Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. november 25., 12.55
https://www.facebook.com/RMDSZ/

„Az osztrák emlékmű felállítása veszélyeztetheti a Kulturális Főváros pályázat sikerét”

Írta: Pataki Zoltán
2013. július 30., 23.43 Kedd / Temes

Temesvár – Halász Ferenc Temes megyei RMDSZ-elnök és Molnár Zsolt parlamenti képviselő kedden rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Hűség oszlopa nevű osztrák katonai emlékmű tervezett felállítása kapcsán a Bălcescu (volt Lahovary) téren. Az RMDSZ elnöke a sajtónak elmondta: nyílt levelet intéztek Nicolae Robu polgármesterhez, amelyben arra kérik, hogy vonja vissza a magyar közösséget sértő szobor felállítására vonatkozó elképzelését. „Az osztrák emlékmű visszaállítása kapcsán a következő napokban részletes beadványt intézünk a polgármesteri hivatalhoz, amelyben megindokoljuk, hogy miért ellenezzük a Hűség oszlopa köztéren való felállítását – mondta Halász Ferenc. Az emlékmű nem véletlenül került a Lippai úti temetőbe, hanem azért, mert ott temették el az 1849-es ostrom idején elesett osztrák katonákat. Az emlékművet azért nevezik a Hűség oszlopának, mert az osztrák abszolutizmus iránti hűséget, a retrográd erők győzelmét jelképezi a szabadságért és a demokráciáért harcoló erők felett. Az emlékmű művészi értékét nem vitatom, de nem érthetünk egyet annak felállításával a Nicolae Bălcescu 1848-as román forradalmár nevét viselő téren.”

 „Temesvár polgármestere kétszáz évvel pörgetné vissza a város szellemiségét az emlékmű visszaállítása által” – nyilatkozta az eset kapcsán Molnár Zsolt RMDSZ-es parlamenti képviselő, aki hozzáfűzte: „Ez a lépés rossz fényt vethet a város Európai Kulturális Fővárosi pályázatára, ugyanis a változatosság mellett elkötelezett Európai Unióban egy ilyen lépés régmúlt időket és főleg idejemúlt eszméket elevenít fel”. A parlamenti képviselő arra emlékeztetett, hogy Temesvár etnikai sokszínűsége értéket jelent az Európai Kulturális főváros címért vívott küzdelem során, de ennek a szobornak a felállítása többet ártana ennek a kezdeményezésnek, mint amennyit használna.

Az RMDSZ további lépéseket is tervez a szoborügyben: aláírásgyűjtést szerveznek a műemlék visszaállítása ellen, és felszólítanak minden felelős magyar intézményt, egyházat és civilszervezetet, hogy támogassa ezt a kezdeményezést. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: armand / Csütörtök, 2013. augusztus 01., 15.49 Válaszoljál rá!

AZ ALABBIAKATaz "aradi" jelige alatt bejelentkezo olvasonak irtam reagalva velemenyere.

Hozzászólt: armand / Csütörtök, 2013. augusztus 01., 15.46 Válaszoljál rá!

Nem ertek egyet onnel, a magyarsag az egy intim dolog, azert mert 2 Magyar nem ert egyet 1 temaban attol meg lehetnek Magyar erzesu emberek . Szoval a magyarsagerzet egy szemelyes maganugy, szerintem. Azert mert valaki megprobal targyilagos lenni es a masik fel agyaval is gondolkodni, ill. figyelembe venni egy mas nemzeti erzesu ember velemenyet cask nem bun??? Kulonbozo korok kulonbozo emberei mondanak itt velemenyt egymasrol, anelkul hogy pontosan ertenek az akkori hangulatot. Temesvar egy kozmopolita varos, es itt minden nemzetiseg bekeben es egymas mellett elt es elni fog. Arad is arrol volt hires valaha hogy szabad polgarai nem vartak alamizsnat masoktol es maguk vettek kezbe sorsukat, magyarok, nemetek, svabok, romanok, racok stb (Lasd idezetet a Szantay Lajos - rol szolo konyvben 2011) ha akarja elkuldom a reszletet. Aki Aradinak mondja magat tartsa tiszteletben masok velemenyet megha, lehet egyebkent jogosan, nem ert vele egyet....

Hozzászólt: makro / Csütörtök, 2013. augusztus 01., 11.35 Válaszoljál rá!

Csatlakozom BZSA felvetéséhez. H.F. esetében.Valószínüleg kiteszik a szobrot (most már csak azért is!), de NEM SZABAD SZÓ NÉLKÜL HAGYNI, NEM SZABAD NEM lekommunikálni azt, hogy a magyar közösség egy részét ez sérti. Ha szó nélkül hagyjuk, holnap például a Klapka házról veszik el a táblát valamilyen mondvacsinált indokkal, esetleg a Bolyai táblát is befalazhatják. Már ezért is kell hallatnia az érdekképviseltnek a szavát. És mindenkinek mondom: el kell felejteni a \"hagyományos bánsági toleranciát!\"

Hozzászólt: BZSA / Szerda, 2013. július 31., 18.37 Válaszoljál rá!

S még valami: Halász Ferencék érvelése korrekt, történelmileg helytálló.

Hozzászólt: BZSA / Szerda, 2013. július 31., 18.36 Válaszoljál rá!

Ha valaki azt hallja, hogy \"Borbély pártja\", jó eséllyel az RMDSZ-re gondol. A megbecsülés jeleként értékelem, hogy van aki a Borbély névhez az Erdélyi Magyar Néppártot asszociálja.
Egyébiránt spórolni szoktam a nemzetáruló jelzővel, a Skultéty-ügyben sem alkalmaztuk, pedig azért abban volt sara az RMDSZ-nek, hiszen tudtak időben a dologról s nem riasztották a közvéleményt.
Ami nem azt jelenti, hogy ne történt volna az elmúlt 25 évben sok minden, ami kimeríti a nemzetárulás fogalmát. Ilyen volt a Neptun-ügy például. De ilyen volt az ultimátumok visszavonása 1998. október 3-án a mindmáig létre nem hozott Petőfi Schiller egyetem érdekében, s még sorolhatnám az eseteket az SZNT küldöttség látogatásáig, az Európa Tanács elnökénél, amikor Frunda György, Izsák Balázsék minden magyar jogsérelemre vonatkozó állítását élből kontrázta. Az ET elnöke a meghallgatás végén úgy távozott, hogy nem fogott kezet senkivel.

Hozzászólt: Hargitai Laszlo / Szerda, 2013. július 31., 17.27 Válaszoljál rá!

Szerintem...1848 régen volt...az osztrákoknak azóta gondolom már megbocsájtottunk...az emlékmű fúrcsa és zavaros történelmünk részét képezi. Inkább érdekesnek és talán tényleg kicsit groteszknek tartom. Engem sem zavarna. Inkább ez, mint egy újabb Eminescu szobor.
Halász és Molnár részéről inkább vihar a biliben kaliberü dolognak látom az egészet, bár gondolom ők is kényszerpályán mozognak - ha nem lépnek akkor Borbély pártja ( mi a nevük?) simán lehazaárulózza őket...

Hozzászólt: aradi2 / Szerda, 2013. július 31., 17.23 Válaszoljál rá!

Inkább tegyék ki a nyomorult farkast meg rémuszt avval a másikkal -azokban magára ismerhet a nép
Vagy. Decsebált magyar felirattal is: Decebal
Décsi Pál
Esetleg még: Burebista
Burek Pista
Esetleg Csauseszkut, azt úgyis mindenki ismeri! :-)

Hozzászólt: aradi / Szerda, 2013. július 31., 16.52 Válaszoljál rá!

Ide hallgassanak. Maguknak annyi magyar öntudatuk sincs mint egy algának. Az legalább zöldre színezi a vizet. Maguk jobban haragszanak az öntudatos magyarokra, mint a romának. Csúcs egy társaság!
Tisztelet a kivételnek.

Hozzászólt: temesvari / Szerda, 2013. július 31., 14.35 Válaszoljál rá!

Az igazság az, hogy ez egy 150 éves emlékmű, nem sok ilyen van Temesváron, engem nem igazán zavar. Molnár Zsolt pedig hülyeségeket beszél.

Hozzászólt: armand / Szerda, 2013. július 31., 13.11 Válaszoljál rá!

Miert? A multbeli varoslakok egyszer ugy dontottek hogy kiallnak a Csaszar mellettt tudjak miert tettek... A Magyar politikusok mar sokadszor ki akarnak aknazni egy mondvacsinalt problemat. Ez sajnos egy Magyar betegseg, hogy cask mi, mi es mi... miert masnak nem lehet velemenye. Manipulacio az egesz. Zsarolni probal a Magyar politika... piti eszkozokkel, frusztraltsagbol, semi kozuk a Temesvari polgarmester dontesehez. Ezt mikor latjak mar be??? Sajnalom hogy ilyenekre kell reagalni de az egesz ugy nem er annyit mint amire felfujjak, kerdem az akkori temesvariak kozul ki szolal meg most aTulvilagrol...??????????????????????????????????

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu