Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. január 18., 18.35
Politikai értékelő FARAGÓ PÉTER parlamenti képviselővel

Az RMDSZ hatékony partnere, motorja lehet a kormánynak

Írta: Balta János
2021. november 28., 19.13 Vasárnap / Arad

Faragó Péterrel, az RMDSZ Arad megyei szervezetének az elnökével, parlamenti képviselővel az új kormány beiktatása után valamennyire letisztult politikai helyzetet értékeljük.
Amint kifejtette, közel három hónapos politikai bizonytalanság ért véget, mert Romániának végre teljes joggal felruházott, beiktatott kormánya van, amelyre az országnak nagy szüksége volt. A gazdasági válságban rengeteg gonddal küszködő, nehéz szociális helyzet is kialakult. Nemcsak nálunk, hanem a minket körülvevő világban is a mienkhez hasonló gondok mutatkoznak. Azoknak a megoldására nálunk stabil kormányra, illetve hasonló parlamenti többségre van szükség. Az RMDSZ része, részese ennek a többségnek, mert úgy gondoljuk: hozzá tudunk járulni az ország gondjainak az orvoslásához és hiszünk benne, hogy kormányzati szerepvállalásunkkal segíthetünk a magyar közösség gondjain is. 
Az elmúlt hetekben sokakban felmerült a kérdés: miért vállalja az RMDSZ? Ráadásul olyan feltételek között, hogy a számítások szerint, a PSD-PNL többségű kormánykoalíciónak nincs szüksége a mi szavazatainkra. Vagyis nélkülünk is meglenne a parlamenti többsége. Az RMDSZ azonban első pillanattól nyilvánvalóvá tette: nem dekoratív szerepre kíván vállalkozni, hanem abban az esetben vállalja a kormányzati munkát, ha komoly, súlyos minisztériumokat vezethet. Azokon keresztül érdemben is beleszólhat a kormányzásba. Mivel a politikai tárgyalásokon az elvárásaink meghallgatásra találtak, a két nagy párt is megértette: ebben a nehéz helyzetben az RMDSZ komolyságára is szükség van, ezzel mi is részesei lettünk a kormányzásnak.
Természetesen az RMDSZ-nek vannak tervei, elképzelései, hogyan kellene alakítani nem csupán a magyar közösségnek, hanem az országnak is a jövőjét. Mindazoknak a véghezviteléhez kormányzati szerepvállalás szükséges. Mert ellenzékben az USR és az AUR pártokkal kevés esélyünk lenne megoldásokat találni, és nyújtani a magyar emberek gondjaira. Éppen ezért a kormányprogram is tartalmazza az olyan célkitűzéseinket, amelyeket az elmúlt időszakban megfogalmaztunk.  
Közülük csupán néhányat emelnék ki. Az országban hangsúlyos családtámogatásra van szükség, hiszen Európa számos országához hasonlóan a demográfiai mutatók nálunk is nagyon rosszak. Ösztönözni, biztatni és támogatni kell a családokat, támogatni a gyermekvállalást. E nehéz körülmények között komoly segítségre, juttatásokra van szükségük az embereknek, hogy több gyermek születhessen. A mi javaslatunkra jött létre az országban a Családügyi Minisztérium is. Ugyanakkor az elmúlt hónapok folyamán mindenkit érintő, nagyon komoly drágulási hullámnak lehetünk szemtanúi, ezért az RMDSZ kérésére a kormányprogramban is szerepel: januártól növekednek a bérek, illetve a minimálbér, a nyugdíjak, továbbá a gyermekpótlék is. Mindezek a drágulások kompenzálását képezik. A jelzettekkel párhuzamosan a kormányprogramban szerepelnek kisebbségi prioritásaink is. Abban bizakodom, hogy a következő hónapokban olyan nyugodt politikai légkör jön létre, amelyben végre a mi kisebbségi gondjaink is orvoslást nyerhetnek. Mert eddig az évek óta folytatott tárgyalásokhoz nem volt olyan nyugodt politikai légkör és biztos parlamenti többség, amely partnerünk lehetett volna ebben. A tavasz folyamán be fogjuk nyújtani mindazokat a törvényjavaslatainkat, amelyek a magyar kisebbség jogait bővítenék.
A miniszterelnök személyével kapcsolatos kérdésre Faragó Péter leszögezte: az RMDSZ az első pillanattól fogva megfogalmazta véleményét, miszerint békeidőben nagyon szokatlan, hogy az EU egyik tagországában frissen leszerelt, hivatásos katonát nevesítsenek a miniszterelnöki tisztségre. Erre rendszeresen komoly tapasztalattal rendelkező, a ranglétrát végigjárt politikusokat neveznek ki. Ezért merőben furcsa, szokatlan elképzelésnek tartottuk Ciucă nevesítését. Ugyanakkor elfogadtuk, hogy különleges helyzetben vagyunk, hiszen egészségügyi, politikai, gazdasági válságban a különleges megoldás lehet a megoldás. Ez biztosította, hogy a két nagy politikai párt egyetértésre, megegyezésre jusson a miniszterelnök személyével kapcsolatban. Bízunk benne, hogy mindazt, ami egy katonai karrierben jó, azt Ciucă át tudja hozni a politikába. Ott miniszterelnökként biztosíthatja a tervezhetőséget, a kiszámíthatóságot, a pontosságot, a megbízhatóságot és a szavahihetőséget. Ugyanakkor menet közben képes lehet elsajátítani mindazokat a tulajdonságokat, amelyek politikusként szükségesek ebben az egyáltalán nem könnyű feladatban, amit vállalt. Az ország két legnagyobb pártja elfogadta őt miniszterelnöknek egy nagyon nehéz gazdasági, egészségügyi helyzetben, amelyben helyt kell állnia. Bizonyítania kell, hogy képes felnőni az egyáltalán nem könnyű feladathoz – mondta el érdeklődésünk nyomán Faragó Péter RMDSZ Arad megyei elnök, parlamenti képviselő.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu