Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. május 26., 02.35
Fehér karszalaggal tiltakoznak a tanárok

Drámai helyzet a Gyermekpalotában

2019. október 03., 04.00 Csütörtök / Arad
Kritikus helyzet állt elő az Aradi Gyermekpalotában (Andrényi-palota), miután a tan­ügyi tárca illetékesei kijelentették: nem folyósítják tovább a bérleti díjat az épületre. Az Andrényi-örökösöknek eddig havi 12 000 lejt fizetett bérleti díjként az intézményt fenntartó Oktatási Minisztérium. Szeptember 23-án azonban a szaktárca írásban értesítette a gyermekpalota tevékenységét koordináló Arad Megyei Tanfelügyelőséget (ISJ), hogy az idei tanévtől nem fizet többet. A kilakoltatás küszöbén álló intézmény (Gyermekpalota) sorsa most bizonytalan, a tarthatatlan állapotok miatt az ott dolgozó tanárok keddtől fehér karszalaggal érzékeltetik a feszültséget. 
Dănuț Ieneșescu, a Demokratikus Tanügyi Szakszervezet (SDI) vezetője továbbította a sajtónak az alkalmazottak sérelmeit. A tanárok – több mint negyvenen dolgoznak az épületben – készek az utcára vonulni, amennyiben az illetékesek két héten belül nem fizetik ki a bérleti díjat.
Az Aradi Városháza közvetlen szomszédságában fekvő (Forradalom sugárút 69. sz.) Andrényi-palota örökösei egyébként 2004-ben kapták vissza a restitúciós törvény alapján a Gyermekpalotát befogadó épületet. A műemléket a jelenlegi tulajdonosok 2,5 millió euró kikiáltási áron próbálják értékesíteni az egyik legnagyobb hazai aukciós iroda honlapján (www.artmarkhistoricalestate.ro). 
A Gyermekpalota számára évekkel ezelőtt egy új székházat kezdtek építeni a Ligeti-tó szomszédságában fekvő területen (gokartpálya). Ugyanott avatták fel még 2017 májusában a megyei tanfelügyelőség modern üvegszékházát. A Gyermekpalota számára tervezett épületet azonban a mai napig nem adták át, a minisztérium ugyanis nem utalta ki a szükséges pénzeket a munkálatok befejezésére. Az épülőfélben lévő székházzal kapcsolatban több kritika is érte a tanfelügyelőséget, a Gyermekpalotában dolgozók egy része ugyanis úgy véli: a tervrajzban szereplő helyiségek nem megfelelők a foglalkozások optimális lebonyolítására. Konkrétan, az új székház túl kicsit az intézmény számára.
Călin Bibarț aradi megbízott polgármester az Aradi Polgármesteri Hivatal sajtóközleményében a szociáldemokrata kormányt teszi felelőssé a kialakult helyzetért. A város két éve próbálkozik átvenni a Gyermekpalotát az államtól, minden eddigi kezdeményezés azonban kudarcba fulladt. A polgármester szerint a városnak módjában állt volna fizetni a bérleti díjat, a jelenlegi jogi helyzet miatt azonban meg van kötve a kezük.
A Gyermekpalotába az idei tanévkezdésig több mint 2000 növendéket írattak be. Az intézmény népszerűsége töretlen volt az elmúlt években, vannak szülők, akik egyszerre két-három szakkörre is viszik gyermekeiket.
A megyei tanfelügyelőség illetékesei szerint keresik a helyet a Gyermekpalota átköltöztetésére. Ennek kapcsán több elképzelés is felmerült, egyik ilyen, hogy az intézményt egy szabad osztálytermekkel rendelkező iskolaépületbe költöztessék, de szó van arról is, hogy kihelyezik a régi szeszgyárral szembeni Galleria plázába.
Cs. E.Az Aradi Gyermekpalota igazgatója válaszolt


Sajtóközleményben nyilvánította ki véleményét az Aradi Gyermekpalota igazgatója az intézménynek helyet adó Andrényi-palota sorsát illetően. Raul Bocșe igazgató azt nyilatkozta: reméli, hogy a szaktárcának sikerül sürgősen megoldania a problémákat, ugyanakkor bízik benne, hogy nem kényszerülnek a szülőktől pénzt kérni a bérleti díj kifizetésére. Ez utóbbi (szerinte) az Oktatási Minisztérium feladata, amit még 2008-ban vállalt fel.

Amennyiben mégis szükség lesz rá, közölni fogják, hogyan támogathatják az intézményt a szülők – áll az igazgató kibocsátotta közleményben, melynek végén mindenkinek megköszöni a támogatást.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu