Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. január 25., 13.01
Botrány a dévai múzeumban

Búcsú a fegyverektől

Írta: Gáspár-Barra Réka
2008. március 06., 15.00 Csütörtök / Hunyad
– Tucatnyi népművészeti tárgy, két értékes festmény, számtalan pénzérme és a leltárban lévő fegyverek egyharmada tűnt el az utóbbi időben a dévai Bethlen kastélyban székelő megyei múzeumtól – nyilatkozta ma Marcel Morar, az intézmény igazgatója.


Állítása szerint a múzeumban egy évszázada nem volt leltározás, s a jelek szerint ezt a bennfentesek alaposan ki is használták.
Egy, 2000-ben kiadott kormányrendelet ugyan kötelezővé tette a múzeumok leltári anyagának felmérését, de a Hunyad megyei intézmény akkori igazgatónője, Adriana Pescariu, figyelmen kívül hagyta e rendeletet, feltételezhetően nem véletlenül.

–Én közel két éve vettem át az intézményt, de akkor is csak papírok alapján, mert a restaurálás alatt álló épületben a régészeti, történelmi részleg kiállítási tárgyai szanaszéjjel voltak. Nagy részüket a padláson tárolták, óriás ládákba és egyszerűen nem volt lehetőség a tárgyak gyakorlati átvételére – magyarázta ma a Nyugati Jelennek Marcel Morar, aki szerint a kilencvenes években sok bennfentesnek szabad prédát jelentett a múzeum hanyagul kezelt állománya. Ez időben tűnt el a sok római kori pénzérme, számtalan dák lelet, koraközépkori cserepek és a nagy botrányt kiváltó bojui kard, amelynek értékét 3000 euróra becsülik. Ez utóbbi és még jó néhány eltűnt tárgy a nemzeti örökség részét képezték, így az okozott kár felbecsülhetetlen. Amúgy mai pénzbeli értékük nehezen határozható meg, mert a leltári könyvekben a korabeli felvásárlási összeg szerepel. Ennek aktualizálásához látni kellene a tárgyakat mai valóságukban, hogy jelenlegi állapotuk alapján felértékelhessük őket – állítja az igazgató. A legnagyobb veszteség a múzeum fegyverállományát érte. A leltárban szereplő 457 fegyverből összesen 153 darab hiányzik ! Nagyrészük a két világháború közötti időkből való, de vannak köztük korábbi évszázadokból fennmaradt kardok, puskák, tőrök is.

Morar szerint az is előfordulhat, hogy az eltűntnek nyilvánított darabok egy része időközben megkerül. Ugyanis nem kizárt, hogy csupán egy-egy kiállításra szállították el őket, mindenféle kísérő-levél nélkül. Az elmúlt másfél évtizedben számtalan alkalommal volt példa erre. Úgyhogy reméljük, hogy ilyen módon még visszakerül néhány értékes tárgy a múzeumba – reménykedik az igazgató.

Egyelőre a hiányzó múzeumi tárgyak ügyében nyomozás indult. Magát a leltározást is ügyészségi felszólításra kezdték el a múzeumban, miután 2005-ben eltűnt a híres bojui kard. A rendőrség tovább folytatja a nyomozást az eltűnt tárgyak hollétének a felderítésére. Morar szerint a felelősség azokat az intézményvezetőket terheli, akiknek idején eltűntek a tárgyak. A legtöbb eltűnést pedig a kilencvenes évek idején jelezték.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu