Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. november 29., 16.53
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Crin Antonescu Aradon

Írta: Sólya Emília
2009. november 01., 14.15 Vasárnap / Arad

Egyedül Traian Băsescu államelnököt terheli a felelősség a jelenlegi krízisért, illetve, azért, hogy a választások küszöbén még mindig nem sikerült megalakítani az új kormányt és elfogadni a jövő évi költségvetés-tervezetet – nyilatkozta aradi kampánykörútján szombaton Crin Antonescu, a PNL államelnökjelöltje.

„Amit kérek Băsescu elnöktől és Boc ügyvezető kormányfőtől, de Geoană szocdem elnöktől is, hogy mondják meg: mi történt a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kapott pénzekkel? Egy részük a nemzeti bankhoz került, a másik a kormány rendelkezésére álló büdzsébe folyt be. (…) Euró-milliárdokról van szó, melyeket mi nem láttuk viszont nagyszabású beruházásokban, nyugdíjak, fizetések emelésében. Nem tudjuk világosan, hogy mit is csinált a kormány ezekkel a pénzekkel” – mondta Antonescu arra kérve Băsescu és Geoană ellenjelölteket, hogy a kampány alatt inkább folytassanak közérdekű párbeszédeket, az eddigi szerepléseikből ítélve ugyanis egyértelműen félnek és menekülnek a felelősségtől, félnek számot adni arról, hogy hogyan vezették együtt az országot 2009-ig.   

„A továbbiakban minden bizonnyal még erőteljesebb kampány várható, melyben Băsescu állami, illetve Geoană privát támogatói megpróbálják majd meggyőzni a lakosságot arról, hogy a két jelölten kívül, nincs lehetőség mást választani.”

Antonescu úgy véli, ezúttal jelentősen többen fognak elmenni szavazni, mivel a tét is sokkal nagyobb. A jelenlegi közvélemény-kutatásokkal – melyekben Băsescut és Geoanăt helyezik az első helyre – azonban egyértelműen arra megy ki a játék, hogy elriasszák a választókat az urnáktól. Ezt pedig azért, mert akik kiábrándultak a két jelöltből, elképzelhető, hogy nem fognak elmenni voksolni.

A válságból való kilábalást a liberális elnökjelölt szerint csakis a sürgős, választások előtti kormányalakítással, illetve egy független kormányfő elfogadásával (itt Claus Johhanisra utalt) lehet elérni. „Băsescu ezt megakadályozta, bizonyára nem érdeklik a korrekt választások. (…) Nem mutattak fel semmilyen válságkezelő programot, hanem elherdálták az IMF pénzét (...)” –  nyilatkozta Antonescu.

A jelölt a referendum kapcsán elmondta: Băsescu egyértelműen a saját kampányára fogja felhasználni a népszavazást, ezért akarja egy napon megszervezni az államelnöki választásokkal.

Antonescu szerint a liberálisok 316-ra csökkentenék a képviselők számát, az egykamerás parlamenttel azonban nem ért egyet, mivel 2013-tól az EU összes tagállamában átállnak a kétkamerás parlamentre, s így akkor Romániának újabb népszavazást kellene szerveznie, ami újabb költségeket jelent. „A novemberi referendum 16 millió euróba kerül, amit nem Băsescu hoz el otthonról vagy barátja Cocoş, hanem szintén ebből a kevés közpénzből származik, melyből még a fizetésekre és nyugdíjakra sem futja” – jegyezte meg.

Crin Antonescu a PNL Arad megyei székhelyén tartott sajtóértekezlete után a szakszervezetek házában találkozott a megyei liberálisokkal, akik előtt Nicolae Ceauşescu karikatúrájának titulálta Băsescut, aki szerinte mást se tett az elmúlt négy év alatt, mint kampányolt. Antonescu az aradi kofákkal is kezet fogott  a kispiacon, ahol főleg a szebbik nem képviselői körében aratott osztatlan sikert.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Csobot Irma / Szerda, 2009. november 11., 13.14 Válaszoljál rá!

Crin Antonescu nem tudja felvenni a versenyt ezzel a két véresszáju SAKÁLAL. Tiszta szivemből sajnálom , hogy nemjut be a második forduloba. Erről az RMDS is tehet. nem kelett volna őnálló jelőltet inditson.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu