Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. január 21., 02.26
Zimándközön és Zimándújfalun jártunk

Családias beszélgetésekben volt részünk

Írta: Gál Zoltán
2015. április 27., 17.00 Hétfõ / Arad

A Nyugati Jelen szerkesztősége vasárnap két helyen tartott olvasótalálkozót: Balta Jánossal Zimándközre és Zimándújfalura látogattunk el. A két településen szinte ugyanazok a problémák merültek fel.

 

Zimándköz

Kocsis József alpolgármester mindkét helyen jelen volt, és mindkét helyen rögtön meg is válaszolta a felmerülő kérdések nagy részét. A komoly dolgok mellett megtárgyaltunk helyi pletykákat és szórakoztunk régi vagy aktuális történeteken is, melyeknél külön felhívták a figyelmet: „Ezt azért ne írják meg!”

Amit tehát meg lehet írni, az az óvoda és az iskola helyzete, valamint a szemetelés problémája. Egy iskolabusz nem elég a gyerekeknek, van külön szerződésük egy céggel, mert 50-60 gyermek nem fél el egy buszban. Ez persze csak a szállítás, sem az óvodában, sem az iskolában nincsenek túl sokan, de a létszámot fenn lehet tartani.

A szemetelés viszont a legnagyobb probléma a faluban. Az alpolgármester minden héten körülbelül másfél utánfutó szemetet szed össze azzal együtt, hogy a szemétszállítók is rendszeresen járnak. A fiatalok (és talán nem csak ők) folyamatosan dobálják szét a papírokat, magoznak a templom előtti lépcsőknél, széthagyják az üvegeket és pillepalackokat.

Ha a szemetelés nem volna elég, vandalizmus is történik néha. Az óvoda melletti WC-helységet például teljesen szétverték, a falba is sikerült lyukat ütni valahogy, nem csak az ablakokba, és most úgy néz ki, mintha egyáltalán fel sem lett volna újítva. A jelen lévők egyöntetű véleménye szerint, térfigyelő kamerák felszerelése szükséges a szemetelők, illetve a vandálok azonosítása, megbírságolása érdekében.

Ezeken kívül szó esett az augusztusra tervezett falunapról és arról, hogy a magyar szülők miért adják román iskolába a gyerekeiket… Tényleg, miért?

 

Zimándújfalu

Zimándújfalun a beszélgetés elején rögtön az aszfaltozásra terelődött a téma. Emellett vannak még folyamatban lévő projektek és pályázatok, melyekről, a megvalósításukhoz szükséges pénzkeret hiányában egyelőre nem írunk. Amint lesz pénz vagy bármiféle eredmény, beszámolunk mindenről, időben.

Az óvodában nincs létszámgond, inkább az iskolában, hiszen össze akarják vonni a 7–8. osztályt, és az előkészítőben is létszámhiány várható. Tervek szerint, Fazekasvarsándról a gyerekek nem Aradra, hanem Zimándújfalura járnának, közös megegyezés alapján. Persze, ha lesz iskolabusz. Merthogy az iskola épülete jó, az egyetlen baj, hogy nem járnak bele túl sokan, noha már van neve az iskolának, mégis mintegy 50 magyar gyermek jár Şagunára tanulni. Kimondhatjuk: a roma lakosságnak köszönhető, hogy fennmarad a magyar oktatás.

A templomkertből szép parkot lehetne kialakítani, a falvakat fel lehetne dobni egy-két játszótérrel. Szépen meg lehetne oldani mindent, ha lenne elég idő, elég pénz, és, ahogy a szemetelőket és a fiatalságot megismerhettük, ha lenne kinek. Azt azonban mindenképp el kell mondanunk, hogy eddig ezek voltak a legkötetlenebb, valóban beszélgetés formájú találkozók, ahol minden egyes jelenlévő kifejtette véleményét.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu