Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. augusztus 04., 02.01

Az örökbefogadás a legnemesebb gesztus

Írta: Takáts D. Ágnes
2019. június 12., 18.09 Szerda / Arad

Ezzel a szlogennel emlékeztek idén Az örökbefogadás napjáról, melyet 2014 óta Romániában is ünnepelnek június 2-án. Az Arad Megyei Gyermekvédelmi és Szociális Igazgatóság (DGASPC) szakemberei is évről évre megemlékeznek e jeles napról, és felvilágosító kampányokkal igyekeznek útbaigazítást, segítséget nyújtani mindazoknak, akiket foglalkoztat az örökbefogadás gondolata. Az intézmény munkatársai a legjobb tudásuk szerint segítenek, útbaigazítást nyújtanak mindazoknak, akik szeretnének állandó, meleg otthont biztosítani az elhagyott, intézményekben nevelkedő gyermekek számára.

„Minden évben, június 2-án összeülünk, és megbeszéljük, mennyire fontos, hogy a gyermek olyan családban nőjön fel, ahol szeretve és védve van. Mindezek mellett a mi közvetítő szerepünk – a rendszerben felnövő gyermekeink és a jövőbeni szülők között – jelenti a legnagyobb beteljesülést és örömet számunkra. Munkánk során fontos, hogy tiszteletben tartsuk az örökbefogadási eljárást szabályozó elveket, amelyek közül kiemelném, hogy legfontosabb szem előtt tartani a gyermek számára legmegfelelőbb érdekeket.” – nyilatkozta Stark Erika, a DGASPC igazgatója.

Az Arad Megyei Örökbefogadók Egyesülete 2013-ban jött létre azzal a céllal, hogy az örökbefogadással foglalkozó állami intézmények mellett felkarolja, támogassa, és segítse, felvilágosítsa az örökbefogadó szülőket.

„Rendszeresen szervezünk csoportokat, amelyek támogatják a családokat az örökbefogadás nyilvánosságra hozatalában, amely örökre megváltoztatja a gyermek és a szülők életét egyaránt. Az örökbefogadást nem szabad titkolni az örökbefogadott gyermek előtt, neki joga van tudni. Ezért fontos, hogy az egyének vagy családok, akik örökbefogadó szülőkké akarnak válni, felkészüljenek új kihívásokra, hogy meg tudják adni a gyermeknek mindazt a szeretetet és figyelmet, amelyre szükségük van. Szakembereink két évig követik az egész folyamatot, az örökbefogadott gyermeket és családtagokat, és adott esetben segítenek megbirkózni a kulcsfontosságú változásokkal, nyomon követik a gyermek és a család alakulását, fejlődését az örökbefogadást követően.” – mondta el a témával kapcsolatban Aurora Lupaş, az igazgatóság örökbefogadásokkal foglalkozó osztályának vezetője.

A DGASPC adatai szerint 2018-ban 40 gyermeket fogadtak örökbe a megyében, idén eddig már 15 család kapott jóváhagyást az örökbefogadásra és 9 gyermeket fogadtak már örökbe.

Az intézmény ezúton is szeretné bátorítani mindazokat a családokat, szülőket, akiket foglalkoztat az adoptálás gondolata, de még nem tudják, milyen úton induljanak el, hogyan keressék fel az intézményt, ahol a szakemberek készek útbaigazítani őket. A fent említett kérdésekkel foglalkozó iroda alkalmazottjait hétfőtől csütörtökig 8–16.30, péntekenként 8–14 óra alatt lehet megkeresni, az igazgatóság székhelye a December 1. utca 14. szám alatt található. Az iroda telefonszáma: 0257-210-055.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu