Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. szeptember 27., 10.15
A PDL-nek egy időre a purgatóriumban kell maradnia

Az ingyenes telekkönyvezést, a 7 cent visszavonását támogatják

Írta: Jámbor Gyula
2014. április 04., 16.57 Péntek / Arad

A pártok nagyágyúikat vetik be a választási kampányba: nemrég a parlament képviselőházának PSD-s elnöke járt Aradon, ma Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt első alelnöke tett látogatást, akit a délutáni sajtótájékoztatón Ioan Ciristina parlamenti képviselő, a PNL Arad megyei elnöke üdvözölt.

Ludovic Orban két témáról beszélt: a még betáblázatlan földterületek telekkönyvezéséről és a most bevezetett 7 eurócentes üzemanyagadóról.

Az elsővel kapcsolatban kifejtette: az országban a földtulajdonosok kb. háromnegyede még mindig nem íratta be a kataszterbe földterületét (bizonyára nem Erdélyről beszélt, hisz ott nagyon rég létezik a telekkönyv), mégpedig azért, mert a felmérés és telekkönyvezés nagyon sokba kerül. Ezért kezdeményezte pártja – a javaslat a képviselőház előtt van –, hogy a telekkönyvezést ingyen végezzék el, mert annak hiányában lehetetlen a földeladás, öröklés stb. Az ügyben a PDL, az RMDSZ, a konzervatívok egy része szövetséges, a PSD viszont, mondta, erősen ellenzi, mert „soha nem tisztelte a magántulajdont, mindig csak a ’vörös földbirtokosok’ hasznát nézte”.

Az üzemanyagárral kapcsolatban elmondta: az tulajdonképpen sürgősségi rendelet által jött létre. A közvélemény-kutatás szerint a polgárok 75 százaléka ellenzi, s a PNL, mint a legerősebb ellenzéki csoport, kampányt indít a rendelet visszavonására, az üzemanyagár növekedése ugyanis egy egész sor áremelést von maga után, míg a rendelkezés visszavonása pozitív jel lenne a gazdaság számára. A kampány során, mondotta Orban, levelet küldenek a polgároknak, hogy tájékoztassák őket, és a központi és helyi sajtót is bevonják majd.

A nemzeti liberális és a demokrata liberális párt esetleges közeledésére vonatkozó újságírói kérdésre elmondta: a PDL-nek egy ideig még a purgatóriumban kell maradnia, mielőtt erről a kérdésről beszélni lehetne.

A palagázok kitermelését illetően leszögezte: mindig is ellene volt, és ma is, ha az a környezetszennyezés veszélyéjével járna együtt.

Ludovic Orban, ugyancsak egy kérdés kapcsán, nagyon határozottan kikelt Ponta miniszterelnök ellen, és leszögezte: ő mindig is, az USL felbomlása előtt is ugyanazt mondta róla, mint ma. (Ami egyébként igaz.)

***

A Nyugati Jelen a sajtótájékoztatón kívül megkérdezte a liberálisok első alelnökét: ha vegyes családban született (magyar apától, román anyától, Brassóban), tud-e magyarul. Elmosolyodott, és az unitárius hitvallás egyik konfirmálási mondatát idézte azzal: nagynénje öltönyt ígért neki, ha konfirmál. Arra a kérdésünkre, hogy szerinte illene-e tudnia a vegyes családból származó gyermeknek mindkét szülője nyelvét, azt mondta: hát, tulajdonképpen, igen.

Amivel csak részben értünk egyet, mert szerintünk határozott igen a válasz.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu