Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. december 06., 23.35
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Templombúcsúi szentmise Arad-Gájban

Boldog Gizella szentté avatása szükségszerű

Írta: Balta János
2014. május 12., 12.00 Hétfõ / Arad
Amint arról a szombati lapszámunkban beszámoltunk, a Boldog Gizella nevére felszentelt arad-gáji katolikus templomban pénteken 12 órakor dr. Faltin Erzsébet szerzőnek a közreműködésével indult az általa írt A királyné című 826 oldalas monumentális munkának a 48 órás felolvasása. Nos, a 85 személy által – közülük egyesek többször is – folyamatosan olvasott regényből vasárnap 11.30 órakor még 12 oldal volt hátra, amit ugyancsak a szerző olvasott fel a 12 órakor kezdődött búcsúi szentmiséig.

Az arad-kerületi papság jelenlétében megtartott ünnepélyes szentmise főcelebránsa, ft. Czeglédi Ferenc pécskai plébános szentbeszédében kiemelte: lelki szemeinkkel, több mint 1000 év távlatából is megidézzük Boldog Gizellát, Szent István feleségét, akit nem csak az arad-gáji templom, de a helybeli magyar katolikus közösség védőszentjének is választottak. A helybeli, illetve az aradi hívek példaadó módon vettek részt a maratoni felolvasáson, ahol közelebbről is megismerhették a szentté avatásra érdemes Gizellát, aki nem magyarnak született, mégis magyarabb volt a magyaroknál, hazánkban hirdette Jézus evangéliumát. Szent Istvánnak jó felesége, áldozatkész anya, de példás királyné is volt, hiszen a férjét minden útjára elkísérte, imádsággal támogatta a harcban. Gizella életében tragikus csapás volt férjének, Istvánnak a halála, hiszen ezzel elkezdődik kálváriája, de Istenbe vetett hittel mindig erős marad. Rádöbben, hogy a továbbiakban Isten másra, a szerzetesi életre, az imádságra hívja meg. Az élete azt bizonyítja, hogy az ember a hivatásának a megélésében kedves tud lenni Istennek, értékessé tud válni a közössége, a nemzete számára. Boldog Gizella a mai napon is imádkozik az általa óvott egyházközségért, de a magyar nemzetért is. Azokért, akik Szent István örökségét viszik tovább nap mint nap, szembesülve az élet viharaival. A vallástalansággal, az érdektelenséggel, a hitetlenséggel, amelyek eltávolítanak Istentől.

Noha Boldog Gizella Passauban hunyt el 1060 körül, hála ft. Sándor Tivadar plébánosnak, az ereklyéje közöttünk van, ezért folyamatosan figyelmeztet bennünket: hogyan kell élnünk, hogyan kell magyarnak, kereszténynek lennünk. Mindehhez Krisztus evangéliumából kell erőt merítenünk. Az ünneplő egyházközösségért, illetve nemzetünkért kérjük a magyar szentjeinknek a közbenjárását – fejezte be szentbeszédét ft. Czeglédi Ferenc.

A búcsúi szentmise végén ft. Sándor Tivadar plébános köszönetet mondott a szentbeszédért ft. Czeglédi Ferencnek, a paptestvéreknek a koncelebrálásért, a híveknek a jelenlétért. Ismertette a péntektől zajlott maratoni felolvasás történetét, amiért köszönetet mondott az RMDSZ Nőszervezetének, illetve a felolvasóknak, akik szívesen olvastak éjjel-nappal. A Jóisten fizesse meg fáradságukat, de minden támogatónak, köztük a Simon családnak az 500 szórólapot, köszönet Kocsis Rudolf képzőművésznek, amiért elkészítette a közelmúltban szentté avatott II. János Pál pápának a plakettjét, amit a szentmise végén felszentelnek, megáldanak. Októberre remélhetően elkészül a másik szentté avatott, XXIII. János pápának is a bronzplakettje. Mivel a nemzet legkisebb sejtjének számító család fogalma, becsülete leértékelődött, a szent család legfontosabb személyiségének, a családanyának, Gizellának a szentté avatása szükségszerű. Éppen ezért mondott külön köszönetet Khell Jolán tanítónőnek, amiért a gyermekeknek betanította az anyák napi köszöntőt. Ugyanaznap délután, a helybeli iskolaudvaron nagyszabású anyák napi ünnepségre hívott mindenkit. Miután minden vendéget, kiemelve dr. Faltin Erzsébet szerzőt és Bognár Levente alpolgármestert, a felolvasókat és a támogatókat a Caritas Házban feltálalt ebédre hívott, a gyermekek előadták a Khell Jolán által betanított műsort, illetve egy fohász után a plébános megáldotta, megszentelte II. János Pál pápa bronzplakettjét, végül a búcsúi szentmise nemzeti imánkkal zárult.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: szerzetes / Hétfõ, 2014. május 12., 20.51 Válaszoljál rá!

Boldog Gizella nem volt \"magyarabb volt a magyaroknál\",hanem keresztényebb volt a magyaroknál,akinek férje halála után menekülnie kellett, és ez volt az ő kálváriája,mert a nálánál vallástalanabb, érdektelenebb és hitetlenebb magyarabb magyarok elüldözték!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu