Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2021. február 25., 15.02
Értékelő BOGNÁR LEVENTE alpolgármesterrel, aradi RMDSZ-elnökkel

Cél, az érdekképviselet és érdekérvényesítés megerősítése

Írta: Balta János
2020. augusztus 24., 16.11 Hétfõ / Arad

Bognár Leventével, Arad megyei jogú városnak az alpolgármesterével, az RMDSZ Aradi Szervezetének az elnökével, aradi tanácsosjelölttel értékeljük az eddigi munkát, vázoljuk a jövőbeli terveket.

 

– Milyen körülmények között dolgozott az elmúlt 4 évben?

– A 2016-os önkormányzati választás óta Szabó Mihály tanácsos társammal együtt RMDSZ-színekben képviseltük az aradi magyarságot a 23 tagú városi tanácsban. Mivel a polgármester mögött eleve pártja 12 tanácsosa állt, mely számára eleve döntési többséget jelentett, állandó egyeztetésen múlott, hogy valamit el tudjunk érni célkitűzéseinkből. Több évtizedes tapasztalatból tudjuk, hogy amikor mi lehettünk a mérleg nyelve a döntéshozásban, jobban tudtuk érvényesíteni közösségi érdekeinket. Ezért szükséges számunkra a minél több tanácsos bejuttatása az idei helyhatósági választásokon. Az eltelt négy év alatt, természetesen a két szavazatunkkal, nem vezethettük mi a várost, de igyekeztünk a város előnyére szolgáló döntéseket fenntartani. Alpolgármesteri tisztségemben is a város és az aradi magyarság érdekeiért munkálkodtam. Fontos célunk volt és ez marad továbbra is, hogy az aradi magyarság identitásának a megőrzését támogassuk. Magyarságunk identitása három pilléren áll, a magyar oktatási hálózat, a magyar egyházaink, valamint kulturális életünk s értékeink. Mindez olyan örökség, amely meghatározza helyünket városunkban. A költségvetési keret kieszközlése ennek érdekében minden évben fő feladat volt számunkra. Ezért többször volt, amikor keményen kellett érvelni, hogy sikerüljön a szükséges összegeket elfogadtatni a hivatalban és a városi tanácsban.

Alpolgármester úr, Spier Tünde, a Csiky Gergely Főgimnázium igazgatója nagyon megdicsérte, amiért egy-két telefonnal megoldott egy, az iskolaépülettel kapcsolatos olyan dolgot, amit maga többszöri utánajárással sem tudott elérni. Éppen ezért talán a beszélgetésünket is kezdjük az aradi anyanyelvű oktatási intézmények épületeinek a helyzetével.

– A Csiky Gergely Főgimnázium új épületszárnyának felépítése után, fontosnak bizonyult a régi épület felújítása is, amely immár lassan 100 éves lesz. A tervek szerint a felújításához közel egymillió euró értékű pénz szükséges. Az elkezdett munkálatokat két évre tervezték, amihez az idei költségvetési keretet sikerült biztosítani. Ugyanakkor az ottani napközis program részére modulokból álló étkezde készül, amely elemeinek a beszerzése is folyamatban van. A Csiky Gergely Főgimnázium bentlakásának az épületére korszerű hőszigetelő nyílászárókat szereltünk a homlokzati részen közpénzből. 2018-ban ugyancsak közpénzen sikerült a mikelakai magyar nyelvű óvoda felszerelésének a felújítása.

– Sikerült-e közpénzből támogatni az aradi magyar egyházakat?

– Aradon 8 római katolikus, 3 református, 1 evangélikus-lutheránus templom, továbbá 2 magyar baptista imaház működik, amelyeket sikerült támogatnunk attól függően: hol, milyen értékű munkálatokra volt szükség az elmúlt mandátum idején.

– A kulturális értéket képező középületeknek a felújítása hogyan alakult?

– A városhoz tartozó Kultúrpalota épületrész-felújítási munkálatai befejeződtek. A koncertteremben sikerült az orgona megépítését megvalósítani, amelynek kezdeményezői voltunk. A felavatására 2019 decemberében került sor. Ugyanitt, idén februárban, tervezőjének 148. születésnapján, a Kultúrpalota lépcsőjén felavattuk Szántay Lajos – munkásságával Arad városképét meghatározó jeles építész – egész alakos szobrát. A városi színház épületének felújítási tervei elkészültek, és a kivitelező megkezdte a munkát. Ezenkívül Jávor Pál szülőházán emléktáblát helyeztünk el, 2018-ban a város kulturális eseményei közé emeltük, és támogattuk a 200 éves aradi magyar színjátszás alkalmával készült programot. Arad költségvetéséből az Aradi Kamaraszínház előadásaihoz biztosítottuk az évente szükséges anyagi kereteket. Szorgalmaztuk, hogy magyar civilszervezeteink részesüljenek a támogatásokból, közösségépítő programjaik megvalósításához.

Ugyancsak az eltelt időszakban a város költségvetésének a támogatásával Aradon sikerült nótaesteket szervezni. Eddig minden évben anyagi támogatást eszközöltünk az immár hagyományossá vált olyan közösségi rendezvényeinkre, mint az Aradi Magyar Majális, az Aradi Magyar Napok vagy a közkedvelt magyar bálok. Sajnos idén a koronavírus-járvány és velejáró egészségügyi korlátozások miatt nem csupán a magyar, hanem az összes közösségi program megszervezése megrekedt eddig.

– Hogyan tovább?

– Nagyon fontos, hogy az RMDSZ képviselői ott legyenek Arad Tanácsában, hogy nagyobb számú csapatban folytathassuk a munkát az önkormányzati választások után, hogy továbbra is biztosítva legyen és erősödjön az aradi magyarság érdekképviselete, valamint érdekérvényesítése. Ehhez mindenki támogatására szükségünk van a szeptember 27-i önkormányzati választásokon.

– Kívánok hozzá további sok sikert, köszönöm a beszélgetést!

– Én köszönöm a lehetőséget.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu