Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. február 28., 11.30
Bemutatkozik a kisjenői HAI Extrusion Kft.

Csúcstechnológiával párosuló messzemenő empátia

Írta: Balta János
2020. augusztus 20., 16.01 Csütörtök / Arad

Kisjenő központjától mintegy 3 kilométerre, a 79a főút bal oldalán 2004-ben az ALCOA Konzorcium építette a HAI Extrusion Kft. jelenlegi épületét – kezdte a vállalat bemutatását Cornel Lina vezérigazgató. Azzal a szándékkal tervezték, hogy később egy másik gyáregységet is építhessenek az akkori mellé. Az elképzelés idén valósul meg. Mert időközben, 2008-ban az ALCOA a gyárat eladta a svédországi SAPA cégnek, amely 2012-ben a norvég HIDRO vállalattal egyesült, majd 2017-ben megvásárolta a SAPA minden európai vállalatát. Két év múlva a HIDRO eladott több európai vállalatot, köztük a Romániában lévőt is az osztrák HAI GMBH trösztnek, amelynek Szentannán is van egy gyáregysége, alumíniumból készült idomok gyártására szakosodott. Az eladás 2020 elején fejeződött be és a szentannai gyáregységben igazgatóként tevékenykedett Cornel Lina a kisjenői gyáregységhez – amely a HAI tulajdonát képezi – került vezérigazgatóként. A két gyár együttműködik az alumínium profilok gyártásában.

A HAI tröszt vezetősége idén januárban bejelentette: a gyártáskapacitást a duplájára kívánja növelni, ezért a helybeli menedzsmentet megbízta egy új gyáregység megtervezésével, ami most van folyamatban.

A tulajdonképpeni építkezés idén július 15-én indult, azóta beöntötték az alapot, jövő héten hozzáfoghatnak a fémszerkezetű felépítményhez, amit novemberig be kell fejezniük, mert akkor érkeznek a gyártástechnológia gépei, amelyekkel 2021 januárjában el akarják kezdeni a termelést. A beruházás fontos eleme, hogy a 8,5 millió euró értékű munkálatokhoz helybeli, illetve Arad megyei vállatokkal kötöttek szerződést.

A vállalat vezetősége versenytárgyalásokat folytatott Arad, Temes és Bihar megyei vállalatokkal a beruházás kivitelezéséhez. Azt szerették volna, ha a beruházás a megye gazdaságát segíti, ezért a megyebeli TAB építővállalat kapta meg a kivitelezés jogát. Az új épület közművesítés elvégzésére (víz, csatornázás, hő, gáz, villany bevezetése) a jövő hónapban szervezik meg a versenytárgyalást, ezért a következő napokban értesítik a környékbeli vállalatokat a versenytárgyaláson való részvétel lehetőségéről.

 

 

Foglalkoztatáspolitika

 

A HAI Extrusion Kft.-nek jelenleg mintegy 200 alkalmazottja van, azoknak a számát a következő időszakban 270 körülire kívánják szaporítani. A létszám azon is múlik, hogy milyen technológiákat fognak alkalmazni a jövőben, amikor további befektetések várhatók.

A tavasszal megjelent koronavírus-járvány nem befolyásolta a tevékenységet, azzal együtt, hogy az alkalmazottaknak közel 15%-át érintette a betegség.

A munkaerő minőségére vonatkozó kérdésünkre a vezérigazgató elmondta: az alkalmazottaknak mintegy 40-42%-át nők képezik, akik mind a termelésben, mind pedig a vezetésben arányosan vesznek részt, a munkafolyamat bármelyik szakaszában képesek dolgozni. Az alkalmazottakat 30 kilométer körzetből a vállalat a saját költségén ingáztatja. Naponta mindenki a ledolgozott három műszak valamelyikében kap egy-egy meleg ételt, amit kulturált feltételek között, az ebédlőben, előmelegítve fogyaszthat el. A vállalat biztosította munkaruhát egy erre szakosodott cég mossa, cseréli tisztára hetente. Minden alkalmazott kap 12 blúzt és 3 nadrágot, hogy folyamatos legyen a használatuk és a mosásuk.

A javadalmazás a képességek arányában történik, amit félévenként újraértékelnek: akik fejlődőképesek, azokat megfizetik, akik helyben topognak, azoktól megválnak.

A gyárban mintegy 3 ezer terméket állítanak elő, ezért nagy hangsúlyt fektetnek a találékonyságra és a tanulásra való hajlamra. Alkalmazáskor ezek mentén választják ki az embereket, akiknek egészségbiztosítást kötnek. Amióta beindultak, egyetlen munkabaleset sem történt, mert egyik legfontosabb céljuk a biztonságos munkavégzés. A munkaidő igen rugalmas, ha valakinek otthon kerül sürgős dolga, a munkahelyén megbeszéli, és otthon maradhat. Olyan munkakörülményeket teremtenek, ahol mindenki megmutathatja a találékonyságát, a fejlődőképességét. Ennek alapján választják ki azokat, akik az épülő munkacsarnokban a különféle vezetői tisztségeket ellátják.

 

 

Messzemenő empátia

 

Cornel Lina vezérigazgató fontosnak tartotta elmondani: amikor 2017-ben elkezdte itt a munkát, szakembereket toborzott, és mindenben számíthatott a Kisjenői Polgármesteri Hivatal alkalmazottjainak a támogatására, élen Gheorghe Burdan polgármesterrel.

A támogatást maguk is viszonozni kívánják, ezért felvállalták Kisjenő központi parkjának a karbantartását: azt kitakarították, mintegy 30 ezer euró befektetéssel gyermek-játszószerekkel látták el, megjavították a parkbeli padokat, a sétányokat, amelyeket azóta is folyamatosan karban tartanak, takarítanak. A vírusjárvány előtt a gyár alkalmazottjai rendszeresen vért adtak, tették ezt helyben, a vállalat pedig 90-100 adag ételt ajánlott fel a kisjenői véradóknak. Most, a járvány idején a véradást csakis valamelyik hivatalos gyűjtőhelyen tehetik meg, ahova autóbusszal utaznak. Az aradi szülészetnek is közel 2000 euró értékű kórházi bútort adományoztak, a kisjenői líceumban informatikatermet hoztak létre, számítógépeket, továbbá egy digitális táblát, háromdimenziós nyomtatót adományoztak. Az aradi mentőszolgálat alkalmazottjainak védőruhákat adományoztak, Kínából 16 ezer szájmaszkot rendeltek, amelyeket az aradi sürgősségi kórháznak (ISU) adományoztak.

A vállalat alkalmazottjainak mintegy 20%-a magyar nemzetiségű, élen Bíró Zoltán Lajos plant menedzserrel, de a vezérigazgató is elmondta, hogy a felesége magyar, s a magyarokkal egyetértésben, kiválóan együtt tud dolgozni. Állítását alátámasztandó megjegyezte: tekintve, hogy az alkalmazottak mintegy 20%-a környékbeli magyar, ezért a vállalat egy évre megrendel a számunkra 50 Nyugati Jelent.

A gyárlátogatás szemlével zárult, melynek során Bíró Lajos Zoltán plant menedzser végigvezetett a munkacsarnokokon, ahol megcsodálhattuk, hogyan készülnek a legkorszerűbb technikával a 6 méteres, különféle alumínium idomok, amelyek a korszerű hőszigetelő ajtóknak, ablakoknak, egyéb háztartási berendezéseknek képezik a vázát. A látottak alátámasztják: a HAI Extrusion Kft. gyáregységeit nem csupán látni érdemes, de ott dolgozni is előnyös. Nemcsak a méltányos fizetésért, hanem az alkalmazottakkal és az egész kistérségre kiterjedő környezettel szemben tanúsított messzemenő gondoskodás, segítőkészség, emberséges magatartás okán is.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu