Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. május 27., 05.56
Leállnak a kulturális és sportintézmények Aradon

Călin Bibarț: „Ne essünk pánikba, de legyünk elővigyázatosak!”

2020. március 12., 16.20 Csütörtök / Arad

Ideiglenesen felfüggesztik az aradi önkormányzat hatáskörében lévő kulturális, szociális és sporttevékenységeket bonyolító közintézmények működését, illetve szigorúan korlátozzák a rendezvényeket és gyülekezéseket Arad város területén – a döntésről szerdán tárgyaltak a Városházán, Călin Bibarț aradi polgármester vezetésével. A polgármester összehívta katasztrófavédelmi bizottság több olyan óvintézkedést is hozott, melyek a koronavírus terjedését hivatottak visszaszorítani.

A gyűlésen meghozott döntések lényege röviden: március 11-től felfüggesztik a polgármesteri hivatal alárendeltségében lévő egyes kulturális, sport- és szociális  intézmények tevékenységeit. Bővebben a következőkről döntöttek:

- március 11–22. között felfüggesztik a Curcubeu Gyermekotthon, a bölcsődék, illetve az after school típusú oktatási intézmények működését;

- a Szociális Igazgatóság munkatársai kifejezett figyelmet szentelnek a veszélyeztetett (idősebb) korosztálynak, különösen a nyilvántartásukban szereplő 65 év felettieknek, akiknek szükség esetén be is vásárolnak;

- március 11–22. között bezár a Filharmónia, a nagyszínház, a mozik.

Az önkormányzat vezetői felszólították ugyanakkor a közintézmények, magánvállalatok, cégek, gazdasági és egyéb jellegű létesítmények képviselőit, hogy biztosítsanak megfelelő mennyiségű szappant illemhelyeiken és rendszeresen fertőtlenítsék felületeiket (kilincseket, asztalokat, padokat stb.).

Fertőtlenítéseket rendeltek el továbbá a tömegközlekedési eszközökön, illetve a megállókban, de a taxis társaságokat is felszólították, hogy tegyenek meg mindent a vírusterjedés megelőzéséért.

Hasonló magatartást kér az önkormányzat a lakó- és tulajdonosi társulásoktól; a közegészségügyi lépésekről és tudnivalókról egy tájékoztató kampányt indítanak a lakosság körében a helyi rendőrség közreműködésével.

A polgármesteri hivatal a városi költségvetés tartalékaiból jelentős összeget, mintegy 1,3 millió lejt, különít el különféle egészségügyi védőfelszerelések, fertőtlenítőszerek vásárlására. Az erre vonatkozó határozatot a csütörtöki ülésen fogadta el a képviselő-testület.

Az önkormányzat ügyfélfogadó irodáiban is próbálják védeni az embereket; arra kérik az alkalmazottakat és általában polgárokat, hogy amennyiben lehetséges, a zsúfoltság elkerülése érdekében, igyekezzenek telefonon és online (interneten keresztül) intézni ügyeiket.

„Aradon jelen pillanatig (szerk. megj.: a csütörtöki tanácsülésen hangzott el) 6 koronavírusos fertőzést erősítettek meg. A betegek a nagylaki határátkelőn jöttek be, de már nem tartózkodnak Aradon” – nyilatkozta Călin Bibarț, aki szerint szükség esetén újabb pénzeket fognak előirányozni – lehetőleg a sportra és kultúrára elkülönített összegekből, nem pedig a fejlesztésekre, beruházásokra szánt alapokból – a lakosság egészsége érdekében. „Az aradiak biztonsága és egészsége a legfontosabb most, ne essünk pánikba, de legyünk elővigyázatosak” – hangsúlyozta a város vezetője.

Cs. E.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu