Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. augusztus 10., 23.44

Az utóbbi fél évtized leggyengébb érettségije

2019. július 08., 17.31 Hétfõ / Arad, Hunyad

Ma délelőtt kitették a 2019. évi érettségi vizsga eredményeit. Országos szinten 63,78 százalékos az átmenési arány, ami az utóbbi öt esztendőben a leggyengébb eredmény: tavaly ugyanis a bacalaureat.edu.ro honlapon közzétettek szerint 69,7% (a fellebbezések után csak 67,7%!), 2017-ben 72,9% (ezúttal másfél ponttal magasabb, mint a fellebbezések előtt), 2016-ban 68,1% (akkor is növekedett a követően) volt a sikeresen érettségizők aránya.

Tegnap déltől lehetett fellebbezni – ami egyeseknek az átmenést, másoknak akár átlagjegyük csökkentését is jelentheti.

A legjobbnak Bukarest 4. kerülete bizonyult (81%-os siker), a  megyék közötti – nem hivatalos – versenyben Kolozs áll az első helyen (átmenési arány majdnem 81 százalékos), a második Iaşi (76%), őket követi Bákó (75%) és Szeben megye (74%). S ha már a legjobbakról szóltunk, említsük meg az utolsókat is: a leggyengébb eredményt Ilfov megye produkálta (mindössze 36%), Giurgiu 47 százalékkal áll, s a leggyengébbek között van Hargita is (nem közöltek adatot).

Országszerte 177 tízes átlagmédia született.

 

Régiónk nem remekelt

 

Arad, Fehér, Hunyad, Krassó-Szörény és Temes megyék nem tündököltek, amolyan közepes, se túl jó, se túl rossz eredményeket produkáltak, de inkább rosszabbakat, mint jókat.

Arad megyében például 60,7%-os a sikeresen vizsgázottak száma, azaz rosszabb az országos átlagnál, két színtízes diákról tudni. Temes megye idén jobb volt a maga 64,64 százalékával, ami a tavalyihoz képest 2,3%-os növekedést jelent. (Temes megyében egyébként hárman érettségiztek tiszta tízessel.)

Lássuk a magyar líceumokat.

Az Aradi Csiky Gergely főgimnázium kimondottan rosszul szerepelt, 70 érettségire feliratkozott diákjából (közülük végül néhányan nem is jelentkeztek a vizsgákon) csak 37-en mentek át, az arány tehát csak kevéssel 50% fölötti. A legnagyobb médiákat Kurunczi F. Viktória (9,08), Köteles Z. Nikolett (8,82), Muresanu H. D. Anna (8,75) érte el.

A Temesvári Bartók Béla Líceumban a 38 jelentkező közül egy nem jelentkezett, öten buktak meg, itt Máté I. Dávid (9,27), Horváth T. Brigitta (9,12) és Oláh E. Tibor (9,07) a sorrend.

A Temesvári Gerhardinum 20 érettségizője közül 16 átment.

A Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium hetven végzőse közül 25-nek nem sikerült átvergődnie az akadályon.

 

-r -a


Közel nyolcvan százalékos siker a Téglásban

A megyei átlagot jócskán meghaladó eredmények születtek az idei érettségin a Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban. A hétfő délelőtt közzétett eredmények alapján a 28 vizsgázó közül 22-nek sikerült 6-os feletti átlagot elérnie, ami 78,51-százalékos átmenési arányt jelent. Az érettségire eredetileg 35 diák iratkozott be, 33 idei és két korábbi végzős. Öten azonban az utolsó pillanatban visszakoztak, nem jelentek meg egy vagy több vizsgán. A magyar iskolaközpontban a legjobb eredményt Péter Erik érte el 9,16-os átlaggal. További tíz társa 8-as feletti általánost szerzett, a magyar vizsgajegyek az esetek többségében ezúttal is emeltek az átlagon, és az utóbbi évekhez képest a matematika jegyek is jobbak voltak. Az elméleti oktatásban részesülő magyar diákság körében 94 százalékos lett az átmenési arány, egyetlen diáknak nem jött ki a 6-os átlaga, a természettudomány szakról pedig mindenki sikeresen vizsgázott. – Úgy gondolom idén nagyon ráhúztunk, a tanárkollégákkal nagyon sok felkészítőt tartottunk és a diákok részéről is pozitív volt a hozzáállás. Örülök, hogy a munkának meglett az eredménye – értékelt Balogh-Botár Károly Csaba igazgató-helyettes.

Megyei szinten halványabb a siker. A 2857 beirattkozott diákból egyet kizártak a vizsgáról, 132-en pedig hiányoztak valamelyik megmérettetésről. Az érettségizők közül végül 1803 diáknak sikerült 6-os feletti átlagot szereznie, ami 66,1 százalékos átmenési arányt jelent.  Hunyad megyében két színtizes általános lett, egy bárdi diáklány és egy vajdahunyadi végzős érte el valamennyi tantárgyból a maximális pontszámot.

GBR

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu