Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. augusztus 15., 19.54

Bűzlenek Arad egyes városnegyedei

Írta: Ferenczi Arnold
2018. május 29., 16.17 Kedd / Arad, Fehér

Kedden délelőtt az Aradi Vízművek vezetősége körbevezette a helyi sajtó dolgozóit az aradi szennyvíztisztító üzemnél. Az igazgatók és a főtechnikus elmagyarázták, hogy miként működik a víz tisztításának rendszere, miért érezhető főként májusban Pernyáva, Alfa és a Készruhagyár lakónegyedekben az orrfacsaró bűz, és milyen intézkedéseket tesznek majd a közeljövőben ez ellen.

„Az aradi szennyvíztisztító üzem az ISPA uniós pályázat (Instrument pentru Politici Structurale de Pre-Aderare)technológiai előírásai szerint működik. Az intézmény a minisztérium által megszabott paraméterek között teljesít, ez azt jelenti, hogy az innen kiáramló, megtisztított víz nem szennyező vagy mérgező. A közeljövőben, a projekt fejlesztésével felelős személyzettel és a Nagyinfrastruktúra Operatív Program (POIM) pályázat által nyújtott támogatással egy úgynevezett égetőkamrát szeretnénk építeni, amelyek a jelenleg kiáramló kellemetlen szagokat keltő anyagokat elégetik. A gázok, amelyek tulajdonképpen a büdösséget keltik, egy erre szakosodott csapat tanulmányai szerint nem mérgezőek és semmiféle megszabott határt nem lépnek át. Ameddig az égetőkamrák meg nem épülnek, addig az itt keletkezett iszapot több mezőgazdasággal foglalkozó vállalatnak adjuk oda – júniustól kezdve évente kétszer több teherautóval az iszapot a mezőgazdászok földjeire szállítjuk. Jelenleg két cég kérvényezte ezt a folyamatot, a szállításról a széthordásáig az Aradi Vízművek gondoskodik majd, egyelőre megközelítőleg 200 hektáros összterületen kell széthordani az iszapot, a szétosztott mennyiség pedig a talaj pH-értékétől függ.” – nyilatkozta Varga Florin, a vízügyek technikai fejlesztési igazgatója.

Varga Florin hozzáfűzte, hogy az időjárás miatt keletkezett a kellemetlen szag. A több tonnányi iszap által kibocsátott szag áramlását a meleg levegő teszi lehetővé, mint ahogy azt is, hogy a szag tartósabb ideig megmaradjon a levegőben.

 

Traian Cernică, a befektetés fejlesztéséért felelős igazgató elmondta, hogy amíg nem épül meg az iszapot elégető telep, addig egy „zöld függönnyel” próbálják csökkenteni a bűz mennyiségét és terjedését. Tulajdonképpen gyorsan növekvő fákat ültetnének (mára már több helyen is ültetett ehhez hasonlókat az intézmény a helyzet javításának érdekében), amelyek megközelítőleg egy éven belül annyira megnőnek, hogy az általuk kibocsátott oxigénmennyiség nagymértékben nyomná el az üzemből kiáramló kellemetlen szagokat.

A vízügy alkalmazottai azonban nemcsak a szagok csökkentéséért harcolnak, hanem sajnos a lakosság butasága ellen is: Botezatu Iulia, az üzem egyik technikusa elárulta az újságíróknak, hogy sokszor felháborító jelenségekkel szembesülnek. A víztisztító üzembe a lakóktól és ipari zónáktól érkezik be egyaránt a szennyvíz, s ami elszomorító: az aradiak a vécébe nemcsak papírt, hanem egészségügyi betéteket, pelenkákat, rongydarabokat, fültisztító pálcikákat, nedvestörlőket és egyéb olyan tárgyakat dobnak be, amelyek miatt eldugulhatnak a szennyvízcsatorna vezetékei. Ilyenkor nemcsak a szag, hanem a szennyvíz is kezd kifolyni a házak előtti, valamint az utcai kanálisokból, illetve az üzem víztisztító tartályai is eldugulhatrnak. Ilyenkor nincs más választás, mint kihívni a vízügy munkásait a szennyelszívó autókkal, vagy a tisztító üzem 20 ezer köbméteres tartályaiból leengedni a vizet (ami napokig is eltarthat) és kézzel kipucolni a vezetékeket, csatornákat. 
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu