Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. július 10., 12.52

Déván zárult Mária evangéliumának erdélyi turnéja

Írta: Gáspár-Barra Réka
2019. június 12., 18.19 Szerda / Hunyad

Csodálatos előadással zárult Déván a Mária evangéliuma rockopera-oratórium erdélyi turnéja. – Nagyszerű kezdeményezés indult el, amikor kiötöltük, hogy ez a több évtizede sikernek örvendő csodás mű, a Mária evangéliuma oratórikus változatban, templomokban kerüljön előadásra. Nagyon sokan álltak mellénk, mindenekelőtt a Magyar Kormány, a fővédnökséget pedig Herczeg Anita asszony, a köztársasági elnök felesége vállalta el. A színészek is örömmel fogadták a templomi előadás gondolatát, és valójában itt kapott olyan hihetetlen emelkedettséget és ünnepélyességet ez a gyönyörű mű. Együtt érzünk, együtt lüktetünk mindig a befogadó közösséggel. Együtt vagyunk szervezői az adott gyülekezettel, az adott várossal, ahol éppen megfordulunk. Voltunk Szatmárnémetiben, Nagyváradon, Temesvárott és pünkösd vasárnapján Csíksomlyón. És ehhez a körúthoz társítottunk egy adománygyűjtést is, amely az utolsó állomásunkon Déván zárul. Itt adjuk át a begyűlt összeget Böjte Csaba atyának, illetve a Szent Ferenc Alapítványnak – foglalta össze a Nyugati Jelennek adott nyilatkozatában az erdélyi turné történetét Petneházy Attila magyar–magyar kapcsolatokért felelős miniszteri biztos.

Az adományt prof. dr. Kásler Miklós miniszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője nyújtotta át Böjte Csaba szerzetesnek, nagyra értékelve a hitből fakadó, szeretettel megélt gyermekmentő tevékenységét. A magyar nép történelmi tragédiáira, elsősorban a trianoni diktátumra utalva elmondta: mindezt nem tudta volna túlélni a nemzet, ha nincsen szeretet, szolidaritás, amely csodálatos dolgokat hoz létre a művészetben, kultúrában, irodalomban, kutatásban és a társadalomban, itt Dél-Erdélyben is ahol több ezer árva gyermek talál otthonra, szerető gondoskodásra. Dr. Kásler Miklós miniszter elmondta továbbá: a magyar szolidaritás, összetartozás jeleként az elmúlt időszakban óriási energiát fordítottak arra, hogy a Kárpát-medence minden sarkában értékes kulturális események során táplálják a nemzeti identitást. – A magyarságkutató intézet 144 előadást tartott történelem, kultúrtörténet, népművészet tematikákban,  hat magyarországi színház tartott előadásokat Erdély legkülönbözőbb vidékein, itt volt a Petőfi Irodalmi Múzeum és még számtalan magyar kulturális intézmény volt jelen Erdélyben az utóbbi időszakban. Ebben a sorban a dévai rockopera-előadás volt az utolsó, de minden bizonnyal még visszatérünk, mert nagyon sok meghívást kaptunk. A Mária evangéliumának erdélyi turnéján összegyűlt adományokat reám bízták az előadók, hogy átadjam a Szent Ferenc Alapítványnak. Így ma este én vagyok a postás mondta szerényen és némi humorral az édesapja révén dévai gyökerekkel rendelkező miniszter.

A szervezők nevében Szőnyi Kinga a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke köszöntötte mindazokat, akik határon innen és túlról eljöttek a dévai ferences templomba meghallgatni Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi kiváló művének oratórikus változatát és együtt ünnepelni a Szent Ferenc Alapítvány gyermekeivel. Szőnyi Kinga kiemelt tisztelettel köszöntötte prof. dr.  Kásler Miklós minisztert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjét, Petneházy Attila miniszteri biztost, Tamás Pétert, Magyarország tiszteletbeli temesvári konzulját, Pogocsán Ferdinánd dévai alpolgármestert és természetesen Böjte Csaba ferences szerzetest, illetve dévai munkatársait. A házigazdák nevében Palkó Cecilia, az alapítvány dévai házának vezetője köszöntötte a vendégeket és művészeket.

A zsúfolásig telt ferences templomban Sáfár Mónika Jászai Mari-díjas színésznő teljes hiteleséggel alakította Mária szerepét: a fiatal, tökéletes szeretetre szomjazó gyermeket, az isteni tervre igent mondó leányt, az újszülött gyermekét féltő anyát és a fájdalomtól, kétségektől megtört szívű asszonyt, akinek el kell engednie gyermekét, hogy az betölthesse isteni küldetését. Jézust, Déván Sasvári Sándor Jászai Mari- és eMeRTon-díjas színész alakította. – Bárhol előadjuk ezt a darabot, valami egészen különleges érzéssel tölt el minket is, és úgy érezzük, hogy a közönséget is. Nekem személyesen is nagy élmény, lehetőség és ugyanakkor felelősség Jézusként megnyilvánulni, eljuttatni a közönséghez Jézus üzenetét, a szeretet parancsát – mondta az előadást követően a temesvári kötődésű Sasvári Sándor.  Jánost, a szeretett tanítványt alakító Tolcsvay László zenés monológjai, a Pannónia Sacra vegyes kar megszólaltatta kórusművek, Szent József  és Heródes dalbetétei tökéletes keretet adtak Mária lelki vívódásainak megjelenítéséhez. A mű mélységes tragikuma Mária menybevételével, az isteni szeretet és kegyelem kiáradásával és a hit beteljesülésével oldódik és válik igazi evangéliummá.

A percekig tartó vastapsot követően az előadók közös éneklésre kérték fel az egybegyűlteket, így a ferences templom falai között több százan fohászkodtak együtt: Taníts meg minket Jézus!

Böjte Csaba atya hálás szívvel köszönte a nagyszerű előadást melyben az anyai szeretet szépségét, vívódásait, fájdalmát mélyen átszövi az Istenbe vetett feltétlen hit. Mária nem csupán szeretetre vágyó fiatal lányként tudott igent mondani az Istennek, hanem igent mondott nagypénteken is, amikor vérző szívvel adta vissza Teremtőjének gyermekét. Nekünk is meg kell tanulnunk igent mondani akkor is, amikor ez erőfeszítést igényel részünkről – biztatott Csaba testvér.

Az alapítványnál nevelkedő diákok köszönő dala után spontán csendült fel az előadóművészek és a közönség ajkán a Himnusz, fohászként és hálaadásként a nagyszerű kulturális, közösségi és hitbeli élményért.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu