Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. február 27., 21.28
Elsőrendű célkitűzés, az autonómia

Bemutatkoztak az EMNP szenátorjelöltjei

Írta: Balta János
2012. november 14., 17.27 Szerda / Arad

Arad – Ma az Aradi Demokrácia Központban 11 órától az EMNP Arad megyei vezetősége sajtóértekezleten mutatta be a Párt megyei szenátorjelöltjeit és programját.

Dr. Burián Sándor megyei elnök köszöntőjét követően bemutatta a Párt színeiben a megye déli választókörzetében induló Endreffy Lajost, az aradi körzetben induló Borbély Zsolt Attilát, illetve távollétében az északi körzetben induló Kelemen Gáspárt. Az EMNP programjának három fő vonala az autonómia, a szövetségi állam és az euro-transzszilvanizmus. Mivel e kérdések megoldását csakis az erdélyi románsággal együtt látják kivitelezhetőnek, szeretnék a román nemzetiségű polgárokat is megszólítani, akik a jelenlegi központosító román nemzetállam helyett a szövetségi föderatív államban látnák az egyéni szabadságjogaikkal együtt a gazdasági kibontakozást is megvalósulni. A Parasztpárt e kérdéseket a 2008-as parlamenti választások óta felvállalta, de román politikai erők már 1938-ban is kezdeményezték, amikor Iuliu Maniu vezetésével aláírták az erről szóló memorandumot. Később Gheorghe Ciuhandu temesvári polgármester is felvállalta, mert ezek az eszmék viszik előre a Bánsággal együtt Erdélyt is.

A politikában van keresleti és kínálati piac – kapcsolódott az eszmefuttatásba Borbély Zsolt Attila, aki kifejtette: a politika egy kínálati piac, ahol a pártok bemutatják a választóknak a nem minden esetben legmegfelelőbb programjukat. Jobb híján mindenki választ, vagy nem választ pártot. Sokan nem választanak, mert igazán egyiknek a programja sem felel meg az elvárásaiknak. Bizonyos problémákban azonban kialakul egy társadalmi felhajtó erő, ami ha elér egy küszöbértéket, az adott problémával a pártok is kénytelenek foglalkozni. A korrupt, központosított államhatalommal szemben meg kell teremteni egy masszív társadalmi akaratot ahhoz, hogy a pártok e kérdéseket felvállalják. Az 1998-ban megjelent Elegem van Romániából című röpirat megfogalmazása óta e téma eléggé leült a közvélemény tudatában, tehát fel kell éleszteni. A föderatív elképzeléseknek csak évtizedek távlatában van realitása, addig komoly társadalmi folyamatoknak kell végbemenniük. Egyszer azonban el kell indulni. Borbély Zsolt Attila szerint, az emberekben már most is megvan a hajlandóság e régiók gazdasági önállósodására.

Nem lehet egyik napról a másikra túl nagy változásokat elérni – kapcsolódott újra az eszmefuttatásba az elnök. Románia közigazgatási átszervezése már sok éve téma, ami hamarosan meg is fog történni. Az EMNP legfontosabb célkitűzése, hogy az átszervezés történelmi régiónként menjen végbe. Ha a régiók nagy önállóságot kapnak, bizonyos idő alatt kifejlődhet a szövetségi állam.

Az alapító tagok zaklatására vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva, Borbély Zsolt Attila leszögezte: lehet, hogy a központosított hatalom retorziója, de az is elképzelhető, hogy politikusok feljelentései alapján történik, amire már volt példa.

Endreffy Lajos a föderációval kapcsolatban leszögezte: a világ számos országában működő szövetségi rendszer bizonyíték a dolgok sokkal jobb menetére. Csak meg kell nézni az EMNP által Jövőt Erdélybencímmel kiadott választási program 6. oldalán, a Gândul által közölt statisztikát, amelyik szerint Erdély tartja el Romániát. Tehát ha minden régiónak meglenne a saját parlamentje, és a központi költségvetésbe csak bizonyos összegeket kellene befizetnie, sokkal több maradna a helyi érdekek számára.

A kampányról az elnök elmondta: a választási plakátok megérkeztek, ki fogják ragasztani őket. Lakossági fórumokat szerveznek minden olyan településen, ahol 200-300 magyar él. Legfontosabbnak tartják a választókkal való személyes kapcsolattartást. A választás egy erőfelmérésnek ígérkezik, első alkalom lesz, amikor az autonomista erők nyílt sisakkal megméretkezhetnek az RMDSZ jelöltjeivel. Ezt azzal a nyugalommal tehetik, hogy nem veszélyeztetik a magyar parlamenti képviseletet, de a szavazatok sem vesznek el, az országos kosárba kerülnek. A tény, hogy a szórványvidéken nem indítanak képviselőjelölteket, gesztus az RMDSZ felé.

Ha a Párt nem éri el az alternatív küszöböt, a megyei elnök szerint nem okoz csalódást, hiszen a választás az építkezésnek egy állomása, az élet nem áll meg. A reális esélyt mindenképp próbára teszik. Arad megyében már az is nagy siker volt, hogy az önkormányzati választásokon sikerült megkapaszkodni, legközelebb bizonyára jobb eredmények születnek. Ha bejutnak a parlamentbe, a katalán tapasztalatok szerint járnak el, mert az autonómiának akkor van maximális esélye, ha az erdélyi magyarság egységesen lép fel. Az együttműködés fontos számukra, de csakis akkor, ha elfogadják, hogy az erdélyi magyar közösség elsőrendű elvárása az autonómia. Kisebbségpolitikai áttöréssel, minden áron meg kell állítani az erdélyi magyarság aggasztó csökkenését – mondta zárszóként Borbély Zsolt Attila, az aradi körzet EMNP-s szenátorjelöltje.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Endreffy Ildikó / Hétfõ, 2013. február 11., 21.00 Válaszoljál rá!

Érdekelne Endreffy Lajos sorsa a választások után

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu