Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. február 20., 04.07

Az átlagember jön el

2008. augusztus 18., 21.00 Hétfõ / Fehér
A Fehér megyei RMDSZ hatodik alkalommal hívja ünneplésre a Fehér és más megyékből érkező vendégeket. Minden évben más település ad helyet az augusztus huszadikai rendezvénynek. Idén Abrudbányára hívnak minden érdeklődőt. Erről beszélgettünk Kerekes Hajnallal, a szövetség ügyvezető elnökével.


– Hatodik éve ünneplik meg Fehér megyében Szent István napját, meglehetősen sajátos módon. Mit kell tudni erről a rendezvényről?
– A Fehér megyei RMDSZ kezdeményezésében már 2003-ban kezdtük el ezt a rendezvényt sorozatosan megszervezni. Ez egy olyan ünnepség, ahová felekezetre való tekintet nélkül eljönnek a magyarok. Függetlenül attól, hogy a megyének melyik sarkából érkeznek, mindig szívesen jönnek.
Az eddigi években a marosszentimrei református templom, a magyarigeni református templom, a verespataki unitárius templom, az alvinci református templom, valamint a boroskrakkói református templom, idén pedig az abrudbányai szintén református templom az ünnepség gazdája.

– Miért Szent István napjára esik ez az ünnepség?
– Azért esett pont Szent István napjára, mert az utóbbi időben felkapott ünnepség lett ez a nap, elsősorban az anyaországban. Egyébként a Fehér megyei rendezvényeken nem nagyon vesznek részt felső fórumokról, inkább az átlagember jön el, az, aki tényleg meg akarja ünnepelni Szent István napját, s nem jut el a Lánchídra, ahová egyébként sokan el szeretnének menni. Mi megpróbáltunk találni egy másik alternatívát, egy másik augusztus huszadikát, Fehér megyei Szent István napját, ahová felekezetre való tekintet nélkül mindenki ünnepelni jön.

– Igen  fontosnak tartják a különböző felekezetekkel való együttműködést.
– Az egyházakkal nagyon szoros az együttműködésünk. Amint a programból is kiderül, ott lesz a református, a katolikus és unitárius lelkész. Minden alkalommal ott volt mindhárom Fehér megyei történelmi felekezet képviselője. Sokáig esperesi szinten képviseltették magukat, de tavalytól a helyi lelkészek tartanak istentiszteletet. Azért tartjuk fontosnak a felekezetekkel való együttműködést, mert szórványmegyében nem engedhetjük meg magunknak, hogy mindenki ilyen-olyan kis rendezvényeket tartson és azt sem, hogy különcködjünk. Nekünk itt a szórványban föltétlen szükséges, hogy összefogjunk. Ez a legfontosabb. És nemcsak a mostani rendezvényen, hanem más alkalmakkor is megmutatkozik az együttműködésünk. Ahogy tehetjük, segítünk egymáson.

– Politikai vonzata is van az ünnepségnek?
– Nagyon kevés. Csak olyan értelemben van, hogy az RMDSZ a kezdeményező, de nem kampányolunk. Ott van a párt részéről egy képviselő, aki ünnepi beszédet mond, de az ünnep maga nem politikai célzatú.

– A program szerint rövid előadás is lesz.
– Minden egyes alkalommal megpróbálunk kultúrműsort szervezni. Idén ezt Boros Erzsébet népdalénekes fogja biztosítani. Ő nem juthatna el a kisebb szórványmagyarok lakta településekre, de így mindenki együtt hallhatja őt.

– Milyen kulturális program lesz még?
– Amikor elmentünk megszervezni az ünnepséget az abrudbányai képviselettel, akkor mondták el, hogy szeretnének egy emléktáblát is állítani, mert az, hogy Abrudbánya és vidéke, a bányavidék ennyire elnéptelenedett, ennek tulajdonképpen 1848 az oka. Itt hajdan nagyon sok embert lemészároltak. Ezért kerül sor most az emlékmű-avatásra. Az abrudbányaiak igénye, hogy legyen egy lehetőség, ahova március 15-én egy koszorút helyezhetnek el. Most megragadjuk ezt az alkalmat, hogy a Fehér megyei RMDSZ, a Dr. Szász Pál Alapítvány, az Abrudbányai Kulturális Egyesület nevében egy emléktáblát helyezzünk el. A preszákai emlékoszlopnál is mindig meg szoktunk állni, ha arrafelé megyünk és egy koszorút el szoktunk helyezni.

– Kik szoktak részt venni ezen az ünnepségen és kiket várnak most?
– Nagyjából minden évben ugyanazok jönnek, persze igyekszünk kiterjeszteni a kört, de nem szeretnénk ráerőszakolni senkire ezt a rendezvényt. Mi idejében meghirdetjük, az emberek értesülnek róla a különböző csatornákon és aki eljön, mi nagy szeretettel várjuk.

Trunchi Péter

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu