Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2021. február 25., 15.53
Rendhagyó újkenyér-ünnep Pécskán

Biztonságos szervezés, szíves vendéglátás

Írta: Balta János
2020. augusztus 24., 16.40 Hétfõ / Arad

Vasárnap a pécskai I. Mihály király téren, egy hatalmas sátor hűvösében, a járvány elleni óvintézkedéseknek maradéktalanul eleget téve, a bejáratnál történt regisztráció után, a sátorban egymástól kétméteres távolságra elhelyezett székeken helyet foglaló, szájmaszkkal felszerelt, egy-egy flakon ivóvízzel ellátott meghívottakat és a városi tanács tagjait Pete Eugenia művelődési referens köszöntötte. Az állami himnusz felhangzását követően ismertette Pécska Város Tanácsa ünnepi ülésének két pontból álló napirendjét: a kiválósági díjak, illetve egy post-mortem díszpolgári oklevél átadása, majd Lucian Emandi költő antológiájának a bemutatója. Ezt követően Iustin Cionca, az Arad Megye Tanács elnöke és Traian Igaș, Pécska díszpolgára, néhai szenátor és belügyminiszter név szerint köszöntötték a megjelent vendégeket. A tanácselnök köszönetet mondott a szervező csapatnak, élen Antal Péter polgármesternek és Miodrag Stanoiov alpolgármesternek, a polgármesteri hivatal alkalmazottjainak, a Pécskai Rendőrség és Csendőrség vezetőségének és tagjainak, amiért a járvány körülményei közepette is biztonságosan meg lehetett szervezni a programot. Ezt követően Pete Eugenia színpadra kérte Anişoara Blidar tanárt, hangot adni a Kiválósági díjra jelölt Doiniţa Brade óvónő méltatásának. Neki tulajdonképpen a tavalyi újkenyér ünnepén ítélték oda a Kiválósági díjat, de akkor nem tudta átvenni, mivel nem volt itthon.

A díjat, illetve a vele járó csokor virágot és a további kitüntetéseket a színpadon Antal Péter polgármester és Miodrag Stanoiov alpolgármester adták át. A kitüntetett személyek meghatódva mondtak köszönetet. Ezt követőn dr. Vasile Chifor, a Művelődési Szakbizottság elnöke adott hangot a szintén Kiválósági díjra jelölt Billi Ioan, közismert nevén, Hanzi méltatásának. Mivel a kitüntetettről kiderült, hogy magyar, később elbeszélgettünk vele, a témára bővebben visszatérünk.

Billi után az idei második kitüntetett Mircea Igrișan hang technikus, zenész volt, aki több évtizeden keresztül volt a művelődési ház elismert szakembere, minden esemény hangosításáról gondoskodott és több pécskai énekes hangfelvételeit készítette el a stúdiójában. Tavasszal vonult vissza.

 

 

Lucian Emandi-antológia

 

Ezt követően újra dr. Vasile Chifort kérték a színpadra, aki felolvasta Lucian Emandi pécskai költő méltatását a neki ítélt Post Mortem Díszpolgári kitüntetés kapcsán. Az 1920-ban Pécskán, földműves családban született Lucian Emandi, a mai 1278. házszám alatti házban, amelyen 2017-ben a nevét viselő irodalmi kör emléktáblát helyezett el. Elemi iskoláit Pécskán végezte 1938–1940 között, az Aradi Ortodox Teológián tanult, majd a Szebeni Andrei Şaguna Teológiai Akadémián folytatta. 1940–43 között, nem papként, hanem tanítóként szolgálta a népét. A Nemzeti Paraszt Párt hatalomra jutásakor Lugoson bebörtönözték. Később a Pécskai Mezőgépész Szakiskolában román nyelvet és irodalmat tanított. A hatévtizedes irodalmi tevékenysége 1940-ben indult az Aradon kiadott Căutarea fiului pierdut kötettel, 1997-ben jelent meg utolsó kötete Torsul Monadelor címmel. 1998-ban Aradon hunyt el. A Post Mortem Díszpolgári oklevelet a leszármazottai vették át, örömüknek adva hangot, amiért részesei lehetnek a felmenőjüket ért megtiszteltetésnek, amit a családjuk nevében megköszöntek. Ezt követően bemutatták a Luician Emandi költeményeiből készült, a Díszpolgári kitüntetésre összeállított és kiadott Lucian Emandi-antológiát. Annak a részleteiről, szerkesztési, kiadási munkáiról bőségesen beszámoltak a szerkesztők, akik egyben köszönetet mondtak Arad Megye Tanácsának, illetve a jelen volt elnöknek, Iustin Cioncának a kiadvány támogatásáért. A jelen volt kiemelkedő személyiségek ajándékba kaptak egy-egy kötetet.

A vendégek közül Traian Igaş, Pécska Díszpolgára, Iustin Cionca, Arad Megye Tanácsának az elnöke ugyancsak pécskaiként köszöntötte a résztvevőket. Antal Péter polgármester zárszavaiban románul és magyarul köszönetet mondott az ünnepi ülés résztvevőinek, a Lucian Emandi-antológia szerkesztőinek, mindazoknak a munkájáért, akik hozzájárultak az idei újkenyér-ünnepnek a biztonságos megszervezéséhez. Választási kampány lévén, a helybeli más pártok érzékenységére való tekintettel, a polgármester szándékosan nem beszélt a jövőbeli terveiről, de mindenképp méltatta a pécskai kenyér hírnevéhez hozzájáruló helybeli mezőgazdászok áldozatos munkáját. Azoknak további jó egészséget, szorgalmat és a jövőben is boldogulást kívánt, hogy a pécskai kenyér hírnevét tovább öregbíthessék. Zárszavaiban a városi tanács ünnepi ülésének a résztvevőit az Ipartestület udvarán, a járvány által megkövetelt óvintézkedések szigorú betartásával megterített, felszolgált ünnepi ebédre hívta. Az ülés utáni hagyományos kenyérosztáson maga a polgármester adott a piactéren összegyűlt emberek mindegyikének egy-egy fóliázott, ízletes kenyeret.

Az idei pécskai újkenyér-ünnep délután a piactéren a tornyai Kalipsoland Kutyaiskola és Panzió vezetője, Tóth Attila szervezte ügyességi kutyabemutatóval zárult.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu