Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 23., 11.19

Barokk orgonával gazdagodott az Új Ezredév Református Központ

Írta: Pataki Zoltán
2021. április 27., 17.27 Kedd / Temes

Április közepén elkészült a temesvári Új Ezredév Református Központ templomának új orgonája, Sándor Péter csíkszentsimoni orgonaépítő mester és csapatának remekbe szabott alkotása. A 2019 decemberében felavatott, Makovecz Imre tervei alapján felépített templom belsőépítészeti elemeihez harmonikusan illeszkedő új orgona felavatását a járványhelyzet remélhető javulása után, idén szeptemberre tervezik.

 

– Az új orgonánk magyar állami támogatásból valósult meg – nyilatkozta a Nyugati Jelennek nt. Gazda István, a temesvári Új Ezredév gyülekezet templomépítő lelkipásztora. – Amikor az orgona építésének a gondolata felvetődött 2018-ban, Vetési Zoltán presbiterünk jelezte, hogy Dávid István orgonaművész és orgonaszakértő, aki könyvet is írt az erdélyi orgonákról a nagybátyja. Mivel nem tudtuk, hogy milyennek kell lennie egy jó orgonának, felvettük a kapcsolatot a Nagykőrösön élő Dávid Istvánnal. Ő eljött Temesvárra, részt vett egy presbiteri gyűlésünkön, és leírta azokat az orgonával kapcsolatos elvárásokat, amelyeket kérnünk kellett a pályázatban. Négy orgonaépítő mestert kerestünk meg, az első gondolatunk az volt, hogy ki lenne az, aki 2019 decembere előtt el tudná készíteni az orgonát. Azt szerettük volna, hogy a templom felavatása alkalmából az orgonánkat is avassuk fel. Az a mester, aki elsőre ezt elvállalta volna, végül lemondta a munkát. Volt még három pályázó: Sándor Péter csíkszentsimoni mester, Bors László Újtusnádról és egy magyarhermányi svájci tulajdonban levő orgonaépítő üzem, tőlük kértünk árajánlatokat. Végül Sándor Pétert választottuk ki azok közül, akik ajánlatot küldtek, a presbitérium mellette döntött. Abban egyeztünk meg, hogy 2020. október 1-jéig átadja az orgonát, végül egy fél éves késés lett belőle, de ebben a pandémiás időszakban ez nem okozott akkora gondot, mert sok esetben nem is tarthattunk istentiszteletet, és ha tartottunk is, kevés ember mert eljönni, hangversenyek megtartása szóba sem jöhetett.

– Sándor Péternek nem ez volt az első munkája Temesváron, ő újította fel 2019-ben a temesvári Millenniumi-templom Wegenstein orgonáját, a hozzáértők szerint sikeresen. Milyen lett ehhez képest az Új Ezredév templom orgonája?

Véleményem szerint Temesvár legjobb orgonái jelenleg a Millenniumi-templomé és a miénk. A Millenniumi-templom orgonája mintegy kétszer akkora, a mienk egy közepes méretű orgona, de mindenképpen egy korszerű, új építésű, és biztos vagyok benne, hogy az orgonisták egyik kedvenc hangszere lesz. Én nem vagyok orgonaszakértő, a mester elmondása szerint kétmanuálos, pedálos, mechani­kus csúszkaláda-rendszerű, huszonöt-re­gisz­teres hangszer lett a mi orgonánk.

A technikáját tekintve ez egy barokk orgona. A formáját tekintve nem az, mert csak minimalista díszítő elem van rajta. A régi barokk orgonák pazar díszítése hiányzik, ez egy egyszerű, letisztult formákból építkező orgona. A régebbi nagyobb orgonáknál, mint a Millenniumi-templom orgonája, vannak díszhomlokzati sípok, itt minden orgonasíp megszólal, díszsíp nincsen rajta. Az orgonánk nagyon harmonikusan illeszkedik a szarufákhoz, a sípok esése belesimul a szarufák sorába, ritmusába, szépen elhelyezkedik a templombelsőben. Az orgona látványa, a farész építkezése a szószék építkezésére hajaz, megvannak rajta a motívumok, amelyek visszatérnek. Az orgona hátsó része is nagyon szépen díszített, arra tekintettel, ha nyitható lesz a templom főbejárata, akkor majd onnan látjuk a karzat hátsó részét, illetve azon felül az orgonát.

– Milyen ez az orgona összehasonlítva a többi temesvári orgonával?

A miénk egy mechanikus orgona, jelenleg Temesvár egyetlen mechanikus orgonája. Azért neveztem barokk orgonának, mert a barokk korban készültek a mechanikus orgonák, ezek a legegyszerűbb orgonák a konstrukciójuk szempontjából. Valamikor a XVIII. században kezdték építeni a pneumatikus orgonákat, ami egy sokkal bonyolultabb rendszer, a temesvári Wegenstein féle gyárban csak ilyeneket készítettek. Egész Európában akkor ez volt divatban. Az újabb építésű orgonáknál visszatértek a mechanikus technikához, ezek sokkal időt állóbbak, könnyebben karban tarthatók, sokkal egyszerűbb szerkezetek. Itt, ha a billentyűt lenyomod, egyből jön a hang, a pneumatikus orgonánál a levegő körbe jár és egy kis idő eltelik a billentyű lenyomása és a hang megszólalása között.

Ami a méreteit illeti, Temesváron legalább három vagy négy orgona nagyobb a mienknél, a nagyságot a regiszterek számával mérik. A dóm orgonája és a Millenniumi-templom orgonája messze nagyobb, a Szent Katalin orgonája és talán a Bălcescu téri templom orgonája is nagyobb a miénknél. Ezek közül a dóm orgonája nem tudjuk, hogy milyen lesz, mert a templommal együtt azt is felújítják, valószínű, hogy az is egy nagyon jó orgona lesz.

– Mikor avatják fel az Új Ezredév templom új orgonáját?

Idén szeptemberben szeretnénk megtartani az orgona avató ünnepélyét, amikor reményeim szerint túl leszünk a járványon. Az ünnepélyre meghívtuk Dávid István orgonaművészt vendégelőadónak. Utána helyt adunk orgonakoncerteknek is a templomunkban, de úgy gondoltuk, nem lenne tisztességes Dávid Istvánnal szemben, ha már a felavatás előtt koncerteztetnénk rajta. Viorel Ciurtin, a kántorunk, aki szintén orgonaművész, természetesen vasárnaponként játszik rajta, az istentiszteleteink alkalmából az ő játékát bárki meghallgathatja. Az orgona egy olyan hangszer, amit használni kell és ezen az orgonán bármilyen zeneművet meg lehet szólaltatni, de a templomunk akusztikája is gyönyörű. Múlt hétfőn, amikor a presbitérium jelenlétében átvettük az orgonát, Viorel Ciurtin játszott egy fél órát rajta, olyan zeneműveket, amelyek megszólaltathatják az orgona minden tudását. Nagy élmény volt hallgatni és birtokba venni az új orgonánkat!

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: baeskejacqueline / Kedd, 2021. április 27., 19.26 Válaszoljál rá!

Elnézést a kapcsolatfelvétel ilyen módjával,
Azért osztom meg ezt az információt, mert szeretném felajánlani a vagyonomat valakinek, aki hisz Istenben. Nyilvánvalóan agyi rákom van, a háziorvosom éppen arról tájékoztatott, hogy az én állapotom miatt meg vannak számlálva a napjaim
az egészség leromlik. Az összes holmim felajánlását fontolgatom, mert 650 000 euró van a számlámon, és ezt nem akarom a bankra hagyni. Olyan embert keresek, aki örökölheti a vagyonomat, így ha valakit érdekel a tulajdonom öröksége, e-mailben felveheti a kapcsolatot velem, hogy több oka legyen az adományomra. E-mail; baeskejacqueline120@gmail.com

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu