Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. május 17., 23.41

Az örökifjú riporter könyve

Írta: Jámbor Gyula
2021. augusztus 01., 17.54 Vasárnap / Arad

Balta János, a Nyugati Jelen munkatársa jó pár könyvet megjelentetett már, érdekes módon azonban a mostani, a múlt csütörtökön a Jelen Házban bemutatott (Az aradi „örökifjú” riporter, Irodalmi Jelen Könyvek, 2020) az első, amely egyenesen kötődik immár három évtizedes újságírói munkásságához, ugyanis a 2008–2020 között a lapban megjelent írásai közül válogat. Nehéz megbecsülni, mennyire csekély hányada ez újságírói termésének, hiszen köztudott – ha mégsem, akkor most mondom el –, hogy a Nyugati Jelen messze legtermékenyebb munkatársa.

Ami most kötetbe rendezve napvilágot látott, mindenesetre tucatnyi év kvintesszenciája, a jók közül is a legjobb írásokkal.

A kötetet Bege Magdolna, a Nyugati Jelen főszerkesztője állította össze, Balta Jánosnak a szerkesztéshez – maga mondta a bemutatón –, nem sok köze volt, megbízott a szerkesztő ízlésében. És jó, tartalmas könyv lett belőle. Irásait az újság olvasói már ismerhetik, amennyiben emlékeznek a tíz év előtti olvasmányokra is, ami egy napilap esetében, valljuk be, ritkán szokott előfordulni. E sorok írója a kötet minden egyes darabját olvasta annak idején, megjelenésekor, és most, az egész kötet áttekintésekor némi meglepetéssel érzékelte: a sok, nyolcvan-egynéhány írás összegyűjtve határozottan még erőteljesebb, hatásosabb, többet mondó, egyenként is, mint amilyennek annak idején tűnt. Ami azt jelenti: kiállta az idő próbáját, és nem csak egyetlen napig élt, mint a mondás szerint egy újságcikk. A kötet számos (általában viszonylag rövid, a napilap terjedelméhez igazodó) írását nemhogy érdemes, de mondhatni kötelező is lenne elolvasnia vagy újraolvasnia a közelebbi vagy távolabbi múlt súlyos kérdései, sérelmei iránt is érdeklődő embernek (simonyifalvi elhurcoltak, világosi kivégzettek, de még nagyon sok cikket említhetnék).

A könyvbemutatón a szerkesztő méltatta a szerző érdemeit, beszélt a szerkesztés szempontjairól, a szerző pedig elmesélte egyrészt a cím történetét (annak idején „ifjú riporter” volt az akkori aradi magyar lapnál), a kötet némelyik írásának megszületését, másrészt köszönetet mondott a kötet megjelenését lehetővé tevő, sőt szorgalmazó Böszörményi Zoltánnak és a szerkesztő Bege Magdának.

A hangulatos összejövetel végén a jelenvoltak a szerző saját terméséből származó (tényleg jó) vörös borral koccinthattak egymás és az ünnepelt egészségére.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Nagy Éva / Hétfõ, 2021. augusztus 02., 00.37 Válaszoljál rá!

Egyáltalán nem csoda,hogy Balta János úr irásai kiállták,illetve ma is kiállják az idő próbáját,hiszen irásainak Lelkük van és emberek vére lüktet mindenikben...
A NYUGATI JELEN büszke lehet egy ilyen önfeláldozó,becsületes Munkatársra. Szivből gratulálok Neki ehhez a könyvéhez is!

Tisztelettel,
Nagy Éva

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu