halász Ferenc partiumi RMPSZ-elnök helyezték el az új épület bejárata alatt, majd az építők előkészítette anyaggal lefödték és bebetonozták az időkapszulát, abban a reményben, hogy még az idei év vége előtt az új óvodaépület felavatására is sor kerülhet. A 10-es Számú Napközi Óvoda 140 millió forintos beruházással megépülő új épületében étkezde és sportterem létesül.

A szép ünnepség a himnusz közös eléneklésével folytatódott, majd az előkészítő osztályosok, Vinczeffy Kinga tanítónő furulyás kisdiákjai szépen előadott gyerekdalokkal ajándékozták meg a jelenlevőket.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu