Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. július 12., 11.28
Szennyvíztől, hulladéktól bűzlik a Cserna

Az ISPA besegít az „öntisztításba”

Írta: Gáspár-Barra Réka
2008. augusztus 19., 15.00 Kedd / Hunyad

Elviselhetetlen bűzre panaszkodnak a Vajdahunyadon átfolyó Cserna partján lakók. A településnek ugyanis ez a patak jelenti az ivóvízforrást és szennyvízcsatornát egyaránt.

Persze az ivóvíz a város feletti szakaszból származik, a szennyvíz pedig a település alsó részén folyik a Csernába, jóformán szűrés nélkül.  Az itteni szűrőberendezések, akárcsak a Marospartján lévő dévai társaik igencsak elavultak. Kapacitásukat a hatvanas években  jóval kisebb lakossághoz igazították, így valójában ma már csak dísznek vannak a helyükön – állítja Burján Gergely, a megyei vízgazdálkodó vállalat igazgatója, aki számtalan büntetést rótt már ki a vajdahunyadi víz- és csatornázás-szolgáltató Apaprod RT-re, de teljesen haszontalanul. Büntetést valóban kaptunk, nem is egyet, de teljesen fölöslegesen, hiszen e helyzet kialakulásáért nem minket terhel a felelősség – állítja Dorin Gligor, az Apaprod műszaki igazgatója. Mint mondja azonban a helyzet hamarosan megoldódik, ugyanis a dévai és vajdahunyadi önkormányzat által elnyert 66 millió eurós ISPA program keretében a csernaparti szűrőberendezések is felújításra kerülnek. Szántóhalma közelében már el is kezdődtek a munkálatok, hiszen a támogatás 2009 decemberéig használható fel  – közölte tegnap Dorin Gligor.

A csernaparti lakosságnak ez még sovány vigasz. Egyrészt a ilyen méretű munkálatok hazai üteme támaszt kétséget az emberekben, másrészt az a tény, hogy a “hivatalos szennyezés” mellett számtalan más szennyezési góc bűzlik a folyó partján. Ide hordják a hulladékot a közeli bőrgyárből is, de a lakosság is előszeretettel üríti a Csernába a lakásfelújításkor összegyűlő törmeléket, sőt a mindennapi szemetét is – állítja Voichiţa Joian, környezetvédelmi felügyelő, aki szerint hamarosan átfogó ellenőrzést tartanak a Cserna-szennyezés kapcsán. Ennek kiszűrésére annál is inkább szükség van, mert a patak medrét évtizedek óta nem kotorják, a sok szeméttel feltöltődött Cserna pedig minden nagyobb esőzés alkalmával kiönt, még a csolnakosi gátnál végzett szabályozás mellett is. Mederkotrásra azonban a közeljövőben sem lehet számítani – szögezte le tegnap Burján Gergely, a megyei vízgazdálkodó vállalat igazgatója. Az általa vezetett intézmény ugyanis jó néhány éve elkezdte a Cserna partjának megerősítését. Sok milliárd lejt fektetett a minisztérium ebbe a munkálatba, ha pedig most elkezdenénk kotorni a patak medrét, akkor a kibetonozott partok a levegőben maradnának – érvel az igazgató.

Így a Cserna partján lakóknak a közeljövőben az egyetlen reménysugarat az ISPA program jelenti, aminek következtében legalább részben megtisztul a patak vize. A többi panasz orvoslásáig azonban még sok víz folyik majd le a Csernán.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu