Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. február 26., 05.33
Ötvenéves házassági ünnepség a Mosóczy-telepen

Czank Vince és felesége, Irénke tudja, mi a boldogság titka

Írta: Balta János
2018. szeptember 30., 18.43 Vasárnap / Arad

Pénteken 16 órától megható családi szertartásnak adott otthont a Mosóczy-telepi római katolikus templom, ahol a családtagok, a rokonság és a barátok népes társaságában hálaadó szentmisét tartottak Czank Vince és felesége, Irénke 50. házassági évfordulója alkalmából.

Az oltár elé helyezett két széken ülő ünnepelthez és a szép számú hívekhez mondott szentbeszédében ft. Kalapis Damián plébános mélyen szántó gondolatokat fogalmazott meg a házasság szentségéről. Az csakis a mélységes hiten alapuló, Isten házában megkötött, gyermekáldást örömmel vállaló, az utódokat vallásos életre nevelő férfinek és nőnek egy életre szóló, szereteten alapuló szövetsége lehet. Manapság, amikor a mindenfajta tévútra vezető új eszmék a nyílt, élettársi viszonyban élő, a gyermekáldást elutasító, akár azonos neműek kapcsolatát is a házasság rangjára emelnék, nagyon fontos a házasság szentségét bizonyító idős embereknek a példamutató magatartása. Köszönetet mondott a Czank házaspárnak, amiért évtizedek óta lelkiismeretesen ellátják a templom sekrestyés teendőit. Az ő példájuk is bizonyítja, hogy a társadalom csakis a legkisebb sejtjére, a hitben gyarapodó családra alapozva fejlődhet, válhat maradandóvá, erőssé, Isten dicsőségére – foglalható össze ft. Kalapis Damián plébános ünnepi szentbeszéde. Ezt követően áldásban részesítette az ünneplő házaspárt, majd a híveket. A Schola Sanct Josephi Aradiensis templomkórus Bakó Antal vezetésével, Csipkár Laura – az ünnepeltek leánya –kiváló szólóhangjával nagyban emelték a szertartás ünnepélyességét.

Az ünnepeltek nevében Farkas Viktória, az egyházközség kincstárnoka, Irénke húga mondott köszönetet ft. Kalapis Damián plébánosnak a szívet melengető szentbeszédért, majd visszaemlékezett az 50 évvel ezelőtti házasságkötésre, amikor maga még kislány volt. Végszavában további jó egészséget, megértést és türelmet kívánt a házaspárnak, az ünnepségen jelen lévőknek magyarul és románul is megköszönte a részvételt.

A szertartás végén a családtagok, a rokonság és a barátok gratuláltak, virágokkal kedveskedtek a Czank házaspárnak. Az ünnepeltek a templomkertben süteményekkel, üdítővel, ásványvízzel, kávéval kedveskedtek a szertartás résztvevőinek, míg a családot s a rokonságot a közeli vendéglőben estebédre hívták.

Miközben a vendégek a templomkertben vidáman fogyasztottak, az ünnepelt házaspár tagjait a hosszú, boldog házasság titkai felől faggattuk.

Irénke asszony erre elmondta: amikor a 20 éves férje a kezét megkérte, azt mondta: ne félj, velem a jég hátán is megélsz, mert én szeretek dolgozni és vállalom, hogy boldoggá teszlek. Így is tett, mert az 50 év alatt megtörtént ugyan, hogy valamin összezördültek, de ki is békültek, és a nézeteltérést soha nem vetették egymás szemére, nem fenyegették válással egymást. Jól az emlékezetébe véste annak az idős magyarországi vendégnek az útravalóját, aki az esküvőjükön azt mondta: soha ne feküdjetek le haraggal! Az útravalót egész életükben betartották. És noha maga Nagyiratosra, az anyósához költözött, vele is jól kijött, mert mindig engedtek egymásnak, ezért érezte az anyósának a szeretetét is. A két sógornője gyakran hangoztatta is: Róza mamának nem kell csak Balogh Irénke! Igazuk volt, mert miután meghalt az apósa, eladták az iratosi házat és az anyósa hozzájuk költözött Aradra. Vele is 38 évig laktak együtt békességben.

Vince bácsi fiatal korában a család megélhetése után nézett, ugyanis kitanulta az autóvillanyszerelő szakmát és miután leszerelt a katonaságtól, azonnal munkát keresett. Alkalmazták is az aradi autóbuszgarázsban, ahol hétfőn reggel kellett volna jelentkeznie. Amikor szombaton hazaért, betért az iratosi kocsmába egy sörre és találkozott két rokonával, akik sofőrként dolgoztak a Brassói Építkezési Vállalatnál. Beszélgetés közben azok kijelentették: nem mész sehova, hozzánk jössz, és jól jársz. Igazuk volt, mert a jelzett vállalatnál dolgozott 31 évig, és soha senkivel nem volt baja, mert rendesen végezte munkáját.

Mindent egybevetve, a tartós, boldog házasság titka a Czank házaspár szerint: meg kell tanulni engedni is, illetve hogy ne múljon el a házastársak között egyetlen nap se haraggal. Ha összevesztek, is még aznap béküljenek meg egymással!

Reméljük, receptjük a legtöbb házaspárnál is beválik.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu