Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. május 28., 17.55

Az ember leghűségesebb barátjából kivert kutya

2008. szeptember 08., 21.30 Hétfõ

Bár a téli hónapokban némileg csökkent a számuk, az utóbbi időben ismét kegyetlenül elszaporodtak a megyeszékhely területén kószáló kóbor kutyák. Kisebb-nagyobb falkákba verődve, örökké éhesen, élelem után kajtatva járják a néptelenebb utcákat, riogatják a járókelőket. Persze az esetek döntő többségében nincs ok riadalomra, hisz a szerencsétlen gazdátlan állatok legalább úgy félnek az emberektől, mint azok tőlük, de az egymás nyomában vagy szorosan egymás mellett loholó kisebb-nagyobb ebek látványa egyáltalán nem bizalomgerjesztő, főként akkor, ha – tisztes távolból ugyan – éktelen ugatásba kezdenek. Legjobb kikerülni (ha van merre) és figyelemre sem méltatni őket.

Az Agricultorilor utcában, a csatornázási munkák miatt amúgy is nagyon nehéz a gyalogosközlekedés, de ha a gidres-gödrös, földhányásokkal éktelenített úton egymástól úgy három méteres távolságban több gazdátlan eb is heverészik, alig lehet átevickélni a veszélyes útszakaszon. Ez az ő területük, a szomszédos üres telek egyik, bokrokkal, gazzal benőtt zugában szoktak meghúzódni esőzések idején. Hasonló látványban Arad bármelyik negyedében részünk lehet.

N. I. Mosóczy telepi olvasónk is ilyen „jelenségre” panaszkodott a minap szerkesztőségünkben.

– Nappal sem valami megnyugtató a Trenului utcában közlekedni, de amint esteledni kezd, egyszerűen félünk kilépni a ház kapuján a megszámlálhatatlan kóbor kutya miatt. Valahol a vasúti sínek környékén tanyáznak, de gyakran megjelennek az utcában is. Öt, hat sőt, már tíz kutyát is megszámoltam. Örökké éhesek. Sötétedés után már bemerészkednek a házak udvarára, rákaptak a szárnyasokra… Féltjük tőlük a gyerekeinket, unokáinkat… Hát senki sem törődik velük? Nem lehet tenni valamit? Veszélyeztetik az emberek testi épségét, hisz semmi garancia arra, hogy egyszer nem támadnak ránk..

Ioan Covaci az Aradi Településgazdálkodási Vállalat (alárendeltségébe tartozik az egyetlen aradi kutyamenhely) ügyvezető igazgatója elmondta, hogy hasonló lakossági reklamációk sajnos naponta érkeznek hozzájuk is a város minden részéből.

–      A reklamációk alapján embereink rendszeresen kiszállnak a helyszínre, igyekeznek befogni a kóbor kutyákat, beviszik őket a menhelyre és ott, szükség esetén ivartalanítják őket. Az elmúlt években esztendőnként 2500-2800 kóbor kutyát fogtunk be. Elaltatásukat törvény tiltja. Ez év január 11-én jelent meg az állatvédelemre vonatkozó 205/2004-es törvényt módosító 9/2008-as jogszabály, amelynek 71. cikkelye előírja, hogy csak a nagyon öreg, végelgyengülésben vagy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő kutyákat lehet elaltatni. Az állatvédő egyesületek éber szemmel figyelik, betartjuk-e a törvényt… Az ivartalanítás után néhány napig még a 250 férőhelyes menhelyen tartjuk a kutyákat, aztán visszaengedjük természetes közegükbe. Ritkán találunk egy-egy szebb példánynak új gazdát. Az ivartalanítás, a kutyák ellátásának költségeit a polgármesteri hivatal állja. Ezzel nincs is gond. A gond a kóbor kutyák számának szemmel látható növekedése…

S ez nem mindig a kutyák gyors szaporodásának a következménye. Az emberi felelőtlenség, szívtelenség is hozzájárul. Mert ki ne hallott, látott volna olyan esetet, hogy a kutyatulajdonos, miután ráunt „kedvencére”, elkergette azt házából, nem ritkán a nem várt kölykeivel együtt. Magam is szemtanúja voltam tavaly ősszel egy vérlázító esetnek: a már említett Agricultorilor utca elején, a pécskai vasútvonal szomszédságába csempészett nagy fekete nylonzacskóban öt darab gyönyörű kutyakölyök (lehettek olyan négy-öt hetesek) remegett szorosan egymáshoz bújva. Az arra járók sajnálkozva nézegették, simogatták, becézgették a kis gombócokat, tehetetlenül szidták a lelketlen gazdát. A kutyamenhelyre már hiába telefonáltunk volna, jóval elmúlt öt óra, esteledett. De mire besötétedett, a zacskó kutyakölyköstől együtt eltűnt. Csak remélni merem, hogy valamelyik állatbarát szíve esett meg a kis árvákon és haza vitte őket.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu