Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. augusztus 08., 06.17
Nyári táborok a Kohézió Egyesülettel

Bútorfestést, üvegfestést, gyöngyfűzést tanultak

2019. augusztus 28., 18.37 Szerda / Temes

Tizenötödik alkalommal szervezte meg a Kohézió Egyesület augusztus első felében Zsombolyán a Kaláka Hagyományőrző kézművestábort, ahol huszonöt tehetséges fiatal vett részt öt Temes megyei településről. A táborlakó fiatalok mellett a délelőtti kézműves-tevékenységekre egy zsombolyai csoport is bejárt.

A Kaláka-táborok célja a hagyományos kézműves munkaformák elsajátítása és gyakorlása, idén legnépszerűbb az üvegfestés volt. Munkacsoportokban dolgoztunk, érdeklődésnek megfelelően mindennap volt egy fő kézműves-tevékenység: nemezelés, bútorfestés, gyöngyfűzés, üvegfestést, batikolás. Ezzel párhuzamosan Lázár Éva gyékényfonó mester a gyékényszövés és -fonás alapjait tanította a kezdőknek, Lázár Csaba pedig kosárfonást és fafaragást oktatott a fiúknak. A tábor visszajárói egyedi kosarakat készítettek gyékényből.

Ötletesnél ötletesebb, népi motívumokkal díszített tárgyak készültek a tábor folyamán, amelyeket egy állandó kiállításon láthattak a szülők és az érdeklődők.

A táborozó gyerekekkel, a szabadidő hasznos eltöltése érdekében, egyik délután meglátogattuk a zsombolyai Sajtómúzeumot, amelyik nemcsak az országban, hanem Európában is egyedülálló. Kellemes fogadtatásban és kerekasztal-beszélgetésben volt részünk a múzeum kávézójában. Esténként, magyar népmeséket és ifjúsági filmeket vetítettünk.

A magyar szellemi értékek ismertetése érdekében nyílt napot is szerveztünk, egyik délután Vetési Zoltán tartott ismeretterjesztő előadást a gyerekeknek és érdeklődőknek. Erre a rendezvényre meghívtuk a zsombolyai gyerekek családjait is, ők is betekinthettek a tábor életébe, ismerkedtünk, barátkoztunk. Egy másik délután ellátogattunk a zsombolyai termálvizes strandra.

 Jó hangulatú és tartalmas alkalom volt ismerkedésre a táborzáró rendezvény, amelyen a szülők és a bejáró zsombolyai gyerekek is részt vettek és minden táborozó gyerek oklevelet, kohéziós pólót és kis ajándékot kapott.

A kézműves és egyéb tábori tevékenységekhez szükséges anyagi eszközök beszerzését a Communitás Alapítvány és a magyarországi Bethlen Gábor Alap támogatta.

 

Szórványtábor a Kohézióval

Augusztus második felében, immár 18. alkalommal szerveztem meg a nyári szórványtábort, ez alkalommal is Zsombolyán. Az egyesület nyilvántartásában szereplő támogatott családok gyerekei, de a tevékenységeink iránt érdeklődő, valamint Zsombolyáról bejáró gyerekek is részt vettek, több mint húsz gyerek látogatta meg a tábort.

A játszva tanulni módszert alkalmazva, a hangsúly a közös játékon, a barátkozáson, a csoportjátékokon, beszélgetéseken volt. Délelőtti tevékenységek keretén belül, kézműveskedtünk, ki-ki érdeklődésének megfelelően, csoportokban dolgoztunk. A nagyobbak bútorfestést, üvegfestést, gyöngyfűzést tanultak, gyakoroltak, a kicsik festettek, rajzoltak, ragasztottak.

Folytattuk a „Tudni illik, mi illik” ismeretterjesztő sorozatunkat, a játszva tanulni módszert alkalmazva ismerkedtünk az alapvető viselkedési szabályokkal, értékrenddel. „Minden napra egy mese” címszó alatt, magyar meséket vetítettem a táborozó gyerekek számára, meg is vitattuk, beszélgettünk, hogy minden gyerek megértse a mese mondanivalóját.

A nagy meleg délutánonként kicsalogatott bennünket a strandra, játszottunk a gyerekekkel, majd a fiúk örömére meglátogattuk a Tűzoltó Múzeumot, ahol a szolgálatos tűzoltó bácsi fontos információkkal szolgált és egy tematikus bemutatóban volt részünk.

Sportnapot is szerveztünk, a fiúk fociztak, a lányok tollaslabdáztak, ugróköteleztek. Egyik délután megszerveztük a „Ki mit tud ?” című vetélkedőt, ahol ötletesnél-ötletesebb produkciókat láthattunk-hallhattunk, minden táborlakót és résztvevőt díjaztunk.

A Szórványtábort támogatta a hamburgi TEMAH szociális csoportja, akik a programban szereplő gyerekek számára teljes ellátást biztosítottak, valamint a Kohézió baráti köre.

 

Sipos Ilona

táborvezető beszámolója

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu