Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. február 27., 22.41
Önkormányzati konferencia Kisiratoson

Cél, a parlamenti képviselet biztosítása

Írta: Balta János
2012. november 11., 19.00 Vasárnap / Arad

Szombaton a kisiratosi kultúrotthonban 10 órakor kezdődött RMDSZ megyei önkormányzati konferencián Almási Vince polgármester, a konferencia elnöke köszöntötte a több mint 50 megyei tisztségviselőt, majd ismertette a napirendet. 

A fórum prezídiumában az elnök mellett Almási Gábor titkár, Bognár Levente megyei elnök, Faragó Péter parlamenti képviselő, valamint Haász Tibor, az önkormányzati konferencia alelnöke foglalt helyet.

Az I. napirendi pontot – amelyik az önkormányzati tisztségviselők, a polgármester, az alpolgármester, valamint a tanácsosok hatáskörét járta körbe, tisztázta bizonyos helyzetekben – Almási Vince dolgozta fel a közigazgatási törvény szerint. Végső ajánlásában kijelentette: minden tisztségviselő alaposan tanulmányozza át a tanácsok működését szabályozó közigazgatási törvényt!

A II. napirendi pontban az érdekvédelmi szervezet működésének a hatékonyságát elemezte Bognár Levente megyei elnök, aki elöljáróban köszönetet mondott Almási Vincének és a kisiratosiaknak az önkormányzati konferencia vendéglátásáért, a munkálatok zökkenőmentes biztosításáért, kijelentve: Kisiratos önállósodásától folyamatosan tetten érhető a település fejlődése. Miután köszöntötte a megjelenteket, az Arad megyei magyarság számarányához mérten, az önkormányzatokban történő képviseleti arányt elemezve elmondta: a legutóbbi népszámlálási adatok, valamint a helyhatósági választások eredményeire támaszkodva, a megyében élő 9,07% magyarnak a megyei tanácsban 6%, míg az aradi magyarságnak 10,6% képviselete van a megyeközpont tanácsában. A megye bizonyos településeit tekintve a képviselet igen váltakozó, ezért az ismertetett adatok közül csak a legkirívóbbakat említjük. Miközben a Pécskán 28%-ot kitevő magyarságnak 12% képviselete van a helyi tanácsban addig a Tőzmiske községbeli 36,6%, 61,6% képviselettel rendelkezik a helybeli önkormányzatban. Bármilyen arányú is a képviselet, minden tisztségviselőtől elvárják, hogy a helyi költségvetésből a magyarság arányának megfelelő összegeket szerezzenek meg a helybeli anyanyelvű kultúra, valamint az egyházak támogatásához.

A kormány területi intézményeinek a vezetőségében közreműködő RMDSZ-es tisztségviselők bemutatása során kiderült, hogy a 10 intézményvezető közül csupán 4 volt jelen. Pellegrini Miklós helyettes főtanfelügyelő bemutatkozását követően az új tanügyi törvény alakalmásának a gondjait járta körbe.

Mészár Sándor, a Megyei Ifjúsági és Sporthivatal igazgatója a fiatalságnak a tömegsportokba történő minél szélesebb bekapcsolásának a lehetőségeit latolgatta.

Albert László, a Munkaerő Hivatal igazgatója a munkanélküliek nyilvántartása, átképzése, illetve a munkaerő-piacra való irányításának a kérdéseit ecsetelte.

Csepan Claudiu, az Állami Föld Hivatal igazgatója az állami tulajdonban lévő területek nyilvántartásának, bérbe adásának, hatékony hasznosításának a kérdéseivel foglalkozott. A helyben összeállított névsoron – amelyen a hiányzók is szerepeltek – mindnyájuk elérhetőségének a közlésével nyilvánították ki segítőszándékukat a tisztségviselőknek.

Mielőtt áttértek volna az utolsó napirendi pontra, a decemberi parlamenti választások előkészítésére, Sipos György megyei tanácsos fontosnak tartotta megjegyezni: a politikai küzdelem csakis a választások utáni napig tart. Azt követően, mindenki törekedjen konstruktív, barátias kapcsolatra a más pártokbeli tanácsos kollégákkal is, akikkel a kisebbségi helyzetben lévő RMDSZ-es tanácsosoknak együttműködve, egymást kisegítve kell eredményeket elérniük a magyarság számára. Az is fontos, hogy a tanácsülések előtt vitassák meg a határozatok kimenetelét, nehogy a szavazáson meglepetések érjék őket.

A választások előkészítését célzó egyeztetésen Almási Vince kifejtette: a polgárokat általában jobban érdekli a helyhatósági, azaz a polgármesterek, illetve községi tanácsosok megválasztása, noha a parlamenti választások is hasonló fontossággal bírnak. Ha ugyanis egy megyei közösségnek nincs parlamenti képviselete, nagyon nehezen jutnak állami pénzforrásokhoz.

Bognár Levente a statisztikák tükrében elmondta: a legutóbbi helyhatósági választásokon az Arad megyei magyarság jelöltjei összesen 12 943 szavazatot kaptak, december 9-én azonban legkevesebb 15 ezer szavazatra van szükség a visszaosztásból elnyerhető képviselői tisztségért. Ezt követően, településenként ismertette a szükséges szavazatok számát. Aradon a 2 tanácsos tisztséghez elég 4800 szavazattal szemben, 6000 szükséges.

Szabó Mihály ügyvezető elnök a résztvevők tudomására hozta, hogy az előtérben található asztalon mindenki megtalálja a maga községe vagy települése számára elkészített plakátokat, amelyeket a háztulajdonosok jóváhagyásával sürgősen ki kell ragasztani, később további plakátokat, de szórólapokat is kapnak.

A továbbiakban Haász Tibor tőzmiskei, Papp Attila nagyiratosi, Almási Vince kisiratosi és Kovács Imre nagyperegi polgármesterek, illetve Bíró Zoltán kisjenői városi tanácsos osztották meg leghatékonyabb választási tapasztalataikat. Ugyanakkor Király András oktatási államtitkár, Bognár Levente megyei elnök és Szabó Mihály ügyvezető elnök is hangot adtak jó tapasztalataiknak: az eredmény 40%-a a választás napjának a szervezettségén múlik. Vagyis feltétlenül gondoskodjanak a mozgóurnáknak a mozgásképtelen idősekhez és a betegekhez történő eljuttatásáról, a tisztségviselők szervezzék meg az időseknek a szavazóhelyiségekbe, illetve onnani hazaszállítását, gyakorlattal rendelkező, megbízható urnabiztosokat állítsanak; választások előtt személyesen keressenek fel, világosítsanak fel minden szavazásra jogosult polgárt, hogy együtt biztosíthassuk az Arad megyei magyarság parlamenti képviseletének a folytonosságát. A tanácskozást munkaebéd, illetve közvetlen beszélgetések, egyeztetések zárták.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: kopasz / Szerda, 2012. november 14., 12.22 Válaszoljál rá!

bizalom,bisztonsag ,jovo.......de kinek is? bizalom, kiben is ? oly emberekbe akik kepviselik a magyarsagot de semmit nem tesznek erdekeben. bisztonsag, miert veszelyben vagyunk? aki akar az mindig magyar marad. jovo, miert van jovonk mig ij emberek kepviselik a magyarsagot akik csak sziitjak a feszultseget , adig nincs jovonk. nezunk csak hargita megye hejzetet ott van a magyarsag magva , igaz e , akor kik azok a kik pusztitjak az erdot ???????? bisztos nem az egyszeru szekely, hanem azok akiknek hatalom van a kezeben , miota az rmdsz kepviseli a magyarsagot miert nem tettek semit a pusztitas megalitasaert??? mert erdekkek vannak hogy senki ne tegyen semmit . akor inkabb hagyuk a politikat , en sszegyelnek avval hivatkodni hogy teszunk a magyarsagert valamit is. tisztelettel _ egy magyar

Hozzászólt: Nagy István / Vasárnap, 2012. november 11., 21.02 Válaszoljál rá!

Arad megyében 37 067 magyart számoltak össze a tavalyi népszámláláson, akik közül 15 695 él Aradon és 21 372 vidéken. Ha a 15 000 szavazatot is azonos arányban várják aradiaktól és vidékiektől, akkor Aradról 6350 és vidékről 8650 szavazatra kellene számítson Bognár Levente.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu