Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. szeptember 30., 13.19
Hunyad Megyei Magyar Napok – összefoglaló

Az együttlét örömünnepe

Írta: Chirmiciu András
2014. május 14., 10.00 Szerda / Hunyad

Nagyszerű rendezvénysorozat zárult le, az ötödik alkalommal megrendezett Hunyad megyei magyar napok idén is megmozgatta a magyarságot, minőségi szórakozással, kellemes időtöltéssel és az együttlét, az összetartás felemelő érzésével.

Tíz napig szebbnél szebb, színvonalasabbnál színvonalasabb programok közül lehetett válogatni, a bőség zavara köszönt rá a szórványmagyarságra. Öregdiák-találkozó, díjkiosztás, néptáncelőadások, képzőművészeti tárlatok, könyvbemutató, konferencia, kabaré, rockkoncertek, gulyásfőzés – a választék roppant gazdag volt. Fénypontok? Bizonyára mindenki más-másra tippelne. A vajdahunyadi magyar oktatás 50. évfordulójára szervezett nemzedéktalálkozó sokak számára felejthetetlen pillanatokat hozott, másoknak a nagybányai Lendvay Márton színjátszó kör kabaré-előadása, megint másoknak az EDDA dévai fergeteges sikere.

Korábban álmodni sem lehetett ilyesmiről, a magyar napok révén azonban 2010 óta a híres magyarországi művészek fellépése megszokott dologgá vált a hunyadi szórványban is. Idén az EDDA volt a sztárvendég, korábban megyénkben járt Hobó, Bunyós Pityu, a Bikini vagy a Republic. Szintén a magyar napok rendezvénysorozatai rajzoltak fel a magyar kultúra térképére olyan apró szórvány-településeket, ahol korábban évtizedekig nem volt semmilyen magyar rendezvény, a magyar napok révén viszont róluk sem feledkeztek meg a szervezők, valamilyen előadásra ott is sor kerül, immár ötödik alkalommal.

A rendezvénysorozat meg is mozgatta a magyarságot, a közkedvelt EDDA koncertjére, például, nemcsak az egész megyéből jöttek Dévára a magyarok, hanem Erdély más vidékeiről, sőt, Magyarországról is, s az előadó művészek és gasztronómiai mesterek szintén sok vidékről érkeztek. Két egymást követő hétvégén Vajdahunyad, majd Déva főterét a magyar szó, a magyar kultúra, a magyar konyhaművészet uralta. Mintegy az évszázados erdélyi multikulturalizmus megtestesítőjeként, a tolerancia és kölcsönös megértés jegyében a románság tisztelettel és elismeréssel fogadta a magyar rendezvényeket.

Idén valóban az együttlét örömét lehetett tapasztalni a magyar napok alkalmával, a szervezők mottója a valóság tükre volt. Fiatalok és idősek, városiak és falusiak, tősgyökeres helybéliek vagy Erdély más vidékéiről ide származottak, a szórvány összetartott, együtt szórakozott, együtt ünnepelt. A nagyszerű hangulat, a jókedv és a fergeteges szórakozás felemelő élményt jelentett, a nemzeti hagyományok, kultúra és összetartás megszilárdítja a szórvány nemzeti önérzetét, erőt és bizalmat adva a jövő építéséhez. Mindezekért elismerés jár a lelkes szervezőknek, az RMDSZ-nek, a dévai Téglás Gábor elméleti líceumnak, a civilszervezeteknek, a magyar történelmi egyházaknak, a sajtónak, és nem utolsó sorban Takács Aranka fő szervezőnek.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu