Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2022. augusztus 12., 11.49
Egy olimpiai bajnok vallomása

„Az úszás megtanított rá, hogy a számomra legfontosabb dologra koncentráljak”

Írta: Pataki Zoltán
2021. október 03., 17.37 Vasárnap / Temes

Amikor némi késéssel beléptem a sötét színházterembe, egy sportosan öltözött, magabiztos fiatal hölgyet láttam a reflektorfényben, egy profi előadót, akinek a szavait itta a közönség. Ő volt Risztov Éva olimpiai bajnok magyar úszónő, aki 2012. augusztus 9-én országot-világot meglepve és bámulatba ejtve, 10 kilométeres nyílt vízi úszásban olimpiai aranyérmet nyert Londonban.

 

Gyerekkori álmát váltotta valóra Éva a londoni olimpián, mert ő már 5 éves korában eldöntötte, hogy olimpiai bajnok lesz! „Hódmezővásárhelyen születtem, és Egerszegi Krisztina a szöuli olimpia bajnokaként a városba látogatott 1991-ben. Hatalmas fogadást rendeztek, amelyre a szüleim engem is elvittek. Amikor megpillantottam, odaszaladtam hozzá, és megfogtam a kezét. Akárhová ment, fogtam a kezét, nem engedtem el, de a polgármesteri hivatalba már nem mehettem be vele. Kérte, hogy fogadjak szót az anyukámnak, ne sírjak, mert küldeni fog nekem csomagot. Egy hónappal később meg is érkezett a csomag, egy levél, egy plüssfigura és egy fürdőruha volt benne. A fürdőruhát felvettem, és kijelentettem, hogy én is olimpiai bajnok leszek.” Göröngyös út vezetett az olimpiai bajnoki címig, kezdve attól, hogy Hódmezővásárhelyen nem volt olimpiai úszómedence és folytatva azzal, hogy egy úszóedző, szerinte „nem megfelelő testalkata” miatt, gyakorlatilag eltanácsolta az úszástól azzal, hogy „súlylökőnek talán még jó lesz”. De Éva nem adta fel, makacsul kitartott az álma mellett. Eleinte rövid távokon gyors, pillangó és vegyes úszószámokban próbálkozott, és kiváló eredményeket ért el, de a nagy versenyeken valahogy mindig csak második lett. Három világbajnoki és hét Európa-bajnoki ezüstérmet gyűjtött össze, amikor megelégelve az örökös második helyezéseket, húszéves korában visszavonult a versenyzéstől.

Miután tudatosodott benne, hogy valójában mit is jelent számára az úszás, 2009-ben visszatért hosszú távú úszóként, és női versenycsúccsal megnyerte a balatoni öbölátúszó versenyt. Három év múlva, a londoni olimpia évében bombaformában volt, és négy úszószámban is kvalifikálta magát az olimpiára: 400 méter gyors, 800 méter gyors, 4×100 méter gyorsváltó és 10 km nyílt vízi úszás. „2012-ben úgy mentem ki az olimpiára, hogy rajtam és a családomon kívül senki sem tudta, milyen nagy terveim vannak. Nem számoltak velem. Ez olyan felszabadultságot okozott bennem, ami meghozta huszonöt év kemény munkájának az eredményét. Én már két hónappal korábban tudtam, hogy megnyerem a 10 kilométeres nyílt vízi úszást”. És eljött 2012. augusztus 9-e, amikor Risztov Éva 1 óra 57 perc és 38,2 másodperces idővel mindenkit maga mögé utasított, és óriási meglepetést szerezve olimpiai bajnok lett! „Azzal az eltökélt szándékkal ugrottam a vízbe, hogy megnyerem a versenyt. Sikerült majdnem a verseny elejétől az élre állnom, és többet senkit nem engedtem magam elé. Csak azt hajtogattam magamban, hogy én vagyok a legjobb. A többi versenyzővel nem törődtem, mert tudtam, ha másra figyelek, elpazarolom az erőmet. Így van ez az életben is, ha arra figyelsz, hogy mások mit csinálnak, nem fogsz jó eredményt elérni. Az úszás megtanított rá, hogy a számomra legfontosabb dologra koncentráljak. Ez az 1 óra és 57 perc megváltoztatta az életemet”. Risztov Éva volt, amikor több testhosszal is vezette a versenyt, de a drámai befutóban, tíz kilométer leúszása után, alig 4 tizedmásodperccel előzte meg amerikai ellenfelét. „Életem legboldogabb pillanatai voltak, amikor Londonban felállhattam a dobogó legmagasabb fokára” – mondta Éva, aki négy évvel később Rio de Janeiróban még részt vett egy olimpián, ahol 800 méteres gyorsúszásban 14., 10 kilométeres nyílt vízi úszásban legjobb magyarként 13. helyezést ért el, majd bejelentette a visszavonulását. „Azóta egyáltalán nem úszok – mondta Risztov Éva –, de nem szakadtam el teljesen a sportágtól. Mint a Magyar Úszószövetség elnökségének a tagja, az Olimpiai Bajnokok Testületének az elnöke, és mint egy fővárosi úszóiskola vezetője hasznosítom a tapasztalataimat. Ha valami nem sikerül úgy, ahogy azt szerettem volna, előveszem az olimpiai aranyérmet, és ezt mondom magamnak: Ki más, ha nem Te! Boldog ember vagyok és teszem a dolgomat, még fognak hallani felőlem!” – mondta befejezésül Risztov Éva, aki valamikor, az úszó karrierjének az elején részt vett egy temesvári úszóversenyen is, amit megnyert. Az olimpiai bajnok, aki a VI. Temesvári Magyar Napok keretében tartott előadást a magyar színházban, búcsúzóul megígérte, hogy rövidesen visszatér a Bánság fővárosába, de terveiről részletesen nem nyilatkozott.

Risztov Évával megtörtént a csoda: valóra váltotta gyermekkori álmát, olimpiai bajnok lett. Talán a vele fényképezkedő temesvári kislányok közül is valaki követi a példáját, és meg sem áll az olimpiai úszóbajnoki címig!

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu