Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. december 01., 06.55
https://www.facebook.com/RMDSZ/

Az RMDSZ az önkormányzatokra bízná a járványellenes intézkedéseket

Írta: (onlinejelen)
2020. november 18., 18.27 Szerda

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az önkormányzatokra bízná, hogy a helyi viszonyoknak megfelelő intézkedésekkel fékezzék meg a járvány terjedését – derült ki az RMDSZ járványkezelési és gazdaságélénkítő programjából, melyet szerdai online sajtótájékoztatójukon ismertetettek a szövetség politikusai.

 

    Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke megállapította: a kormány a legtöbb esetben megkésve hoz „ostoba döntéseket” a járvány leküzdésére. A járványellenes küzdelem nem látható át, ezért az intézkedések iránti bizalom is csökken. A politikus szerint egészségvédelmi, oktatási, valamint munkahelyvédelmi és gazdaságélénkítési intézkedések sorozatára van szükség. E javasolt intézkedéseket gyűjtötte a szerdán ismertetett programba az RMDSZ.

    (Forrás: MTI)

 

 

Az RMDSZ-javasolta program

 

 1. Nagyobb szerepet az önkormányzatoknak

A helyi korlátozásokról és járványügyi intézkedésekről ne Bukarestben, hanem az alábbiak szerint döntsenek:

 • a helyi önkormányzatok és a megyei közegészségügyi hatóságok a gazdasági tevékenységek és oktatás felfüggesztéséről, illetve
 • a megyei önkormányzat és a megyei közegészségügyi hatóságok a település karanténba helyezéséről.
 1. Javítani kell a felderítés hatékonyságát

Románia siralmasan teljesít a járványügyi ankétok, azaz az esetlegesen fertőzött kontaktok felkutatása terén. A kivizsgálást minden fertőzött személy esetében már az első 24 órában el kell végezni. Ezen a területen is haladéktalan kapacitásbővítésre van szükség, ami a jelenlegi kapacitás három-négyszeresét jelenti.

 1. Növelni kell a tesztelések számát

Csak úgy nyerhetünk valós képet a fertőzöttségről, ha megfelelő számú tesztelést végzünk a fentebb leírt kontaktkutatás alapján. A tesztelést tehát ki kell terjeszteni a járványügyi kutatások (ankétok) alapján azonosított potenciális fertőzöttekre, azaz új protokollra van szükség.

Ingyenes heti tesztelés bevezetése szükséges a háziorvosok, kórházi és bölcsődei dolgozók, illetve az iskolák és óvodák megnyitása után a pedagógusok számára is.

 1. Biztosítani kell, hogy mindenki kapjon kórházi ellátást

Romániában elegendő mennyiségű kórházi ágy áll rendelkezésre, de jelentős területi aránytalanságok vannak. Ennek következtében egyes kórházakban veszélybe kerül a betegek ellátása, míg másutt sokkal kisebb a terheltség. Ezt a problémát csak központi beavatkozással, országos vagy regionális szintű kapacitásmenedzsmenttel lehet orvosolni.

Annál is inkább, mert a betegek többsége szintén ellátásra szoruló nem vírusfertőzött, hanem krónikus beteg. Biztosítani kell, hogy mindenki kapjon kórházi ellátást, akinek egészségügyi állapota ezt igényli. Mielőbb vissza kell állítani a nem COVID-fertőzött krónikus betegek teljes körű ellátását az azonnali kórházi beavatkozást igénylő esetek maradéktalan ellátása mellett.

 1. Csökkenteni kell a bürokráciát

A koronavírus-fertőzöttek regisztrációjával, otthoni betegfelügyeletével és kezelésével kapcsolatos bürokrácia csökkentése digitális eszközökkel:

 • az ingyenes teszteléshez szükséges kötelező háziorvosi küldőpapír, valamint
 • a krónikus betegségek receptmegújításának digitalizálása,
 • a fertőzött személyek és közvetlen kapcsolataik adatainak online platformon való regisztrálási lehetősége, nyilvántartásba vétele a többhetes késések lecsökkentése érdekében.
 1. Kezdődjön újra az oktatás az óvodákban és az általános iskolákban

Ahol a járványügyi helyzet lehetővé teszi, kezdjék újra az oktatást kilencedik osztályig.

Az iskolák nyitva tartása mellett szól, hogy a diákok kontrollált környezetben vannak, a pedagógusok mindent megtesznek azért, hogy a közegészségügyi szabályokat betartsák.

A nyitva tartás mellett megoldható a napi egészségügyi felügyelet, szűrővizsgálat is, fertőzöttség esetén könnyebben követhető a beteg környezete. Amennyiben valakiről kiderül, hogy tünetei vannak, azonnal értesítik a háziorvost és az illetékes hatóságokat.

A szülőnek ugyanakkor legyen joga arra, hogy eldöntse, akarja-e, hogy a gyereke részt vegyen a személyes oktatásban, vagy inkább maradjon otthon, és online kövesse a tanítást.

 1. Folyatni és erősíteni kell a munkahelyek védelmét

A jelenlegi rendelkezések szerint év végéig járnak azok a támogatások, amelyekkel a kormány a koronavírus-járvány okozta jövedelemkiesést igyekszik enyhíteni.

A készenléti állapot idejére meg kell hosszabbítani a munkanélküli segély, a munkahely védelme és a hitelmoratórium kapcsán hozott rendkívüli intézkedéseket. Legalább 2021 júniusáig biztosítani kell a következő intézkedések alkalmazását:

 • a kényszerszabadságról visszatérő alkalmazottak bruttó fizetésének 41,5%-os állami támogatása 6 hónapra (a jelenlegi 3 hónap helyett),
 • a csökkentett munkaprogram szerint dolgozó alkalmazottak fizetésének állami résztámogatása a bruttó fizetéskiesésnek a 75%-val,
 • a kis- és közepes vállalkozások által kifizetett kényszerszabadsági juttatások összegének a 75%-os állami támogatása, amikor a vállalat tevékenységcsökkentése a járvány következménye,
 • a mezőgazdasági idénymunkások és a vendéglátóipari szezonális alkalmazottak támogatása jövedelemkiesés esetében, amikor ez a közegészségügyi intézkedések következménye, a minimálbér 35%-val egyenlő havi juttatással, amely 3-6 hónapra igényelhető.
 1. Nyissanak ki a piacok

A zárt terű élelmiszerpiacok bezárása komoly csapást jelentett a hazai őstermelőknek. A parlament a visszavonásról döntött, remélhetőleg a kormány is belátja, hogy tévedett, és visszavonja ezt az intézkedést.

 1. Új munkahelyek

A 29 év alatti és 50 év feletti elbocsátott személyeket alkalmazó kis- és közepes vállalkozások a járványhelyzet lejártáig részesüljenek vissza nem térítendő állami támogatásban, ennek értéke havonta új munkahelyenként a fizetés fele, de nem több havi 2500 lejnél. A támogatás feltétele az új munkahely fenntartása legkevesebb egy évig.

 1. A gyógyszer- és élelmiszeripar kiemelt támogatása

Az egészségügyi ellátás biztonsága, valamint az élelmiszerbiztonság elérésének érdekében államilag garantált fejlesztési és beruházási hitelek folyósítása. A két iparágban 10–25 millió lej értékű, 90% állami garanciával és 100% kamattámogatással elérhető hitelek biztosítása.

 1. A kisvállalkozások támogatása központi kérdés

Hatékonyabban és egyszerűsített eljárással kell működtetni az IMM Invest programot a KKV-k forgóeszköz-finanszírozására. A közepes vállalkozások 10 millió lejes, a kisvállalkozások 2 millió, a mikrovállalkozások pedig 1 millió lejes hitelekhez férjenek hozzá, 90% állami garanciával és 100% kamattámogatással. Az IMM Invest programban rendelkezésre álló források értékének növelése 20 milliárd lejre 2021 első szemeszterében.

 1. A távmunka és távoktatás feltételein könnyíteni kell

Hatékonyabb program szükséges az IT eszközök beszerzésének résztámogatására a távmunkarendszerben dolgozó alkalmazottak számára, személyenként 2500 lej értékű vissza nem térítendő összeggel. Támogatni kell a szülőket, akiknek kiskorú gyermekei távoktatási rendszerben tanulnak. Iskoláskorú gyermekenként 1500 lej vissza nem térítendő állami támogatást kell folyósítani IT eszközök beszerzésére, amennyiben a család bruttó havi jövedelme nem haladja meg az 5000 lejt.

(rmdsz.ro)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu