Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. január 21., 02.53

Citera, nóta és néptánc

Írta: Gál Zoltán
2015. augusztus 09., 17.16 Vasárnap / Arad

Szombaton este egy tűt nem lehetett volna leejteni a kisiratosi kultúrotthonban, annyian voltak kíváncsiak az ott megrendezett Kisiratosi Citera-, Néptánc- és Népdaltábor záróestjére, amelyen a résztvevők bemutatták, hogy mi tanultak az elmúlt egy hét alatt. A táborban a kötelező programok mellett akadt egy csomó szabadidős tevékenység is, és minden délután volt valami különlegesség: a gyerekek többek között tanulhattak íjászatot, sütöttek kürtöskalácsot, de szerveztek számukra táncházat és ruhabemutatót is.

Ahogyan azt Juhász Kálmán táborvezető is elmondta, idén főleg a kézműves tevékenységekre fektetik a hangsúlyt. „Én a művészeti részét szerveztem, illetve az oktatókat és csoportokat, akik megjöttek, osztottuk szét. Igyekeztünk mindenkit a jelenlegi tudásszintje fölötti helyre beosztani, hogy fejlődjenek. Az a szerencse, hogy a tábor 90 százaléka fiatal volt, tehát nagyon jó volt az összetétel. Így talán sikerül azt az elvárást teljesíteni, hogy a szórványmagyarság kulturális színvonalát és a népzene szeretetét megemeljük és elmélyítsük egy kicsit. Ez vidám is, meg szórakoztató is, de elsősorban nem ez a cél, hanem az, hogy beleégessük a szívükbe a népzene szeretetét, mert akkor lesz igazán magyar valaki, ha szereti a népzenét. […]

Első alkalommal 80-an, tavaly 130-an, idén pedig 172-en voltak a gyerekek, tehát a tábor növekvő népszerűségnek örvend.”

Arra kérdésre, hogy hány helyszínről érkeztek a gyerekek, még ő sem tudott válaszolni, ezeket utólag külön számoltuk össze. Összesen 22 települést találtunk a listán: Nagyiratos, Tornya, Kisvarjas, Borosjenő, Nagyzerind, Szentpál, Arad, Szapáryliget, Pécska, Temesvár, Zimándújfalu, Nagyvárad, Szapáryfalva, Szarvas, Budapest, Nagyszénás, Kétsoprony, Kazincbarcika, Csorvás, Telekgerendás, Vargyas, és persze Kisiratos. Tíz oktató volt, akik közül a legfiatalabb, Krajcsó Bence. 21 évesen még a Budapesti Zeneakadémián tanul, és a táborban – ahová vissza szeretne még térni – citerát oktatott.

A szombat este elhangzott 16 produkció között hallhattunk délalföldi, moldvai, jászsági és még rengeteg, más tájakról és megyékből gyűjtött darabot. Volt néptánc és ének is, de a citera bizonyult a domináns elemnek.

Az esten természetesen jelen volt Almási Vince polgármester is. Ő kifejtette, hogy mekkora jelentőséggel bír egy ilyen tábor, ahol a néphagyományokat továbbadják a következő generációnak. Mindenkinek fontos szerepe volt a múlt héten, a szakácsoktól kezdve a szállást biztosítóknak, és személy szerint nagyon büszke rá, hogy Kisiratoson meg lehet valósítani ilyen kaliberű dolgokat. Bár ötcsillagos hotel nincs, vannak adott körülmények és kedves emberek, akik gondoskodnak az ittlevőkről. Már most bejelentette, hogy lesz tábor jövőre is: „Annak ellenére, hogy már nem leszek polgármester, úgy gondolom, hogy pályázatokból elő tudom teremteni a szükséges összeget. Az érdeklődés egyre nagyobb, és akik az előző táborokban itt voltak, most is majdnem mind eljöttek. […] A gyerekek között nagy meglepetésemre vannak olyanok, akik ezt profi módon akarják tovább folytatni. Jönnek a szülők, és kérdezik az oktatókat, hogy érdemes-e a gyereket ilyen pályára állítani? Nálunk talán nincs olyan nagy igény erre, mint Magyarországon, de példaképpé válhatnak a jövőben azoknak, akik hasonló pályát választottak maguknak.”

***

Mivel Almási Vince elég határozottan jelentette ki, hogy jövőre már nem lesz polgármester, erre is rákérdeztem. Válaszában elmondta, hogy Kisiratoson már publikusan kijelentette: jövőre nem indul. Persze nem vonja ki magát teljesen a közösségi életből, még sokáig aktív szeretne maradni. A fiatalok/fiatalabbak között keresnek utódot, de sajnos még nem találtak, egyelőre megragadtak a javaslatok szintjén, és nem akarnak megnevezni senkit. Ha megtalálják a személyt, akit a falu is elfogad, akkor publikussá teszik. Erre legkésőbb szeptember végén kerül sor.

Kiderült az is, hogy a múltkori AMISZ-gyűlésen elhangzott javaslat, miszerint az ő köreikből is kellenének tagok a község vezetésébe, az ő ötlete volt. Egy vagy két fiatalt valóban be kell vonni, sőt be kellett volna négy évvel ezelőtt. Talán akkor nem lennének most ilyen gondban. 
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu