Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. február 22., 02.17
Fazakas Tibor op-art művész színekben dúskáló tárlata Vajdahunyadon

Az ember mindennap tegyen egy ceruza- vagy ecsetvonást

Írta: Gáspár-Barra Réka
2019. április 05., 12.00 Péntek / Hunyad

A vajdahunyadi képzőművészeti galériában nyitották meg a napokban Fazakas Tibor grafikusnak, az Op-art erdélyi mesterének legújabb tárlatát. A kiállított alkotások egészen újszerű, színpompás világot tárnak fel. Az alkotóval a tárlatmegnyitót követően beszélgettünk.

 

– Ötvennyolc keretben összesen 76 munkám van most kiállítva – az utóbbi két év termése. Az ember egy bizonyos idő után érzi, hogy változtatni kell, még akkor is, ha bizonyos témák, ötletek makacsul visszatérnek. Valamikor régen volt egy színes időszakom, akkor temperával dolgoztam, most megvan a lehetőség az akril használatára, s gondoltam visszatérek a színekre. Kikevertem a zöldnek, a pirosnak, a lilának a kéknek az árnyalatit és ezekből próbáltam kombinálni. Általában először megrajzolom a kompozíciót, van, amikor használom a körzőt, vonalzót is, de sokszor szabadon, egy-egy ötlet alapján rajzolok, és utána kezdem feltenni a színeket, középről haladva.  A legtöbb munka tavaly készült. Idén inkább pasztelleket festettem, de ezek még nem kerültek bemutatásra. Igazából annak örvendek hogy a munkáim nem porosodnak. 2017-ben volt egy nagy kiállításom itt, Vajdahunyadon. Tavaly Budapesten a Forráss Galériában és az Erdélyi Művészet Központban Sepsiszentgyörgyön. Rendszeresen részt veszek a Barabás Miklós Céh kiállításain – idén is két munkám volt ott. Most vasárnap Aradon a belvárosi református templomban rendezett Reményik Sándor-emlékünnepségen is kiállítják a költő munkásságához kapcsolódó képemet. 2016-ban a szülőfalumban, Baracaújfaluban az evangélikus egyháznak adományoztam 45 munkát, amelyből a Luther Házban és a parókián rendeztek be állandó kiállítást. Tavaly avattuk fel a vajdahunyadi református gyülekezeti házban is az ide adományozott gyűjteményt. A magyar írókat és tudósokat, illetve román tudósokat ábrázoló sorozatot a szülőfalumnak adományoztam, 20 eredeti munkát a falubeli magyar általános iskolának és 22-öt a községnek. Barcaújfalu valamikor szász község volt, de ma már szászok nincsenek. Annak is örvendek, hogy táborokban ha járok, a falusi iskolákban ott látom a falakon az író- és zenészportrékat, melyeket még a  Corvin Kiadóval közösen adtunk ki. Elégtétel számomra, hogy itt a szórványban is lehet dolgozni, alkotni. A fontos, hogy az ember mindennap tegyen egy ceruza- vagy ecsetvonást.

– A mostani kiállítás képei nincsenek címmel ellátva, de amint végigsétáltuk a tárlatot, kiderült, hogy a geometriai formák mögött szinte minden egyes képnek mély érzelmi mondanivalója van.

– Hogy nincsenek megcímezve a képek, az inkább az időhiányra vezethető vissza. Én év elején szóltam a galériának, hogy bármikor hajlandó vagyok kiállítani, de maradjak tartalékként, ha valaki nem jönne a bejelentett művészek közül. Így elég későn derült ki, hogy most kellene kiállítsak, és már nem volt idő a címekre. De természetesen minden képnek megvan a maga tematikája, üzenete és ezúttal a látogatóra bízom, hogy ki mit fedez fel benne. Az ellentétes színek egymás mellé helyezésével, a különböző árnyalatok kombinálásával nagyon sok minden megjeleníthető, kezdve a genezistől, a nap születésétől egészen a család fogalmáig, az anyaságig, a zenéig...

– Az op-artban eléggé elterjedt a szürke árnyalatos ábrázolás, illetve egy-egy szín árnyalatainak használata. Itt azonban Fazakas Tibor saját eddigi alkotásaihoz képest is egészen újszerűt alkotott, kitörő színvilág jellemző a most kiállított képekre.

– Ehhez az is hozzájárult, hogy jó minőségű festékhez tudtam jutni. Most már lehet, hogy leállok, mert ezeket a színeket már nem tudom kikeverni. Általában kilenc árnyalattal dolgozom. És ez hatalmas munka. Sokszor napokig eltart, míg kikeverem a színeket. Nehéz elérni, hogy az árnyalatok egyforma fokozatossággal haladjanak az alapul szolgáló színhez, illetve a képen felhasznált összes színhez viszonyítva. Mostanában az arany is egyre gyakrabban kap helyet a képeken, ez nem csupán kromatikailag jó megoldás, de adott témában jól tükrözi a nemességet, az égi valót.

– Meddig tekinthető meg a tárlat itt, a vajdahunyadi galérában?

– Valószínűleg húsvétig. Azt követően a Fehér megyei Kusztos Noémi mutatkozik be a vajdahunyadiak előtt, gazdag szín- és formavilágával.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu