Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. június 21., 04.56

Déván marad a kék forgatókönyv

Írta: Gáspár-Barra Réka
2021. március 11., 18.16 Csütörtök / Hunyad

A nehézségek mindig megteremtik a maguk poéntárát is. Az utóbbi időben Déván azt kérdezgetik egymástól szülők, pedagógusok: marad-e jövő héttől a kék forgatókönyv? Mármint a hideg miatti iskolabezárás. Merthogy a megyeszékhely tanintézményeinek távfűtését biztosító marosnémeti hőerőmű ismét szünetel – már egy hete. Azóta több mint 4000 lakás, számos közintézmény, köztük 11 iskola, illetve a városi napközi is fűtetlenül maradt. Mi várható a közel-, illetve a távoljövőben? – kérdeztük Pogocsán Ferdinánd dévai alpolgármestert.

 

– Sajnos nem tudok jó hírrel szolgálni. Bár semmiféle hivatalos értesítést sem kaptunk, az erőmű vezetősége csütörtök reggel már közölte szóban, hogy továbbra sincs elegendő szén, jövő héten sem lesz fűtés. És azután sem tudom, mi lesz, hiszen csak az erőmű beindítása 200 ezer lejbe kerül. Tehát ha nincs annyi üzemanyag, hogy legalább egy hétig műkődjön, akkor nincs miért beindítani. És őszintén nem látok túl nagy esélyt erre, mert a Zsil völgyében termelt szenet a napokban Parosény felé irányították, az ottani erőművet helyezték üzembe, annak ellenére, hogy kevesebb áramot termel, és többet fogyaszt. Ráadásul fűtést sem szolgáltat.

– Mi lesz akkor az iskolákkal?

–  Jövő héten nem lesz osztálytermi tanítás. Azután nem tudom. De az önkormányzat már jóváhagyta az iskolák saját hőközpontjára a finanszírozást. Jövő hónapban meglesz a költségvetésünk, indulhat a munka, azon leszünk, hogy őszire meglegyen minden tanintézménynek a saját távfűtése.

– És mi lesz a lakossággal? Azon túl, hogy nem mindenki tudja anyagilag pár hónap alatt kispórolni egy saját hőközpont felszerelését, szakmai kapacitás sincs a városban, illetve a környéken 4000 gázkazán felszerelésére...

– Igen. Ezzel a kérdéssel élesben találkozom, napjában számtalanszor. Nagyon sokan keresnek meg, hogy mit tegyenek? Mivel nem áll módomban befolyásolni a marosnémeti erőmű helyzetét, csak azt tudom tanácsolni mindenkinek, hogy minél előbb fogjon neki beszerelni a saját hőközpontot. Épp a panasztevőktől tudom, hogy városi szinten 17 olyan cég van, amely megfelelő engedéllyel rendelkezik a tervek elkészítésére és a szerelési munkálatokra. A kazánokat pedig részletre is meg lehet vásárolni, akár 4-5 évre terjedőleg.

– Évekkel ezelőtt szó volt arról, hogy a város átveszi az erőművet vagy kiépít egy saját, gázzal működő városi távfűtési rendszert. Ez az ötlet süllyesztőbe került?

– Évekkel ezelőtt voltunk Fogaras városában, ahol az önkormányzat egy ilyen jellegű megoldást hozott, gázzal működő távfűtést biztosított a lakosságnak. De nagyon költségesnek bizonyult, és nem tud lépést tartani az egyre szigorúbb környezetvédelmi előírásokkal. Már elavultnak számít. Ezért ezt a megoldást elvetettük. Az erőmű átvétele pedig nem egyszerű. Rengeteg történelmi adósság terheli, és itt is gond van a környezetvédelmi engedélyekkel. Egy héttel ezelőtt a megyei tanács felajánlotta, hogy átvenné az erőművet, de természetesen bizonyos feltételek mellett. Elsősorban le kellene választani a Zsil-völgyi bányákról.

– Miért nem lehet már most import szénnel működtetni az erőművet?

– Mert nem arra volt kitalálva. Ez az erőmű a Zsil-völgyi szén hatásfokához igazodva épült. Amikor import szenet is használtunk, mindig vegyítettük a Zsil-völgyi szénnel, mert különben felrobbant volna az egész.

– És akkor mi lenne a megoldás?

– Önkormányzatként igyekszük a távfűtésre kapcsolt közintézmények helyzetét megoldani és biztatni a lakosságot, hogy minél előbb önállósítsa lakása fűtését. Ennél többet nem tudunk tenni. Ez az erőmű egymillió euró veszteséget termel havonta, amit közpénzből kell fedezni. Bármennyire is sajnálattal mondom, de ami egyszer ilyen veszteséget produkál, be kell látni, hogy nem megy.

– Ha bezár az erőmű, az nem csak a távfűtés terén érinti a várost, de a dévai lakosság jelentős része dolgozik e vállalatnál. És adó formájában mégiscsak hozott valami pénzt a város kasszájába...

– Az utóbbi időben jóval több volt a ráfordítás, mint a bejövetel. Az erőműnek jelenleg 700 alkalmazottja van, közülük körülbelül 350 dévai lakos. Ők valószínűleg végkielégítést fognak kapni, ha bezár az erőmű. Többek közt a szociális vetület miatt nem lépett korábban közbe a dévai önkormányzat, hiszen a szekér már régóta nyikorog. De ha a közintézményeket és a lakásokat pár évvel ezelőtt tervszerűen leválasztottuk volna a távfűtésről, számos szociális, gazdasági következménnyel járt volna. Ez az előre látható törés sajnos most következik be. Ami senkinek sem jó. De a háborgás nem sokat segít. Mindenki meg kell oldja a maga részét. Az önkormányzatra is nagy teher hárul, de igyekszünk minél előbb megoldani a helyzetet.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu