Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. május 25., 11.49

„Az Átvilágítási törvény elfogadása a végső búcsú a kommunizmustól!”

Írta: Pataki Zoltán
2010. május 20., 19.27 Csütörtök / Temes

Florian Mihalcea, a következetes kommunistaellenes álláspontjáról ismert Timişoara Társaság elnöke ma bejelentette: a Temesvári Kiáltvány kihirdetésének 20 évfordulóján végre elfogadta a parlament az Átvilágítási törvényt!

„Történelmi momentum ez a Társaság tagjai számára – nyilatkozta Florian Mihalcea - hiszen a Temesvári Kiáltvány 8-as pontjától az Átvilágítási törvény május 19-én 203 mellette szavazattal elfogadott változatáig, 20 évig küzdöttünk azért, hogy az ország végleg leszámolhasson a kommunizmussal. Ma már inkább erkölcsi győzelemként könyvelhetjük el a törvény megszavazását. Amennyiben az Alkotmánybíróság rábólint, azt tervezzük, hogy Temesvárra invitáljuk Băsescu elnököt, hogy itt, a Társaság székhelyén lássa el kézjegyével a törvényt.” Az Átvilágítási törvény alkalmazásáról Florian Mihalcea elmondta: a választott politikusok esetében csak mandátumuk befejezése után kerülne sor az átvilágításra, a kinevezett tisztségviselőknek a törvény életbelépésétől számított 30 napon belül kell nyilatkozatot adniuk arról, hogy a törvény hatáskörébe esnek-e.

Újságírói kérdésre válaszolva Mihalcea kifejtette: a szociáldemokraták azért szeretnék alkotmányellenesnek nyilváníttatni a törvényt, mert ez az utolsó esélyük a jogszabály megbuktatására, másrészt az alkotmánybírák közül egyesek személyesen is érintettek lehetnek a törvény alkalmazása esetén és a saját érdekeik védelmében meggátolhatják a törvény életbe léptetését. „A mi álláspontunk szerint ez a jogszabály nem mond ellent az alkotmánynak, mert a demokráciát és a jogállamiságot védelmezi. Hasonló törvényeket alkotmányosnak minősített a lett és a magyar alkotmánybíróság!” – nyilatkozta Florian Mihalcea, aki a Nyugati Jelennek elmondta: „Nem hiszem, hogy elkésett törvény az Átvilágítási törvény, hiszen az elfogadása azt igazolja, hogy Románia végleg búcsút mondott a kommunizmusnak, a totalitarizmusnak. Németország és Spanyolország esetében szintén két évtizednek kellett eltelnie a diktátorok bukásától, míg a megtisztulási folyamat beindult. 1990-ben sokkal nagyobb feszültségeket szült volna az átvilágítási törvény alkalmazása, igaz, hogy ebben az esetben másként tekintett volna ránk Európa és nem úgy kezeltek volna továbbra is mint egy posztkommunista államot.” Arra a kérdésünkre, hogy milyen lehet a fogadtatása a törvénynek a jelenlegi feszültségektől terhelt társadalmi-gazdasági helyzetben Florian Mihalcea kijelentette: „Soha sem volt alkalmas időpont az Átvilágítási törvény elfogadására, mindig voltak ennél nagyobb gondjaink, de ha a „szemérmetlenül nagy nyugdíjakról” beszélünk, ott vannak közöttük a volt szekusok is, először az ő nyugdíjukból kellene lefaragni, nem a fogyatékosok juttatásaiból vagy a kisnyugdíjakból!”

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu