Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. április 04., 20.09
Sikeres HMMN-rendezvény Déván

Delhusa tette fel a pontot az i-re

Írta: Gáspár-Barra Réka
2019. október 01., 06.00 Kedd / Hunyad
Déva hozta a formáját a X. Hunyad Megyei Magyar Napokon is. A helyi közösség apraja-nagyja bekapcsolódott a szervezésbe, s jöttek a barátok Szarvasról, Békéscsabáról, Zsombóról, Székelyföldről, úgyhogy több mint 1500 embert sikerült jóllakatni ízletes gulyással, csabai kolbásszal, palacsintával és szórakoztatni zenével, tánccal, játékkal. Igazi csapatmunka volt – értékelt Pogocsán Ferdinánd alpolgármester, a dévai vár alatt felállított színpadon köszönve meg a helyi kisközösségek és a visszatérő jó barátok munkáját.

A X. HMMN dévai rendezvényében a szokottnál is nagyobb szerepet vállaltak a fiatalok, akik ezúttal nem csupán lelkes önkéntesként rendezték be a teret és segédkeztek ahol kellett, hanem gyermekmegőrző sátrat is állítottak, és sokféle előadással szórakoztatták a közönséget.
A színpadi produkciókat a Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban 2017-ben megalakult Lobonc együttes nyitotta meg, saját dalokkal, népdalfeldolgozásokkal alapozva meg a szombati szabadtéri rendezvény jó hangulatát. A koncert végére az üstökben is elkészült a gulyás, a szomszéd sátrakban a csabai és szarvasi sült kolbász, no meg a hagyományos zsombói palacsinta, melyből Gyuris Zsolt zsombói polgármester vezetésével 2200 darabot készítettek. Mind elfogyott! Akárcsak a több mint 100 kilogramm húsból készült kolbász és a gulyások, melyekért a kora délutáni órákban tömör sorokban várakoztak a helybéliek – románok, magyarok – és az arra járó turisták. 
A falatozás idején László I. Attila legújabb albumával, a Piskóta Pannival ismerkedhettek a dévaiak. A dalok ugyan még nem csengtek ismerősen, de a gyermekek hamar megkedvelték a vízilóról, pillangóról, tavaszi légyről, varázsbotról szóló könnyed muzsikát.
Piskóta Panni után a népdal, néptánc töltötte be a teret. A Domokos Balázs által vezetett Szivárvány Nyugdíjasklub énekkarát a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület legifjabb táncosai követték a színpadon, Szabó Juliánna irányításával. Néptáncot hoztak idén a Szent Ferenc Alapítvány gyermekei is, akik a szeptember elején érkezett Petőfi-ösztöndíjas Szabó Annamária vezetésével tanultak meg röpke két hét alatt néhány könnyed moldvai táncot. A helyi fellépők sorát a dévai Renaissance együttes előadása zárta, átadva a színpadot a Szimpla Kárpáci együttesnek, mely mulatós dalokkal próbálta megmozgatni a jelenlévőket. Dalra, táncra ugyan nem bírták őket, de a hangulat jól alakult a téren. Sokan egy-egy ráadás-kolbász mellett ültek le csevegni vagy épp kiválasztották az idei vásárfiát a dévai kézművesek kínálatából. A gyermekek fáradhatatlanul kézimunkáztak, rajzoltak a helyi pedagógusok működtette kézműveskuckóban. A kicsinyeknek pedig az IKE dévai szervezete kínált vidám foglalkozást. A gyerekmegőrző sátornak nagy sikere volt, a legkisebbek fordultak egyet-kettőt a téren, falatoztak ezt-azt, de a nap folyamán többször is visszatértek a megőrzőbe, ahol aranyos játékokkal várták őket az IKE-s fiatalok.
Ahogy sötétedett, egyre többen gyülekeztek a színpad előtt, türelmetlenül várva az est fénypontját: Delhusa Gjon koncertjét. A hangolás idején még sorra került a hétvégén zajlott szórvány- focikupa díjazása is. Pogocsán Ferdinánd alpolgármester Rátoni Csaba lelkésszel közösen díjazta a csapatokat: az első helyet elnyerő csernakeresztúriakat, a dévai, kolozsvári, a téglásbeli diákcsapatot, illetve a Hunyad és Fehér megyei lelkészek csapatát. Kocsis Attila-Levente fő szervezőként köszöntötte a jelenlévőket, megemlítve az idei támogatókat: a Communitas Alapítványt, a Bethlen Gábor Alapot, Déva, Vajdahunyad, Petrozsény és Lupény polgármesteri hivatalait, a Hunyad Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóságot, a Drăgan Muntean Kulturális Központot, illetve mindazokat, akik kisebb-nagyobb támogatással hozzájárultak a jubileumi Hunyad Megyei Magyar Napok sikeréhez.
És végre színpadra lépett Delhusa Gjon, az 1969-es Popfesztivál nagydíjasa, aki azóta előadóként és zeneszerzőként elnyerte a Drezdai Fesztivál nagydíját is, a hajdani NDK-ban az év énekese címet, EMeRTon-díjat és sok egyéb kitüntetést. Déván is bebizonyította: negyven évvel első nagy sikere után még mindig lázba tudja hozni a közönséget. A görög származású Delhusa dévai koncertjén a bemelegítő dalok után már stabil kórus alakult a közönség körében, mondta is, hogy magával viszi rajongóit a következő fellépésekre.  A gyere, táncolj énvelem, a Nika se perimeno során aztán egyre bővült a Delhusával együtt éneklők köre és a jó másfél órás koncertet vastaps zárta. A taps ugyan az előadónak szólt, de a HMMN helyi szervezőit is illette. A dévai rendezvény idén is jóra sikeredett.                                          


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu