Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 23., 09.15
Végleg leállt az erőmű

Az önkormányzat anyagi támogatást nyújtana a lakosságnak

Írta: Gáspár-Barra Réka
2021. április 07., 18.03 Szerda / Hunyad

Bár kormányhatározat még nincs, Déva polgármestere e hét elején bejelentette: véglegesen leállt a marosnémeti hőerőmű. A távfűtés megszűnte miatt hoppon maradt családoknak azonban anyagi támogatást készül nyújtani az önkormányzat – nyilatkozta lapunknak szerdán Pogocsán Ferdinánd, dévai alpolgármester.

– Sajnos a hőerőmű nem fog már beindulni. Erre vonatkozó minisztériumi döntés ugyan nem született még, de nyilvánvaló, hogy olyan helyzetbe került az erőmű, amiből már lehetetlen talpra állni. A szénellátással komoly gond van. A működésbe helyezéshez legalább 1700 tonna üzemanyag kellene, ami olyan 33-34 vagon szenet jelent. Ennyit nem tudnak már a Zsil völgyében kitermelni, ezért inkább a parosényi erőmű fenntartása mellett döntöttek, amely kisebb kapacitású, és csak áramot termel. De ennél nagyobb gond, hogy az erőműnél hosszú évek óta nem történt semmiféle fejlesztés, úgyhogy a környezetvédelmi engedély megszerzésére most már esély sincsen. Ezért arra számítunk, hogy hamarosan csődeljárást indítanak Marosnémetin, a vállalatot felszámolják, amit lehet, érétkesítenek, az alkalmazottakat pedig hazaküldik – ismertette a nem túl rózsás helyzetet az alpolgármester, megemlítve, hogy ez 700 személy menesztését jelenti, akik közül körülbelül 350-en dévaiak, a többiek a környező települések lakói.

Elmondta továbbá, hogy az önkormányzat, bár maga is szenvedő alanya az erőmű bezárásának, támogatni fogja a távfűtés megszűnése miatt saját hőközpont vásárlására kényszerülő családokat. – A távfűtés megszűnése a sokat emlegetett tíz tanintézményen túl további közintézményeket is érint, a polgármesteri hivatal kötelékébe tartozó vállalatokat és igazgatóságokat is, illetve körülbelül 3500-4000 családot, akik a lakosság 20 százalékát teszik ki. Úgy döntöttünk, megpróbálunk segíteni az érintetteknek a helyzet megoldásában, hiszen amúgy is meglehetősen nehéz időszakot élünk, és sokaknak jelent gondot egy hirtelen jövő nagyobb kiadás, ami a hőközpont-vásárlással jár. Kidolgoztunk egy határozattervezetet, amelyet a hónap végén fogunk a tanács elé terjeszteni, és amely szerint az önkormányzat anyagilag támogatná az átállásra kényszerülő családokat is. Természetesen lesznek bizonyos kritériumok, például az, hogy az egy főre eső jövedelem ne haladja meg az országos átlagbért, illetve hogy az illető család vagy lakástulajdonos ne rendelkezzen további ingatlanokkal, több személygépkocsival stb. Egyszóval azt szeretnénk, hogy akinek valóban komoly anyagi terhet jelent a hőközpont vásárlása, azon segítsünk, hogy jövő télre senki ne maradjon fűtetlen lakásban – mondta az alpolgármester.

A város elöljárói már ez év elején bejelentették, hogy az iskolák saját hőközpontjainak a beszerelését is támogatni fogják. – Most már körvonalazódott ennek költségvetése, körülbelül 6 millió euróról van szó, de  tekintettel arra, hogy az utóbbi időben évente 1,2 millió euróval támogattuk a marosnémeti hőerőművet, úgy gondoljuk, hogy 6-7 éven belül megtérül ez a befektetés – nyilatkozta az alpolgármester.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu