Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 23., 07.58
XI. Hunyad megyei Magyar Napok

Az összetartozás virtuálisan is megmutatkozott

Írta: Gáspár-Barra Réka
2020. október 12., 16.47 Hétfõ / Hunyad

Többnyire virtuális térben ugyan, de rendkívül gazdag programot kínált az elmúlt napokban a XI. Hunyad Megyei Magyar Napok (HMMN) rendezvénysora, megerősítve idei jelszavát: Összetartozunk. „E jelszó számunkra most kettős üzenetet hordoz. Utal arra, hogy bár fizikailag nem tudjuk megélni, erős bennünk az összetartozás érzése. Különösen az utóbbi 7 hónapban tapasztalhattuk meg mekkora erőt jelent egy közösség tagja lenni, azonos értékrendben hinni. (...) A székely–szórvány partnerség mottója is e jelszó. Szintén e héten zajlanak a Székelyföld Napok, amelyen Hunyad megye is jelen van. (...) Erőt merítünk testvérkapcsolatainkból, a székelyföldi és magyarországi barátaink támogatásából” – fogalmazott online követhető köszöntőjében Winkler Gyula, EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezetének az elnöke. Nagyra értékelte az összetartozást Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének és a Kovászna Megyei Tanácsnak az elnöke is, aki köszöntőjében elmondta: a Háromszék és Hunyad kezdeményezésére, kereken 10 esztendeje született székely–szórvány partnerség nem csupán intézményi szinten erősödött meg az elmúlt évtizedben, de szépen kiteljesedtek a szakmai és egyéni kapcsolatok is. Ennek köszönhető, hogy Hunyad megye művészeti együttesei egyórás összeállítással szerepelnek az idei Székelyföld Napok programjában és hogy Kovászna megye Tanácsa, mint minden esztendőben, idén is értékes kulturális programokkal támogatja a Hunyad Megyei Magyar Napokat. E kapcsolatnak köszönhetően „vendégszerepelt” az idei rendezvényen a saját dalai mellett Kaláka-, Sebő Ferenc-, Bojtorján-, Halász Judit-dalokat megszólaltató baróti Kelekótya együttes, mely nagybőgőn, furulyán, mandolinon, hegedűn, gitáron és egyéb hangszereken hozta el a magyar gyermekirodalom remekeit a Hunyad megyei (és nem csak) apróságoknak. Szintén a Kovászna Megyei Tanács jóvoltából követhették az érdeklődők a HMMN oldalán a Felsőrákosi Hagyományőrző Dalcsoport előadását, melyet szemléletes népviselet-bemutató színesített. Az érdeklődők megismerhették a Kormos patak partján fekvő erdővidéki település ünneplő és polgári viseletét, a kézzel kötött csipkével ellátott ingtől, a rakott rokolyáig, katrincáig. És még ezután jött a Százlábú néptáncegyüttes Zeng a lélek, zeng a szó című, bő egyórás műsorával, melyet szintén Kovászna Megye Tanácsa bocsátott a Hunyad Megyei Magyar Napok rendelkezésére.

És jöttek a vendégek Zilahról is. A Terbete Néptáncegyüttes a Tövisháti farsangi bolondságok-kal szintén megmozgatta virtuális közönségét.

A veszprémi Gizella Nőikar csütörtökön lépett be a virtuális programsorozatba, Borbásné Gazdag Gabriella kórusvezető irányításával szólaltatták meg a Karai József által Estéli nótázás címen feldolgozott csángó népdalokat.

És persze a háziak sem maradtak ki. Hétvégén a Szivárvány kórus, a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület, a dévai Renaissance Együttes, illetve a Téglás Gábor Pimpimpáré kórusa gazdagította az idei magyar napok programját.

A rendezvénysorba két valós világban zajló rendezvényt is sikerült becsempészni. Csütörtökön a petrozsényi Caritas Házban Kutasi Csaba, helybeli RMDSZ-elnök nyitotta meg Németh Ferenc vulkáni fotóművész tárlatát. A résztvevők létszámának korlátozása miatt ezt az eseményt is online követhették az érdeklődők a HMMN oldalán.

Kisfilm készült a szombati napot kitöltő algyógyi helytörténeti kirándulásról is, melyen Aknai Szilárd vezetésével járták be a vállalkozó kedvűek az algyógyi templomkertet, vízesést, a római fürdő maradványait. Szintén filmen követhették az érdeklődők a lupényi RMDSZ-szervezet elnöke, Benedekfi Dávid és Bodó József nyugalmazott történelemtanár vezette Maderspach-emléktúrát.

Egyszóval bőven volt esemény. A valós és virtuális világban. Utóbbiért pedig külön köszönet illeti Dulinszky Lászlót, aki a Hunyad megyei és a dévai magyarok fóruma adminisztrátoraként kitartó munkával közvetítette folyamatosan az eseményeket, fotók, kisfilmek, megosztások révén. Munkáját külön értékelte köszöntőjében Kocsis Attila-Levente fő szervező, megemlítve továbbá Kelemen Ildikó műépítész és Szász-Barra Boglárka középiskolás segítségét.

A HMMN záró rendezvényére vasárnap délután került sor a dévai Magyar Házban. Ez alkalommal díjazták a rendezvénysor kapcsán meghirdetett fotó-, népdal- és regemondó verseny nyerteseit, illetve átadták a hagyományos Barcsay Ákos-díjakat. Az ünnepségről keddi lapszámunkban számolunk be.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu