Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. szeptember 29., 12.50
Koronavírusjárvány-felmérés

Betartják az óvintézkedéseket, de aggódnak

Írta: (onlinejelen)
2020. augusztus 06., 09.03 Csütörtök

Az ország megyéinek mintegy felében augusztustól szabadtéren is kötelezővé tették a védőmaszk viselését azokon a zsúfolt helyeken, ahol nem lehet megfelelő távolságot tartani. Az országos járványügyi operatív törzs vasárnaptól a vendéglátóhelyek nyitvatartását is korlátozta.

Eközben az Európai Bizottság az elmúlt 14 napban jegyzett esetszámok alapján elosztotta a tagállamok között az első, uniós szinten engedélyezett gyógyszert a COVID–19 kezelésére. Románia Spanyolország után a második legnagyobb mennyiséget, összesen 25 157 adag Remdesivir hatóanyagú, Veklury elnevezésű gyógyszert kap. Az első szállítmány, 6026 adag augusztus 7-én érkezik Romániába, ami nagyjából 1200 beteg kezelésére elegendő (egy páciensnek öt adagot kell kapnia), szeptember 11-én további 10 336 (2067 beteg kezelésére), október 9-én pedig újabb 8795 adag (1759 betegnek) készítmény várható.

Időközben a BestJobs online fejvadász portál egy felmérést készített az alkalmazottak körében. Ebből az derül ki, hogy a romániai alkalmazottaknak több mint a fele (55 százaléka) nagyon aggódik a koronavírusos esetek számának emelkedése miatt, de nem gondolja azt, hogy ismét be kellene vezetni a szükségállapotot.
A válaszadók legnagyobb része (47 százalék) úgy véli, hogy a szükségállapot újbóli bevezetése tönkretenné a gazdaságot, 10 százalék szerint pedig a helyzet még nem annyira súlyos, hogy ez indokolt legyen. A romániai alkalmazottak 36 százaléka úgy gondolja, hogy szigorúbb intézkedésekre van szükség a vírus terjedésének korlátozása érdekében. A koronavírusos esetek számának utóbbi hónapban történt növekedését a megkérdezett alkalmazottak 58 százaléka a higiéniai előírások és a fizikai távolságtartás be nem tartásának a számlájára írja, és csak 15 százalék gondolja úgy, hogy a hatóságok a hibásak, mert nem hoztak szigorúbb intézkedéseket, és nem biztosították azok betartását. Mindezt figyelembe véve a válaszadók 61 százaléka számít arra, hogy az aktív esetek száma tovább nő.

A válaszadók többsége azt állítja, hogy betartja a védekezési szabályokat, amikor kilép otthonából, vagy zárt légterű nyilvános helyen tartózkodik: maszkot visel (84 százalék), gyakran kezet mos (73 százalék), kerüli a zsúfolt helyeket (70 százalék), fertőtleníti a kezét akárhányszor megérint tárgyakat vagy felületeket, amelyekkel más emberek is kontaktusba kerültek (63 százalék), nem érinti meg piszkos kézzel az orrát, száját és szemét (58 százalék).

A vállalatoknál továbbra is érvényben vannak a védekezési szabályok. A BestJob közvélemény-kutatásában részt vevők 55 százaléka mondta azt, hogy a munkáltató védőmaszkot és fertőtlenítőszert bocsát rendelkezésükre, és elrendeli azok használatát, 39 százalékuk szerint pedig az irodákat is sokkal gyakrabban fertőtlenítik. 37 százalékuk számolt be arról, hogy megmérik testhőmérsékletüket, amikor munkába érkeznek, 28 százalékuk pedig arról, hogy a munkáltató egyszerre csak korlátozott számú alkalmazott jelenlétét engedélyezi a munkahelyen, hogy a fizikai távolságot be lehessen tartani. A válaszadók csupán 10 százaléka aggódik amiatt, hogy valamelyik munkatársa fertőzött lehet. 82 százalékuk állítása szerint vállalatuknál egyetlen koronavírusos esetet sem igazoltak még, 9 százalék pedig azt mondta, hogy egy-két eset volt. Valamivel több mint 4 százalékuk mondta azt, hogy három-négy eset fordult már elő, és kevesebb mint 3 százalékuk számolt be 5-10 esetről. Ha a koronavírus felütné a fejét a munkahelyükön, a válaszolók 46 százaléka szerint ezt közölni kell az alkalmazottakkal. Ezzel szemben a válaszadók 16,2 százaléka azt állította, hogy ez nem történik meg, közel 35 százaléka pedig azt, hogy nem tudja, hogy a munkáltató megteszi-e ezt, vagy sem. Több mint 7 százalék mondta azt, hogy amint igazoltak koronavírusos esetet a cégnél, a munkacsapat minden tagja esetében elrendelték az otthonról végzendő munkát. Az esetek 6 százalékában a munkacsapat, sőt a vállalat minden tagját azonnal koronavírustesztnek vetették alá.
A felmérés július 20-a és 30-a között készült, 952 internethasználó bevonásával.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu