Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. július 04., 14.33
Több tornaórát szorgalmaz a minisztérium

„Az igazi megoldást a napközis rendszer jelentené”

Írta: Gáspár-Barra Réka
2013. február 19., 11.00 Kedd / Hunyad

Jelentős mértékben növelné a kisiskolások tornaóráinak számát a szaktárca. Az oktatási minisztérium által röpke (máig, február 19-ig tartó) közvitára bocsátott javaslat szerint az előkészítő, illetve az első és második osztály tanterve két torna és két zenés mozgás órával bővülne, a harmadik és negyedik osztályba pedig további két torna és egy „játék és mozgás” nevű tanórát vezetnének be. 

A tervek szerint az óraszám további növelésének elkerülése végett a plusz tornaórák a főtantárgyak óraszámát szűkítenék.

Csatlós Zsófia Erzsébet, dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum tanítónője szerint az ötlet önmagában igencsak üdvözölendő. – A magam részéről tárt karokkal üdvözlöm a tornaórák számának szaporítását. Azt nem tartanám jónak, hogy ez a főtantárgyak rovására menjen, hiszen nekünk például második osztályban összesen 3 számtan, 4 román és 7 anyanyelvi óránk van. Ezekre véleményem szerint mind szükség van, ennél kevesebb órában nehezen menne az előírt tananyag alapos elsajátítása. Ellenben abban teljesen egyetértek, hogy a gyermekeknek óriási szükségük van a szakember által irányított mozgásra. Nem is csupán az elemiben, hanem már az óvodában be kellene vezetni a rendszeres tornaórát, mert a mozgáskoordinálás helyes és időben történő elsajátítása nagymértékben segíti az intellektuális fejlődést is. A szakemberek felmérései szerint a tanulási nehézségekkel, beszédhibával küzdő gyerekek többségénél az alapvető gond a mozgásfejlődés hiányosságaira vezethető vissza. Például a legtöbb diszlexiás gyermek fejlődéséből kimaradt a négykézláb-mászás. A szakember által irányított tornaórán rengeteget alakul a gyermekek mozgása, és ez szorosan alátámasztja a szellemi fejlődést is – állítja a tanítónő. Véleménye szerint az elemi osztályok tornaóráinak tanterve nagyon szakszerűen van összeállítva. A gyermekek ugyanis megtanulnak eligazodni a térben, a stafétajátékok során a csapatszellem fejlődik, a labdajátékok pedig a mozgáskészségek fejlesztésén túl nagy mértékben hozzájárulnak a versenyszellem helyes vágányra való tereléséhez. Ezen túl pedig alapvető érv a tornaóra mellett az egészség megőrzéséhez szükséges mozgás biztosítása és a sok ülő foglalkozás idején felgyülemlett feszültség levezetése. – Ilyen szempontból nem tartanám rossznak a mi diákkorunkban (80–90-es években) tartott nagyszünetbeli tornát sem. Akkor is volt, aki zúgolódott ellene, de a diákság többsége örömmel mozgott egy kicsit a friss levegőn, és az egészségünknek határozottan jót tett – állítja a tanítónő.

Visszatérve azonban a minisztériumi javaslatra, Csatlós Zsófia úgy véli, az igazi megoldás a napközis oktatás bevezetése és állami vagy helyi szintű támogatása lenne. – Ha akár országos, akár helyi szinten kialakulna az elemi iskolákban a napközis rendszer, mármint, hogy a gyermek órák után ebédet kap és további két-három óra alatt felügyelet mellett elvégzi a leckéit, akkor ebbe a délutáni programba akár napi rendszerességgel be lehetne vezetni a szakember által irányított szabadtéri mozgást. – A gyermekek többsége nagyon kedveli a tornaórákat és a mi iskolánk két tornatanárja nagyon komolyan veszi a munkáját. Úgy alakítják a foglalkozásokat, hogy a nem kimondottan sportos alkatú gyermekek is örömüket lelhessék a tornaórában. Én azt látom, hogy a jegyek is inkább a diák pozitív vagy negatív hozzáállását tükrözik, mintsem a konkrét teljesítményt. Tehát a mozgáshoz való pozitív viszonyulás itt nálunk megalapozott, és nagyon jónak tartanám azt, ha a minisztérium keretet biztosítana ennek bővítésére – szögezte le a tanítónő. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu