Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. május 28., 04.34
Erdőháti napok tizenkettedszer

Cseke-Vadász csodája

Írta: Balta János
2008. szeptember 08., 22.33 Hétfõ

Pénteken és szombaton az Erdőháti Szövetség XII. alkalommal szervezte meg az Erdőháti napokat, ezúttal Vadászon. Ahol a program pénteken ifjúsági istentisztelettel indult, amelyiken Módi József ágyai lelkipásztor, egyházmegyei ifjúsági előadó hirdetett igét, majd vakációs biblia-heti énekeket gyakoroltak. Utána kivonultak a sportpályára, ahol egyesek futballoztak, mások teniszeztek, pingpongoztak vagy kötélhúzó versenyen vettek részt. A kötélhúzást annyira élvezték, hogy azt kötélszakadásig gyakorolták. A templomba visszatérve kötetlen beszélgetésen boncolgatták, hol a helye egy fiatalnak a gyülekezetben? A nap áhítattal, majd közös vacsorával zárult.

A szombati program a templomban 10 órakor kezdődött ünnepi istentisztelettel indult, amelyiken Tőkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, EP-képviselő hirdetett igét.  Illés próféta és Pál apostol üldöztetéseiből kiindulva, eljutott népünk tragédiáinak a kielemzéséhez, amelyek mindannyiszor derékba törték a sorsát. Vadásznak a történelmében, mint cseppben a tenger tükröződik a nemzet, az erdélyi, illetve az erdőháti magyarság sorsa. Manapság nem a tatár vagy a török tizedeli a lakosságát, hanem a jobb sors reményében történő elvándorlás, a beolvadás, a gyermektelenség. E kilátástalan helyzetben nem csak a vadászi, hanem az erdélyi magyarság számára is meg kell húzni az angyali ébresztőt – zárta gondolatmenetét a püspök.

A továbbiakban Lőrincz Lóránd Péter, helybeli lelkipásztor köszöntötte a jelen lévőket, név szerint is megemlítve az illusztris vendégeket, köztük az RMDSZ küldöttségének tagjait, Szabó Mihályt, Albert Lászlót és Derzsi Csabát. Ezt követően röviden ismertette a 794 éves Vadász történetét. Majd Seres Géza esperes, Filep Ferenc Miklós, az Erdőháti Szövetség elnöke, Haász Tibor polgármester köszöntötte a vendégeket.

A helybeli gyülekezet műsorában Kasza Rozália vezetésével fellépett a női kórus, Nagy Rozália elszavalta Reményik Sándor, Egyház és iskola, majd Vékás Viola, Babits Mihály, Miatyánk című költeményét.

Szünet után Csép Sándor, Aranytollas újságíró, a MÚRE audiovizuális alelnöke a Reneszánsz Éve alkalmából érdekfeszítő előadást tartott Mátyás királyról.

Ezt követően Lőrincz Lóránd lelkipásztor felolvasta az Árpád-díjra javasolt Vékás János csontkovács laudációját, amelyben elismerő módon szólt a 70 éves, isteni tálentumokkal megáldott, jószívű, segítőkész embernek a település, a környék, az ország, sőt a világ számtalan betegének a gyógyításában tanúsított önzetlen magatartásáról. Az idei Árpád-díjat Csomay Árpád generális direktor adta át a meghatott Vékás Jánosnak. Az Erdőháti Napok helybeli rendezvényének emléket állító kopjafát Csomay Árpád méltatását követően maga, Lőrincz Lóránd lelkipásztor közreműködésével leplezte le.

A kultúrotthonban megtartott közös ebéden a több száz résztvevő jóízűen fogyasztotta a Papp Julianna és Kovács Ferenc által készített finom tyúkhús-levest csigatésztával, illetve a 180 kiló húsból készült borjúpörköltet. Ebéd után a nagyteremben Lőrincz Lóránd lelkipásztor mutatta be az alkalomra kiadott Vadász település- és egyháztörténeti monográfiáját, amelyet lelkész elődje, Szakács Zoltán munkája nyomán állított össze. Ezt követően a Kisperegi Falunapokra induló simonyifalvi Leveles néptáncegyüttes húszperces műsorral örvendeztette meg a nézősereget. Makra András magyarországi táncoktató munkája alaposan meglátszik a megfiatalodott, pécskai Búzavirág táncain. Mezőföldi, mezőségi, szatmári, kalotaszegi és szász-csávási táncaikat pattogó ritmusban, aprólékosan kidolgozott kecsességgel adták elő, miközben a lányok háromszor átöltöztek.

A Csűry István megbízott püspök vezetésével megtartott ünnepi presbiteri gyűlésen elvi megállapodás született az eddigi Árpád-díj mellett az Erdőháti Közösségvigyázó Díj kiadásáról is, amelyikkel a rendező települések közösségépítő munkájában, a magyarságnak a szülőföldön történő megtartásában hatékonyan munkálkodó személyek áldozatvállalását ismernék el. Ugyanakkor, egy olyan szemléletváltást is szeretnének előmozdítani, ami az elvándoroltak hazacsalogatását, a pénzüknek az itthon történő befektetését tűzi ki célul.

A XII. Erdőháti napok záró rendezvénye szenzációsra sikerült, ugyanis Csép Sándor, a Ne félj önmagadtól című színművét átírta a Mátyás a vérpadon című rockoperára, amelyiknek a zenéjét Vencel Péter szerezte. A Kolozsvári Magyar Opera tánckara és énekkara által előadott rockoperáról Tárkányi János operatőr közreműködésével készült filmváltozatnak Vadászon tartották meg az ősbemutatóját. A táncban, melódiában kifejezett indulatok, érzelmek több mint két órára magukkal ragadták a szép számú közönséget, amelyiknek a tagjai a vetítés végén szeretettel gratuláltak a szerzőnek.

A Vadászon megszervezett Erdőháti falunapok sikere több szempontból példaértékű: az előadók kiutat kerestek nemzetrészünk megmaradásának a lehetőségeire; a rendezvény sikeréért nemcsak a helybeli hívek, hanem a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, a Szabadság-szobor Egyesület, a községi önkormányzat, illetve az RMDSZ helybeli és megyei szervezete is mindent beleadott, amiért köszönet jár mindnyájuknak. A rendezvény sikere is bizonyítja, azősök nem véletlenül hívták a települést „aranydombon ülő Cseke-Vadásznak”. A helybeli, maroknyira apadt magyarságnak az aranydombja elfogyott, az aranyszíve azonban megmaradt.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Kiss Sándor / Csütörtök, 2010. május 27., 14.53 Válaszoljál rá!

Nekem nagyontetszett, szerettem volna rajta résztvenni

Hozzászólt: szelektor / Péntek, 2008. október 03., 21.30 Válaszoljál rá!

Elég gyengén teljesitett a megkollektivizalt szervező bízottság ! Ha nem jöttek volna annyian a környező településekből vendégek,üress maradt volna a templom a Vadásziaktól !

Hozzászólt: A szervezoknek / Kedd, 2008. szeptember 30., 17.24 Válaszoljál rá!

Ha mar szavalatok voltak akkor legalább ojanok mondtak volna a verseket akik tudnak szavalni!

Hozzászólt: Balta Janosnak / Kedd, 2008. szeptember 09., 14.28 Válaszoljál rá!

Remenyik Sandor versenek cime: Templom es iskola

Hozzászólt: Admin / Kedd, 2008. szeptember 09., 14.15 Válaszoljál rá!

Közkívánatra feltöltöttem a weboldalra is a fotókat.

Hozzászólt: Andrasnak / Kedd, 2008. szeptember 09., 14.09 Válaszoljál rá!

Kedves Andras! Minden tiszteletem az One, ha csillagaszatrol ir. Alabbi hozzaszolasa azonban a fanyalgoeval valt egyenranguva, eppen a fanyalgas tenyenek megallapitasa miatt. On is kifejez hozzaszolasaban egy velemenyt, fanyalgo sem tett maskeppen, Onnek a fotok hianyoznak, o az eroltetett befejezo kacskaringasokra hivja fel a szerzo figyelmet. A masodik allitas kozlese talan valoban hianyos, de allitom az uzeno nagyon orul annak, hogy az idos, beteg Vekas bacsit, mondjuk igy, kituntettek, s az inkriminalt felkialtassal, csak meglepeteset szerette volna kifejezni, hiszen jol tudjuk , nem bevett szokas manapsag az alternativ vagy a nepi orvoslas kepviseloit barmilyenfele dijakkal kecsegtetni.

Hozzászólt: sajcz andrás / Kedd, 2008. szeptember 09., 13.59 Válaszoljál rá!

helyesbítek: az újságban van fotó is.

Hozzászólt: sajcz andrás / Kedd, 2008. szeptember 09., 11.51 Válaszoljál rá!

az első hozzászólóval egyetértek, tényleg jó lenne fotókat is látni. A második azonban csak fanyalgás és azt mutatja, hogy írójának nincs érdemi véleménye.

Hozzászólt: Balta Jánosnak / Kedd, 2008. szeptember 09., 09.46 Válaszoljál rá!

Mivel az Erdőháti Napok nem egy mindennapi esemény a Református magyarok életében, illett volna ,hogy nem alcímként tündököljön, és mivel igen nagy személyiségek vettek részt, illett volna fényképpel illusztrálni az eseményt.

Hozzászólt: Balta Janosnak / Hétfõ, 2008. szeptember 08., 22.59 Válaszoljál rá!

Muszaj Onnek, kedves Balta ur, allandoan ezekkel a falvedofelirat stilusu fordulatokkal zarni? Egyebkent meg messzire kell menni, hogy meg egy Arpad-dijas csontkovacsot talaljon az ember!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu