Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. május 26., 14.17

Csiky Gergelyre emlékeztek Pankotán

Írta: Sólya Emília
2009. december 13., 14.05 Vasárnap / Arad

Eseménydús hétvégéje volt a pankotai magyarságnak december 11–12-én. Pénteken délután a Református Egyházközség gyülekezeti termében várta verses-zenés műsorral a Mikulást a magyar óvoda tíztagú csoportja.

A kicsik nagyszerűen betanított félórás műsorára meglepően sokan voltak kíváncsiak. Nem sokat „pihenhettek”, mert egy merőben más műsort adtak elő a szombat délutáni Csiky Gergely ünnepségen is. A lassan hagyománnyá váló rendezvénynek, most is a Református Egyházközség biztosított helyszínt. Bevezetőként köszöntőjében Szász Zoltán lelkipásztor arra bíztatta a jelenlevőket, hogy a pankotai származású, 1842. december 8-án született Csiky Gergely példájából kiindulva merjenek meríteni és vállalják fel Istentől kapott adottságaikat. A lemondás és feladás helyett – ami egyre inkább meghatározza a helyi magyar közösséget – higgyünk benne, hogy többre hívattunk el. Nemsokára egy még jelentősebb személy születésnapja közeleg: Jézus Krisztusé, aki épp azért született erre a világra, hogy az elveszettet – amely lehet Pankota magyarsága akár – megkeresse, sőt ígérete szerint meg is tartsa.

A köszöntő után a helyi magyar óvoda csoportja kapott szót. Dokopil Olga óvónő színvonalas és az utolsó részletekig kidolgozott műsora nemcsak megnevettette, hanem meg is hatotta a jelenlevőket. A műsor sikerében közrejátszott Covaci Alexandru zenész, aki zenei felszerelésével, háttérzene és egyéb hangeffektusok által, jól kiemelte a gyermekek tehetségét. Az ovisok után a helyi fakultatív magyar csoport, kilenc fiatal iskolás részvételével többnyire Petőfi verseket adott elő, de volt Kányádi Sándor vers is és a Kőműves Kelemen c. népballada. Legnagyobb sikere a Pató Pál úr c. vers dramatizált előadásának volt, három diák karakteres játéka által. A műsorszámok között Szász Tünde, aki a verseket is betanította, néhány szóban ismertette a művek hátterét, mondanivalóját, így a műsor túlzás nélkül egy magyar órának is megfelelt volna, a sok-sok fontos tudnivaló elhangzása végett.

A közel egyórás műsor kötetlen beszélgetéssel zárult. A rendezvények bizonyították, hogy érdemes ilyen közösségteremtő alkalmakat szervezni a jövőben is.

 

Sólya R. Emília Szász Zoltán református lelkipásztor tudósítása alapján
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Szász Zoltán, társszervező / Hétfõ, 2009. december 14., 12.46 Válaszoljál rá!

Igen jogos a hozzászólás. Sajnos tényleg nem volt ott az összevont I-IV osztály, noha Dokopil Olga, a társszervező meghívta őket is. Legjobb tudásom szerint a tanító néni azt mondta, azért nem tud jönni, mert elutazik. Részemről hiányoltam őket. Kétségtelen, hogy nélkülük szegényebb volt az alkalom. Ami az emberi kicsinységet illeti, bár szerintem a kicsinyesség illene ide, onnan a „távolból” nem lehet messzemenő következtetést levonni. De nemcsak adventkor nem kellene azok legyünk, hanem soha! Szívesen állok a rendelkezésére, bárki is ön. Meglátásom szerint ön jól informált lehet, de csak egyoldalúan. Ha vállalja nevét a hozzászólásban, többet is elmondhatok.
Áldott ünnepeket!

Hozzászólt: A 3. pillér / Hétfõ, 2009. december 14., 10.27 Válaszoljál rá!

Gratulálok a távolból a rendezvény(ek)hez. Tudtommal azonban a kicsi, de lelkes pankotai magyar oktatás 3 szintű: óvoda, I-IV osztály és a nagyobbak anyanyelv oktatása. A középső pillér nem volt ott, vagy a széthúzás adventben is bujócskázik? Emelkedjünk felül emberi kicsinységünkön...Áldott ünnepeket és összefogást, egymás kezének megfogását kívánja picinységem.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu