Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. január 26., 01.49

Az iskolának ösztönöznie kell az önkéntességet

2020. november 23., 16.29 Hétfõ / Hunyad

Gyerekeinknek minél fiatalabb korban meg kell ismerkedniük az önkéntességgel, megtapasztalniuk, hogy érdemes a közös jó érdekében tevékenységet végezni anyagi ellenszolgáltatás nélkül, hangsúlyozta Széll Lőrincz, az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezetének képviselőjelöltje.

 

„A Hunyad megyei magyar közösségben nem kivételes dolog, ha valaki önkéntes munkát végez, sőt ez a megszokott. Személyes tapasztalatom, hogy az önkéntesség erős közösségmegtartó erővel bír, összekovácsolja az embereket” – mondta Széll Lőrincz, aki felidézte, már középiskolás korától bekapcsolódott az ifjúsági szervezetek munkájába.

 

Az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezetének képviselőjelöltje olyan törvénykezés kidolgozását tervezi, amely éppen a fiatalkorban elkezdett önkéntességet szorgalmazza. „Úgy vélem, az iskola lehet az a környezet, amely ösztönözni tudja az önkéntes tevékenységet. A gyerekek akár már az elemi osztályokban bevonhatóak ilyen akciókba, ráadásul a kicsiknek kreatívan lehet önkéntes programot szervezni, így gyakorlatilag játszva tanulhatják meg, hogy miért jó segíteni másokon. Meggyőződésem, hogy minél hamarabb ismerik meg az önkéntesség fogalmát, annál empatikusabb, felelősségteljesebb felnőtt válik belőlük, ugyanakkor kreativitásuk és innovatív hozzáállásuk is erősödik az önkéntes tevékenység során. Tudott dolog az is, hogy az önkéntességnek nagy szerepe van a személyiségfejlődésben is” – magyarázta Széll Lőrincz.

 

Kiváló példaként hozta az Örökségünk őrei – fogadj örökbe egy műemléket programot, amely középiskolásoknak szóló vetélkedő. „Önkéntességre épülő programot képzeltünk el diákoknak, azt szerettük volna, hogy népszerűsítsék műemlékeinket, töltsék meg élettel, lakják be őket. Ma már mozgalommá vált, a fiatalok nagyon szeretik. Nemcsak tudást, ismereteket sajátítottak el, hanem nagyszerű élményekkel gazdagodtak, megismerték a hely történetét, tapasztalatot szereztek a csapatmunkában, és belekóstoltak abba is, hogy milyen érzés jót cselekedni” – mondta el a képviselőjelölt.  Véleménye szerint a fiatalokat be lehet vonni az önkéntes tevékenység minden területére, a rászorulók megsegítése, a környezetvédelem, oktatási projektek egyaránt érdeklik őket. Az EU sok tagállamában nagy hagyománya van az önkéntességnek diákok és felnőttek körében egyaránt, mutatott rá a képviselőjelölt, megjegyezve, az Unió támogatja is a fiatalok önkéntes tevékenységét az Európai Szolidaritási Testületen keresztül.

 

Az RMDSZ képviselőházi jelöltlistájának élén Széll Lőrincz, a Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság vezetője szerepel, a szenátori listát Kutasi Csaba, az RMDSZ petrozsényi elnöke vezeti.  Az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezete teljes listával indul a december 6-ai parlamenti választáson.

 

 

Comandat de UDMR - Organizația Județeană Hunedoara, executat de SC Occident Media SRL, Cod unic de identificare (AEP) pentru UDMR: 13200002

 

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu