Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. április 04., 08.04

„Az irány jó, de sok a tennivaló”

Írta: Jámbor Gyula
2014. május 22., 17.53 Csütörtök / Arad, Temes

Victor Ponta miniszterelnök tegnapi, aradi látogatása alkalmából a Szociáldemokrata Párt székhelyén tartott jó félórás sajtótájékoztatóján bevezetőként elmondta, miért jött Temes és Arad megyébe, és miért megy estefelé Biharba: „Daniel Constantinnal (miniszterelnök-helyettes, földművelési miniszter, a Konzervatív Párt elnöke – szerk.) felkerestünk több termelőegységet, állattenyésztő telepet – a COMTIM felől jó hírek vannak –, látni akartuk, hogyan haladnak az infrastukturális beruházások, találkoz(t)unk a helyiekkel – vasárnap európai parlamenti választások lesznek –, aztán hétfőtől kezdődhet ismét a munka”.

Hogy a három megyében tett villámlátogatáson a célok fontossági sorrendje a fenti lenne a pártelnök-miniszterelnök által a sajtónak elmondottal? Egy miniszterelnök és (a négy közül) két helyettese (a másik Liviu Dragnea regionális fejlesztési és közigazgatási miniszter, mindkettőnek komoly pártfunkciója is van) véletlenül éppen két-három nappal a választások előtt érdeklődjön infrastrukturális és egyéb beruházásokról?

Victor Ponta elmondta: az irány, amelyben az ország halad, helyes, de nagyon sok a tennivaló, úgyhogy hétfőtől ismét neki kell látni a komoly munkának, többek között az oktatás, a munkahelyteremtés területén, aztán júliustól indulnak a beütemezett tervek az élelmiszer-áfacsökkentés, a mezőgazdasági projektek tekintetében.

Az aradi újságírók első kérdései, nem véletlenül, a két aradi felüljáró építésére vonatkoztak, nevezetesen arra, hogy mikor indul meg a tényleges munka a folytatásra. Victor Ponta azt válaszolta: a kormány dolga a finanszírozás biztosítása (ez megtörtént), és az ellenőrzés, a többi az építőkön múlik. (Nem állta meg, hogy meg ne fricskázza elődeit: „Ki tudja, hogyan ítélték oda a munkát a kivitelezőnek”, arra célozva, hogy az egyik vállalkozó cég fizetésképtelenségi eljárás alatt áll.) Az Országos Útügyi Vállalat, ha azt tapasztalja, hogy az építő nem teljesíti kötelességét, törölheti a szerződést, folytatta, de az egy éves késéssel járna, márpedig a kormány a minél hamarabbi befejezést szorgalmazza. A Nagylak–Arad autósztráda folytatására vonatkozó kérdésre nem tudott konkrétan válaszolni, de kijelentette: megpróbálták lerövidíteni a szokásos határidőket, ám európai pénzekről lévén szó, be kell tartani az eljárási szabályokat, hogy ne adjanak támadási felületet.

Liviu Dragnea kijelentette: 2013-tól a helyi fejlesztésre szánt pénzeket nem politikai hovatartozás szerint osztják el megyékre (az országban csak Arad és Fehér megye vezetői tartoznak az ellenzékhez), és Arad megyében is számos, nem a kormánykoalíció pártjaihoz tartozó polgármester vezette közigazgatás „jelentős összegeket” kapott. A regionális fejlesztési miniszter szerint országos viszonylatban ezernél több, összesen egymilliárd eurónál nagyobb összegű szerződést már aláírtak (sok olyat, amit előzőleg a „fiókba süllyesztettek”). Szóval: minden rendben megy, érzékeltette a miniszterelnök, aki a továbbiakban néhány aktuális belpolitikai kérdésre válaszolt vagy kerülte meg a választ.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu