Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. május 31., 18.19
Frigyesy Ágnes könyve Déván

Az Úr csodásan működik

Írta: Gáspár-Barra Réka
2019. november 04., 16.02 Hétfõ / Hunyad

Erdély három nagy tanúságtevője, három hitében rendíthetetlen istenszolga szólal meg Frigyesy Ágnes Szalézi Szent Ferenc-díjas újságíró, fotóriporter Az Úr csodásan működikcímet viselő kötetében, melyet a napokban mutattak be Déván, a Szent Antal Közösségi Házban.

Ferenc Béla Ervin ferences atyát a rendszerváltás környékén ismertem meg. Tőkés István református lelkésszel, teológiai tanárral, fia, Tőkés László révén kerültem kapcsolatba, Bíró János Antal atyával pedig Gyergyószentmiklóson találkoztam, ahol a Szent Anna otthon avatóján Böjte Csaba testvér mellém ültette. Mindhármukkal sokszor beszélgettem, úgy éreztem olyan emberek, akik töretlen hittel megélt életükkel utat tudnak mutatni ma is, szétszabdalt világunkban, hogy kitartsunk keresztény gyökereink, értékeink mellett – mesélte a könyv születésének előzményeit Frigyesy Ágnes.

Hogy életútjukat kötetbe sikerült foglalni, abban több szerencsés véletlen is közrejátszott, olyan történések, melyek megerősítették a szerzőben a hitet, hogy az Úr csodásan működik. – Ezért is adtam ezt a címet a kötetnek, mert úgy éreztem, hogy mindhárom nagy Tanúságtevő Istenre tudta bízni az életét, és a magam életében is egyre inkább megtapasztaltam a szerető gondviselést. A kötet ötlete egy református lelkész barátnőmtől származik, és Balogh Zoltán miniszter támogatásával jöhetett létre. Hálás vagyok azért is, hogy mindhárom beszélgetőtársam teljes nyitottsággal vállalta a beszélgetést, őszintén, türelemmel és a mindhármukra jellemző reményteli derűvel osztották meg életüknek a legválságosabb pillanatait is – mesélte a szerző.

Így a kötet három nagyinterjúra épül, melyeket tömör életrajzok vezetnek és szinte magától értetődően egészül ki Márton Áron püspök rövid életrajzával, gondolataival, hiszen Erdély szentéletű püspöke mindhárom tanúságtevő életében erőt, biztatást jelentő példaként ragyogott. A szerző kitartó munkájának köszönhetően színes fotóválogatás is gazdagítja a kötetet, melyek a családi hagyatékból, ferences archívumból kerültek elő. A könyvet Takaró Mihály, Magyar Örökségdíjas író, irodalomtörténész ajánlása jegyzi: Három kivételesen hosszú életút, három sors, mindhárom  egy évszázadot átívelően ad példát arra, hogy hogyan lehet az ember és az emberiség legnagyobb viharait, válságait túlélni hittel, erővel szolgálva.

Frigyesy Ágnes kötetét Déván a Szent Ferenc Alapítvány fiataljai mutatták be, Kun-Gazda Kinga tanárnő felvezetésével szemezgettek az ajánlásból, életrajzokból, interjúkból. Így nyílt rálátása a hallgatóságnak a hitükért többszörösen börtönre ítélt ferences atyák és a nyolc gyermeket vállaló református lelkészcsalád életére, mely sokszoros gyümölcsöt termett. Hiszen Tőkés István nagy családja mellett épültek lelkiekben az általa vezetett és szolgált gyülekezetek, Ervin atya és Antal atya pedig számos fiatal szerzetes- és paptársa számára mutatott utat, példát, többek között Böjte Csaba testvérnek, akinek munkásságát szívből támogatták. Antal atya hosszú éveken keresztül, korát meghazudtoló lelkesedéssel szolgált a szászvárosi plébánián, helyettesítve a több ezer gyermeket nevelő fiatal paptestvérét.

A könyv három főszereplőjét, hittel megélt hosszú életútjuk után 2016-ban szólította magához az Úr. – Talán isteni sugallatra az utolsó pillanatban sikerült megszólítanom a három kiváló papi személyt – mondta a szerző, az Ervin atya biztatására egyházi újságírás mellett elköteleződött Frigyesy Ágnes, akinek munkáját a dévai könyvbemutatón fr. Főcze Bonaventúra plébános köszönte meg.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu