Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. január 28., 02.07

Beiratkozás az elemi osztályokba

Írta: Gál Zoltán
2016. február 23., 16.11 Kedd / Arad

A Tanügyminisztérium közzétette a gyermekek elemi osztályba való beíratásával kapcsolatos tudnivalókat. A következő kritériumok szerint történnek a beíratások:

– Az augusztus 31. előtt 6. életévét betöltő gyermeket kötelező módon az iskolai előkészítő osztályba kell adni;

– A szeptember 1. és december 31. között 6. életévét betöltő gyermeket abban az esetben lehet előkészítő osztályba adni, ha pszichoszomatikus fejlődésük megfelelően alakul. Ha a tesztek eredménye szerint a gyermek nem áll készen elhagyni az óvodát, vagy a szülők még várnának egy évet az előkészítő osztállyal, a gyermeket be lehet adni óvodába, nagycsoportba.

A gyermekek fentebb említett pszichoszomatikus tesztjét február 23. és március 16. között lehet elvégezni, a CJRAE (Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrásközpont) irányítása alatt.

A körzeti iskolák előkészítő osztályaiba beíratott gyermekeket regisztrálják először, majd az üresen maradt helyekre a más körzetekből vagy másik településekről érkező gyermekeket fogadják, a szülők kérései és a jelen metodológia előírásai szerint. Abban az esetben, ha a más körzetekből vagy másik településekről érkezett kérvények száma meghaladja az üres helyek számát, az előírásoknak megfelelő módon másik iskolába továbbítják a kérvényeket. Az elosztást a következők befolyásolják: a gyermek fogyatékosságát vagy árvaságát (egyik szülő sem él) igazoló papír, illetve olyan dokumentum, mely azt igazolja, hogy a gyermeknek legalább egy testvére az illető iskolába jár. Az iratok száma szerinti csökkenő sorrendben töltik be az üres helyeket, tehát a halmozottan hátrányos helyzetűek, illetve a fentiek közül több kitételt is teljesítő gyermekek lesznek előnyben.

A beíratás február 29. és március 18. között történik személyesen vagy online, egy formanyomtatvány kitöltésével, melyet azonban érvényesíteni kell a választott iskolában. Február 22. és március 4. között az érintett tanügyi egységekben szerveznek tájékoztatókat a szülőknek a 2016–2017-es tanévbe való beíratással kapcsolatban.

Február 24. és március 3. között minden elemi tagozattal rendelkező iskolában szerveznek nyílt napot, amikor a szülők, a gyermekek és az érdeklődők meglátogathatják az előkészítő osztályokat, és beszélgethetnek a tanítókkal.

A tanfelügyelőség felhívja a figyelmet, hogy a Preparandia-Dimitrie Ţichindeal Főgimnáziumnak és a német nyelvű iskoláknak nincs meghatározott körzetük,

valamint a beíratás előre meghatározott, egyéni eljárás alapján történik, de ugyanabban az időszakban. Részletesebb információkért az iskolákhoz lehet fordulni.

A körzeti iskolák listája, az iskoláztatási tervek és a kiszabott helyek száma az előkészítő osztályokban, a pszichoszomatikus vizsgálatok dátumai, a nyílt napok dátumai és egyébb információk a tanfelügyelőség honlapján (www.isjarad.ro) és az iskolák online felületein hamarosan elérhetővé válnak. A tanfelügyelőség továbbá érvénybe léptetett egy február 22. és április 22. között működő zöld számot is, melyen a szülők vagy érintett személyek ingyenesen érdeklődhetnek az elemi osztályba való beíratásról. A telefonszám 0800-816-257.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu