Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. október 20., 15.25
Az aradiak segítségére támaszkodnak

Az igazi hősök szakállat viselnek

Írta: Ferenczi Arnold
2020. április 15., 15.16 Szerda / Arad

A szakállasok nem csak keménységükről és férfiasságukról híresek, hanem arról is, hogy bőkezűek, adakozóak és jószívűek – ezt bizonyítja a Beard Brothers (Szakállas fivérek) civilszervezet aradi fiókja is. A Nyugati Jelen beszámolt március végén a mára már több városban is jelen lévő önkéntes mozgalomról, amely egyszerű emberekből áll, mindenki rendelkezik munkahellyel, az önkénteskedést szabad idejében végzik. Szerkesztőségünk az aradi fiók egyik alapító tagját, Molnár Mihályt, az egykori aradi „Hangos” c. magyar nyelvű rádióműsor egyik főszerkesztőjét kérdezte a működésükkel kapcsolatos tudnivalókról.

Kik is ezek a szakállasok, és mit csinálnak pontosabban?

„A kolozsvári szervezet ötlete 2013 novemberében született meg, mikor több szakállas fiatal úgy gondolta, hogy jó lenne azokat a ruhákat és lábbeliket, amelyeket nem használnak már, a rászorultaknak adományozni. Ezt rövid időn belül egy online kezdeményezés követte, és meglepő módon több mint százan jelentkeztek adományozni, miután a kezdeményezés közösségi portálokon is megjelent. A kolozsváriak nagy szeretettel fogadták a mozgalmat, az adományozást követően született meg a civilszervezet ötlete – mivel többségük szakállas volt, úgy döntöttek, hogy ők lesznek a Szakállas fivérek” – mondta el Molnár Mihály.

A fiatalokból álló önkéntesek azóta számos projekttel bizonyítottak: két évvel ezelőtt az összegyűjtött pénzadományokból két mentőautót vásároltak a kolozsvári SMURD rohammentő-szolgálatnak, a fogyatékkal élő személyek számára pedig egy mai napig is működő ingyenes taxis szolgálatot (The Beard Mobile) is elindítottak. Az év elején egy újabb adománygyűjtésbe fogtak az önkéntesek: egy több százezer eurós projektről van szó, a hátrányos helyzetű gyerekek számára egy iskolát szeretnének építtetni. Magánórákkal segítenének rajtuk, valamint a tehetséges diákokat felkarolnák, akár ösztöndíjakkal is támogatnák őket.

Az aradi Beard Brothers ötletén már a tavaly is gondolkodtak páran – fűzte hozzá Molnár Mihály. „Aradon kevés a szociális jellegű projektek száma, nem túl sok kreatív ötlet született eddig, a szervezet célja pedig pont ez: a rászorultakon és a hátrányos helyzetűeken segíteni. Nyilvánvaló, hogy miután lejár a koronavírus-járvány, mi nem fogjuk befejezettnek tekinteni munkánkat, hanem saját projektekkel fogunk majd előállni” – tette hozzá.

Mind a kolozsvári, mind az aradi fiók jelenleg harcba szállt a koronavírus ellen, önkénteseik elsősorban a megyei kórházakat segítik. Molnár Mihály elmondta, hogy nem ők a hősök, nem az övéké az érdem, hanem az aradiaké – azoké, akik egy gazdaságilag is ennyi megpróbáltatással járó időkben is képesek adományozni egy nemes célért a körülöttük levő emberekért.

A szervezet munkája teljes mértékben áttekinthető, minden egyes adományt az Arad Megyei Sürgősségi Kórház orvosi felszerelésének megvásárlására fordítanak. A közelmúltban a „szakállasok” 5700 darab egyszer használatos maszkot adományoztak, a múlt héten pedig magánvállalkozói segítséggel 37 000 darab orvosi kesztyű érkezett a kórházba. Hamarosan újra segíteni fogják a kórházat, ezúttal szűrős maszkokat adományoznak a „szakállasok”.

Az aradiak is jól fogadták a kezdeményezést: rengeteg pozitív visszajelzést kapott a mozgalom, egy egyszerű Facebook-megosztás is nagy segítség már számukra – jusson el minél több helyre a szervezet híre, és nem az adományozott pénzösszeg mennyisége, hanem a segítségnyújtás a lényeg most!

A https://www.facebook.com/beard-brothersarad/ Facebook-oldalon követhetik az aradi szervezet tevékenységét, a https://www.beard-brothers.ro/ honlapon pedig többet tudhatnak meg az országos szervezetről és akcióiról.

Felajánlásaikat a következő bankszámlaszámra van lehetőségük utalni: Beard Brothers Arad RO74 BTRL RONC RT02 4973 5204 – Banca Transilvania, vagy a BT Pay-alkalmazás segítségével a 0739-852-959-es telefonszámra kötelezően az „ARAD” jeligével vagy kártyás fizetéssel a www.beard-brothers.ro/doneaza/ oldalon, szintén „ARAD” jeligével.

Segíts bizalommal másokon, hogy ők is segítsenek rajtad!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu