Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. január 21., 02.42
Beszélgetés Pál Norberttel, az Aradi Magyar Ifjúsági Szervezet elnökével

„Dinamikusabbá tennénk az AMISZ-t!”

Írta: Gál Zoltán
2016. január 09., 15.00 Szombat / Arad

– Először is azt kérdezném meg, hogy mióta vagy a szervezet élén, és meddig leszel ebben a beosztásban?

– A mandátum két évre szól, és február 24-én lesz egy éve, hogy megválasztott a küldöttgyűlés. Mikor elnök lettem, új tagokkal is bővült a szervezet vezetősége. Olyan fiatalok csatlakoztak, akik eddig is aktívak voltak, most azonban közelebbről is segítenek, mert tenni akarnak a közösségért és az aradi magyar ifjúságért.

Mikor átvetted a szervezetet Albert Lászlótól, milyen csapatot kaptál?

– Az első egy év inkább a tanulásról és az összekovácsolódásról szólt, de ugyanezt elmondhatom magamról is. Ez a tisztség érdekes kihívásokkal jár. Én addig is ügyvezető elnök voltam, de mikor az ember nagyobb kihívásokkal járó tisztségbe kerül, sok újat tanul.

Pontosan milyen viszonyban vagytok az RMDSZ-szel?

– Tudni kell, hogy (nemcsak nálunk, országos szinten is) az ifjúsági szervezetek, a MIÉRT (Magyar Ifjúsági Értekezlet) tagszervezetei, partnerviszonyban vannak az RMDSZ-szel. Ez egy nagyon jó viszony, és szerintem fontos, hogy az ifjúsági szervezetek ne alárendelve legyenek politikai pártoknak.

Áttérve az aktivitásokra, hogyan értékelnéd a te elnökséged alatt szervezett rendezvényeket?

– Ebből a szempontból is sikeresnek mondhatnám a 2015-ös évet, hiszen minden, előre betervezett rendezvényre sor került – gondolok itt az év eleji tematikus bulikra: nőnapi vagy az AMISZ születésnapi bulija. Ide tartozik egyik legjelentősebb rendezvényünk, a Kaszolya-fesztivál is. Persze ezek mellett voltak ifjúsági találkozók és szakmai konferenciák, és a sportrendezvények sem maradtak el. Itt van még az Ifjúsági nap, amiből idő közben Családi nap lett, hiszen a jelentkezők családostól vesznek részt a vetélkedőkön. Ezek mellett az évet szintén nagy kaliberű rendezvénnyel zártuk, a Mikulás-nappal, ahol több mint 350 óvodás és kisiskolás találkozhatott a Télapóval, illetve kapott ajándékot tőle.

Előrelépésnek számít az is, hogy a fiókszervezeteinknél is történtek tisztújítások, ott is csatlakoztak hozzánk új fiatalok, emellett saját rendezvényeik is voltak. Itt kiemelném a kisiratoson zajlott ifjúsági konferenciát és a simonyifalvi fiatalok szemétszedési mozgalmát a faluban.

A fiókszervezetek eddig is léteztek, csak nem hivatalosan, vagy ezek most alakultak?

– Nem jogi szervezetekről beszélünk, hiszen azt tudni kell, hogy jogi szervezetként lennének költségeik, szükségük lenne könyvelőre stb. Ezért oldottuk meg úgy, hogy legyen a fiatalokat képviselő helyi fórum, de a rendezvényeikre mi pályázunk helyettük, mert mi jogi szervezet vagyunk. Rájuk azért van szükség, mert mi nagyrészt aradiak vagyunk. Nem tudjuk, hogy például a kisiratosi fiatalnak milyen igényei vannak. Emiatt a legjobb az, ha ott is van képviseletünk, és tolmácsolják nekünk, mire van szükség. Ha jól számolom, a megyében nyolc fiókszervezet van, de közülük nem mindegyik aktív. Az idei terveink között ezek aktivizálása is szerepel.

Van-e olyan kiemelkedő eredményetek, melyet mindenképpen megemlítenél, és csinálnátok-e valamit másképp?

– Mindenképpen meg szerettem volna említeni, hogy minket is kitüntettek decemberben az Önkéntesek gáláján, a 2015-ös tevékenységeinkért és rendezvényeinkért. Ez nagy elismerés a munkánk iránt, és mondanom sem kell, hogy jólesik. És, hogy min változtatnánk? Tavaly, mikor megalakult az új vezetőség, elhatároztuk, hogy rendezvényeinket és irányelveinket megtartjuk, ugyanakkor fiatalosabbá, „trendibbé” szeretnénk tenni ezeket, például új aktivisták és tagok bevonásával. Ami az önkritikát illeti: elkezdtük létrehozni ifjúsági adatbázisunkat, amivel nem tartunk ott, ahol kellene. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem dolgozunk az ügyön. Mindössze annyit jelent, hogy idén másképp kell hozzáállni a problémához.

Ha már itt tartunk, hadd mondjam el, hogy egy ifjúsági szervezetben soha nem lehetünk elégedettek! Mindig vannak új célok, új tervek, és mindig magasabbra kell tenni a lécet. Ez önmagában nem lenne gond, de sajnos az éremnek két oldala van. Mind a magyar, mind a román fiatalok elzárkóznak a közélettől. Nemrég épp az ellenkezőjét figyelhettük meg egy tragédia kapcsán, de ez volt a tisztes kivétel. Ezért fektetünk majd nagyobb hangsúlyt az arculattervezésre és a marketingre.

Akkor hadd térjünk át a jövőre vonatkozó terveitekre! Mit találtatok ki?

– Például az említett új arculatot, melynek során a weboldalt is át szeretnénk alakítani, mondhatni feltámasztani. Dinamikusabbá tennénk az AMISZ-t. A tavaly kezdeményezett felmérés eredményei szerint a fiatalok hiányolják a magyar bulikat. Ezeket idén újraindítanánk. Idén is lesznek találkozók, fórumok és konferenciák, mert a szórakozás mellett szeretnénk, ha a fiatalok komolyabb témában is elmondanák a véleményüket. Ez persze nem csak előadásokat jelent! Egy konferencia során a megyéből összegyűlt fiatalok együtt töltenek pár napot, ismerkednek egymással, csapatépítőkön vesznek részt. Persze a családi és sportrendezvényeinket sem hanyagoljuk! A jelentősebb rendezvények közül a kaszolyai fesztivált említeném, mely, ha minden jól megy, idén 12 éves lesz. Mind formailag, mind tartalmilag reformálni akarjuk az eseményt, de erről egyelőre ennyit mondanék.

A 2016-os év a választások éve is. Szervezetünk egyik célja lesz, hogy a megye fiataljainak üzenetét továbbítsa, segítsen a kampányban. Az Y generáció – azaz mi – most kezd ráébredni, hogy igenis van köze és mondanivalója a társadalomnak, és mi kívánunk lenni a közvetítő csatorna, melynek segítségével ezt tolmácsolni tudják. Szeretnénk továbbá megtalálni, és támogatni a fiatalokat, akik politikai tisztséget vállalnának.

Van még valami, amit szeretnél elmondani?

– A köszönetnyilvánítást nem szeretném kihagyni. Ezúton is megköszönném mindenkinek a rendezvényeinken való részvételt, és megköszönném a támogatóinknak a segítséget. Ugyanez vonatkozik a fiókszervezetekre is, akik sokat segítettek nekünk munkájukkal!

– Köszönöm szépen a beszélgetést!

– Én is köszönöm!
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu