Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. február 27., 21.13

Bemutatták az RMDSZ választási programját

Írta: Pataki Zoltán
2012. november 14., 17.40 Szerda / Temes

Temesvár – Az RMDSZ Temes megyei szervezetének szerdai sajtókonferenciáján a temesvári képviselőjelöltek – Halász Ferenc, Molnár Zsolt, M.-Kiss András és Molnár András – bemutatták a Szövetség országos programjának alapelveit és a helyi szervezet választási programjának prioritásait.

Az RMDSZ országos választási programjának lényeges pontjait Halász Ferenc megyei elnök mutatta be a sajtónak, hangsúlyozva, hogy a jövő építése mellett az RMDSZ alapvető feladatának tekinti a megszerzett eredmények megvédését.

M.-Kiss András tudományos kutató, a temesvári 3-as választási körzet magyar képviselőjelöltje arról beszélt, hogy a magyar közösség identitásának megőrzésének kulcsa az oktatás és a kultúra. M.-Kiss András kulturális autonómiát biztosítana minden romániai nemzeti közösségnek. A képviselőjelölt létrehozná a Természettudományok Múzeumát és a Temesvár történetét bemutató múzeumot, ahol minden itt élő nemzeti közösség bemutathatná saját értékeit.

Molnár Zsolt kommunikációs szakember, a temesvári 2-es választási körzet magyar képviselőjelöltje a regionális szemlélet térnyeréséről, a fejlesztési régiók küszöbön álló átszervezéséről beszélt, amely új esélyt jelent a magyarság nemzetpolitikai törekvéseinek a megvalósítására. Molnár Zsolt hangsúlyozta a regionális identitás fontosságát, amely akkor kerülhetne előtérbe, ha az új fejlesztési régiók a történelmi régiók (Bánság, Partium, Székelyföld stb.) figyelembe vételével jönnének létre. A megyéknek továbbra is jelentős szerepet szánunk, mondta Molnár Zsolt, valamint erősíteni kívánjuk a kistérségek és a megyék szabad társulásából létrejövő entitások szerepét. Az RMDSZ támogatja az adminisztratív egységek decentralizációját és önrendelkezésük fokozását.

Molnár András ügyvéd, a 4-es számú temesvári körzet magyar jelöltje a partnerségek fontosságáról beszélt. Temes megye kiváltságos helyzetben van, mondta Molnár András, mert a kistérségi és regionális partnerségek mellett határon átívelő partnerségek kialakításában is részt vehet, amelyek a haladás fő mozgatórugói az Európai Unióban. Az RMDSZ támogatja a társadalmi élet különböző szegmensei között létrejövő szövetkezéseket, a privát- és a közszféra társulásait. A bánsági magyar közösség szempontjából különleges fontossággal bír a tömb- és szórványmagyarság, valamint a szórvány régiók közötti kapcsolatok fejlesztése és gyarapítása.

Halász Ferenc helyettes főtanfelügyelő, az 1-es számú temesvári körzet magyar jelöltje az anyanyelvű oktatás kiemelt fontosságáról beszélt a magyar közösség számára. Halász Ferenc szerint fontos lenne, hogy az oktatás megkapja a megfelelő anyagi támogatást, a PIB 6%-át (jelenleg ennek a felét kapja), valamint az új oktatási törvény eredeti szelleméhez és betűjéhez hű alkalmazása. Temes megyében a román mellett hét nemzeti közösség anyanyelvén folyik az oktatás, ahhoz, hogy a rendszer jól működhessen, szükség lenne az elfogadásra váró kisebbségi törvényben szereplő kulturális autonómiára.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu