Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. március 31., 09.29
RMDSZ, Brüsszel, Bukarest és a hölgyek között

Az újabb adóteher megfojtja a gazdaságot

Írta: Chirmiciu András
2013. szeptember 17., 15.57 Kedd / Hunyad

Brüsszelből jó hírek, Bukarestből viszont rosszak érkeztek, fogalmazott Winkler Gyula, a Hunyad megyei RMDSZ elnöke, EP-képviselő Déván tartott sajtóértekezletén.

Jó hír, hogy az EU-s szolidaritás jegyében José Manuel Barroso a vízumkényszer bevezetését pendítette meg Kanadával és az USA-val szemben, amennyiben a kölcsönösség elve szerint utóbbiak nem hajlandók törölni a Romániával, Bulgáriával és Lengyelországgal szembeni vízumkényszert. Szintén jó hír, hogy az Európai Bizottság elnöke országunk Schengen-csatlakozása mellett foglalt állást az EU helyzetéről szóló múlt heti értékelő beszédében.

Sajnos, Bukarest felől a hírek viszont szögesen ellentétesek. A külföldi beruházások 15 éve nem látott minimumra csökkentek, az év első 7 hónapjában olyan 500 millió euróra, ami fölöttébb aggasztó helyzet, hiába ábrándozik a kormányfő 10 milliárd eurós beruházásokról az év végéig, hangsúlyozta Winkler. Talán még ennél is aggasztóbb az átalányadó január elsejétől való bevezetése. Annak idején a PSD és a PNL is ellenezte ezen adónemet, amelyet 2009-ben vezettek be, és éppen az RMDSZ nyomására törölték 2010-ben, most viszont, szembefordulva saját korábbi álláspontjukkal, ismét bevezetnék!Ezáltal nem fog csökkenni az adócsalás mértéke, hanem sokkal inkább növekszik a kis- és középvállalatokra nehezedő, amúgy is fullasztó adóteher, ami további hátrányt jelent a gazdasági fejlődés szempontjából. Nem a multinacionális vállalatok fognak új munkahelyeket teremteni Romániában, hanem a kis- és közepes vállalatok. Az ő esetükben a pénzügyi teher könnyítésére lenne szükség, nem további megfojtó intézkedésre, mint amilyen az átalányadó.

Ezt az RMDSZ szeptember 11-én, a kormányfővel és a pénzügyminiszterrel történt találkozáson vetette fel. Akárcsak a mezőgazdasági adózás decentralizációjának szükségességét. Jóllehet földtelekhez kötődik, a mezőgazdasági adó mégsem a helyi önkormányzatok költségvetésébe kerül, mint az ingatlanadó, hanem a központiba. Az RMDSZ azt javasolja, hogy a mezőgazdasági adó ne a központi, hanem a helyi költségvetésbe kerüljön, vagy legalább annak 80%-a, hiszen a gazdasági és a közigazgatási logika is arra utal, hogy a mezőgazdasági adó helyi adó legyen, amely a közösségek fejlődését szolgálja.

 

Nőies lendület

Szeptember elején megalakult az RMDSZ megyei nőszervezete, amelynek élére Kun Gazda Kingát, a Téglás iskola magyartanárnőjét választották a rendezvényen részvevő közel 50 hölgy közül. Kun Gazda Kinga megválasztását az iskolában kifejtett tanári tevékenysége elismerésének tekinti – 8 éve, amióta Szilágy megyéből Dévára költözött, számos gyereket tanított, s tanítványai anyukái rögtön megválasztásának híre után támogatásukról biztosították.

A nők minél jelentősebb bevonása fontos célkitűzés az RMDSZ számára, akárcsak a fiatalítás, hangsúlyozta Takács Aranka, akit a vajdahunyadi szervezet elnöksége után a nőszervezet megyei alelnökévé választottak a petrozsényi Bogdán Ildikó és a lupényi Antal Amália mellett.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: magyar állampolgár / Kedd, 2013. szeptember 17., 21.57 Válaszoljál rá!

Fantasztikus micsoda jó hír, hogy a román cigányok majd mehetnek az államokba is, látszik, hogy az rmdsz-es Winkler nem kérte a magyar állampolgárságot, engem mint magyar állampolgárt sehol nem érint, hogy Romániát leveszik a vízum köteles országok listájáról vagy sem.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu