Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. október 18., 15.56
Petrozsényi magyar oktatás

Beleharapnak az uzsonnába

Írta: Gáspár-Barra Réka
2008. március 05., 07.00 Szerda / Hunyad

Tankönyveknek, tanszereknek való szekrényekkel, az elemi osztályok termei új padokkal, az ebédlő étkezdei bútorzattal, az eszköztár pedig  multifunkcionális nyomtatóval, szkennerrel, fénymásolóval és kivetítővel gyarapodott a petrozsényi Jézus szíve gyermekotthon és a „belőle táplálkozó” helybeli iskolai magyar tagozat.

Mindez az Iskola Alapítvány bő 10 ezer lejes támogatásából valósult meg.
– A legnagyobb tét azonban a könyvtári polcok megvásárlása volt – meséli Ács Éva, az intézmény igazgatónője.

S bár a patinás épület tágas folyosóin hely is volna, a polcok számára, könyv is van bőven, mivel megrakni, a felszerelés még várat magára. A belül gyönyörűen felújított zárdaépület ugyanis most külső megerősítésre vár.

– A tervek szerint idén nyár elején kezdjük el a tatarozást, ami olyan 300 ezer  lejbe kerül majd – mondja Ács Éva, utalva arra, hogy a könyvek csak e munkálatot követően kerülhetnek a vadonatúj polcokra.

Mindez azonban csak nagyon kis szeletét jelenti a petrozsényi gyermekotthonban, iskolában zajló életnek. A bútorok, berendezés-, épület-gondok egészen háttérbe szorulnak, amikor az ember végignéz az itt tanuló 270 gyermeken, akiknek jó kétharmada teljes ellátásban részesül a Szent Ferenc Alapítványnak köszönhetően, a többiek is nagyjából legalább egy uzsonnát elfogyasztanak az iskolában.

– Az a tapasztalatom, hogy Erdélyben a magyar iskolák elnéptelenedésének egyik alapvető oka a szegénység. Itt Petrozsényban ez mindenképpen elmondható – állítja az igazgatónő.

Véleménye szerint a szociális megközelítéssel sikerült feltámasztani a két évtizeddel ezelőtt hanyatlásnak indult petrozsényi magyar oktatást, amely középiskolai szintről, 2000-re már egy hajszálon függő összevont elemivé zsugorodott. Elsősorban a létszámot kellett helyrehozni. És amikor ezen munkálkodtunk, akkor láttuk azt, hogy mennyi magyar gyermek van a városban, s ráadásul jó néhányan közülük még iskolába sem jártak.

– Ehhez kellett a szociális megközelítés – magyarázza Ács Éva. S miután a gyermekotthon „jóvoltából”  benépesült az iskola, egyre több helybeli szülő bátorkodott újra magyar tagozatra íratni a gyermekét. Természetesen, még rengeteg a munka, sok szülő úgy véli, a feltétlen létszámszaporítás a minőség rovására megy.

De évről-évre jobb eredmények születnek már tanulmányi szinten is. Csak egy példa erejéig: a petrozsényi harmadikosok nemrég első helyet értek el a Mesék szárnyán nevet viselő országos vetélkedő megyei szakaszán. És egyértelműen jó eredménynek tekinthető az a tiszta magyarság, amellyel megszólalnak a zárdaudvaron a vegyes házasságból származó gyermekek, akik saját bevallásuk szerint otthon nem sok magyar szót hallottak.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu